© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.09.2017 09:22:21

Nadal in Federer v četrtfinalu, Svitolina izpadla in ne bo prva na lestvici WTA

Reuters

Španec Rafael Nadal, prvi nosilec, in tretji nosilec Švicar Roger Federer sta se po treh nizih gladko uvrstila v četrtfinale odprtega teniškega prvenstva ZDA. To je uspelo tudi prvi postavljeni igralki ženskega turnirja Čehinji Karolini Pliškovi, ki je Rusinja Jelina Svitolina prihodnji teden ne more prehiteti na prvem mestu lestvice WTA.

Na turnirju v New Yorku je namreč v osmini finala Američanka Madison Keys Svitolino, četrto nosilko, premagala s 7:6 (2), 1:6 in 6:4 ter je četrta domačinka, ki se je na ženskem delu prebila med najboljšo osmerico. To je po zmagi nad Čehinjo Lucie Šafarovo uspelo tudi CoCo Vandeweghe, že prej pa Venus Williams in Sloane Stephens. Četrta, ki si je danes prebila v četrtfinale, je bila Estonka Kaia Kanepi, nekdanja 15 igralka sveta, ki se je na turnir uvrstila kot kvalifikantka, saj je po težavah s poškodbami komaj 418. igralka sveta.

Rafael Nadal je ugnal Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova s 6:2, 6:4 in 6:1; le nekaj več iger pa je potreboval Roger Federer, da je s 6:4, 6:2 in 7:5 izločil Nemca Philippa Kohlschreiberja. Vse bližje je tako sanjski polfinale Nadal - Federer, kar bi bil prvi dvoboj teh tekmecev nasploh v zgodovini zadnjega turnirja za grand slam sezone.

Seveda pa oba od polfinala loči še en nepredvidljivi krog. V pravem trilerju je Argentinec Juan Martin del Potro izločil šestega nosilca Dominica Thiema iz Avstrije z 1:6, 2:6, 6:1, 7:6 (1) in 6:4. Rus Andrej Rubljev pa je bil boljši od devetega nosilca Davida Goffina iz Belgije s 7:5, 7:6 (5) in 6:3. Devetnajstletni Rubljev se bo v četrtfinalu pomeril z Nadalom, ki je vpisal svojo še 50. zmago na dvobojih na OP ZDA. Rubljev je najmlajši udeleženec moškega četrtfinala na OP ZDA po Andyju Roddicku leta 2001.

Skoraj dva metra visoki argentinski bombarder del Potro je svoj edini turnir za grand slam osvojil leta 2009 prav v New Yorku, ko je v finalu presenetil Federerja. Argentinec je imel proti Thiemu kar nekaj težav, na igrišče je pa šel tudi bolan s povišano vročino, a je premagal tekmeca in samega sebe ter za nagrado prejel četrtfinalni dvoboj s švicarskim veteranom Federerjem, ki je na US Opnu slavil petkrat.

Del Potro doživlja v New Yorku domače vzdušje, saj ga s tribun bodrijo številne stotnije argentinskih izseljencev, strastnih južnoameriških navijačev, oblečenih v črtaste svetlomodro-bele majice argentinske nogometne (navpične črte) in rugby reprezentance (vodoravne črte).

"O moj Bog. Zadnja dva dneva sem bil bolan. Trudil sem se, da bi igral najboljše kar lahko. Ampak, ko sem videl vse te navijače, ki navijajo zame, sem želel biti še boljši. Tega ne bom nikoli pozabil," je bruhalo iz 28-letnega argentinskega velikana, ki je imel po osvojenem grand slamu v zadnjih osmih letih številne težave s poškodbo zapestja.

Federer se s Kohlschreiberjem ni tako namučil, čeprav je ob koncu drugega niza zaprosil za zdravniško pomoč. Federer je Avstrijca še dvanajstič premagal v medsebojnih srečanjih. "Potreboval sem malce drgnjenja hrbta ali zadnjice, nisem želel, da bi to naredil pred vašimi očmi," se je pošalil Federer, ki se je ozrl tudi na spopad z del Potrom, proti kateremu ima pozitivno statistiko 16 proti 5 v zmagah: "Res ga je lepo videti znova v karavani, za njim je težko obdobje težav z zapestjem. Je res dober fant."

Značke: tenis sta