© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
31.08.2015 10:56:08

OP ZDA: Zadnji grand slam za grand slam

Kakorkoli obračamo teniško sezono do tega trenutka ali iščemo glavne junake, bolj je jasno, kako blizu smo zgodovinskemu dogodku. Tokrat pozornost ni namenjena moškim, čeprav se bomo tudi njim podrobno posvetili. Vsi soji žarometov bodo usmerjeni le v eno damo. V tisto, ki lahko osvoji grand slam vseh grand slamov, Sereno Williams.

Neštetokrat smo v zadnjih letih poudarjali, da 33-letna Američanka nima prave konkurence in da ostale igralke že med seboj izgubljajo preveč moči, da bi sklatile Sereno z vrha. Toda to preprosto ni pravo razmišljanje. Mlajša od sester Williams si zasluži vse pohvale in spoštovanje z igrami, ki jih kaže v zadnjih sezonah. Prav neverjetno je, s kakšno rušilno močjo se loteva svojih nasprotnic, kako jim v dvobojih figurativno vzame življenje iz njih samih. Do začetka sezone 2012 ni nič kazalo na takšno prevlado tenisačice, ki je bila že takrat v enaintridesetem letu življenja.

williams tenis re
Reuters

Zahteven, a ne nemogoč žreb za Polono Hercog

010-20-21-hercog

Mariborčanka bo svoje nastope na letošnjem OP ZDA začela že danes. V prvem krogu se bo pomerila s Kazahstanko Zarino Dijas, ki je bila med tistimi, ki v žrebu niso nosilke, najvišje uvrščena. Dvoboj Hercogove bo tretji na igrišču številka 14, tako da bosta tenisačici, če ne bo prevelikih odstopanj, na igrišče stopili nekje po deveti uri zvečer. Tekmici se med seboj še nista pomerili, gojita pa podoben slog igre, saj obe pritisk ustvarjata s forhendom. Hercogova ima precej bolj nevaren servis, s katerim bi lahko hitro prevzela pobudo v točkah. Mariborčanka je na trdi podlagi prek luže zaigrala bolje kot v prvem delu sezone, ko se je precej mučila s svojimi nasprotnicami. Tudi v ZDA ni šlo vse kot po maslu, saj je proti boljšim nasprotnicam prevečkrat popustila, ko je imela rezultatsko prednost. Če bo popravila malenkosti, bo proti Kazahstanki, ki v dvoboj vstopa kot rahla favoritinja, še kako nevarna. Ob morebitnem uspehu jo v drugem krogu čaka boljša iz obračuna med Eugenie Bouchard in Alison Riske.

Profesionalni debi pri komaj dopolnjenih 14 letih je bil prezgodaj, a nato je od sezone 1998, ko je začela nastopati na turnirjih velike četverice, Serena na prvih 56 turnirjih za grand slam slavila 13-krat. V vsaki sezoni približno na enem, a zares dominantna na turnirjih ni bila vse od sezon 2002 in 2003 ter nato še v nekoliko manjšem obsegu v letih 2009 in 2010. Ko je sezono 2012 začela z dvema hitrima izpadoma v Melbournu in Parizu, si nihče ni predstavljal, da bo Američanka osvojila kar osem od naslednjih trinajstih. In vse to jo je pripeljalo do tega trenutka.


COURT, GRAF ... WILLIAMS?
Serena ima po Avstralki Margaret Court v sezoni 1970 in Steffi Graf 18 let pozneje priložnost, da se še kot tretja vpiše v teniške anale. Obe zgoraj omenjeni sta zmagali na vseh štirih grand slamih v sezoni, Williamsova pa se je za zdaj ustavila pri treh in bo od danes naprej napadla še zadnjega, ki bi jo po številu naslovov prav tako izenačil z legendarno Nemko (22 lovorik), ki je pred 27 leti prišla celo do zlatega slama (zlata medalja v Seulu). Williamsova ima zlato odličje tako med posameznicami (London 2012) kot dvojicami, kjer je v tandemu s sestro Venus slavila kar trikrat v Sydneyju, Pekingu in Londonu. Po statističnih podatkih in izjemni vztrajnosti Serena Williams velja za najboljšo tenisačico v zgodovini, kljub premoči Nemke ob koncu osemdesetih in v devetdesetih ter serijskemu osvajanju naslovov Courtove pred in po začetku odprte ere tenisa. Če je edini preostali cilj za letos ostal tako imenovani grand slam, pa bo v prihodnjem letu zagotovo lovila še rekord po številu turnirjev velike četverice, ki ga drži omenjena Avstralka s 24. Za Sereno se bo vse začelo jutri ob 1. uri, ko se bo temnopolta zvezdnica pomerila z Vitalijo Djatčenko.

wozniacki re
Reuters

ŽREB POSTRANSKEGA POMENA
Analiza žreba na njeni strani je pravzaprav nesmiselna, saj lahko le sama sebi povzroči težave, toda motivacija vsaj tokrat ne bi smela biti vprašljiva. Američani že vneto pričakujejo morebitni obračun v tretjem krogu, ko bi se lahko Sereni nasproti postavila njena nesojena naslednica Sloane Stephens. Kljub vsemu bi se morala do osmine finala sprehoditi, tam pa jo potencialno čaka Agnieszka Radwanska, medtem pa bi v četrtfinalu lahko igrala proti eni izmed trojice Karolina Pliškova, Belinda Bencic in Venus Williams. V zgornji polovici je od najboljših tenisačic na svetu Marija Šarapova, ki pa Američanke ni premagala vse od leta 2004! Spodnji del žreba je morda po skupni kakovosti celo močnejši kot zgornji. Druga nosilka Simona Halep bo v prvem krogu igrala proti Marini Erakovic iz Nove Zelandije, v izjavah o grand slamu svoje tekmice pa govori zelo spoštljivo. "Če me ne bo v finalu, si želim, da osvoji OP ZDA, če pa bi tam igrala proti njej, bi naredila vse, da bi jo premagala," je uvodoma dejala Romunka in se dotaknila žreba, pri katerem se pojavlja le eno vprašanje, ali ima dovolj moči, da ji uspe. Ne moremo ravno reči, da je žreb odprt, saj ima prepričljivo največ možnosti za zmago prav Serena.

sarapova pm
Profimedia

KAKŠEN DODATEN PRITISK NEKI
Družbo bodo Halepovi v spodnji polovici žreba delale še Petra Kvitova, vse boljša Viktorija Azarenka, Lucie Šafarova in Caroline Wozniacki. Toda v primerjavi z Williamsovo je vse to obrobnega pomena, saj so vse tenisačice, čeprav so povsem v vrhu svetovnega tenisa, izkusile surovo moč 33-letnice iz Palm Beacha. Dodatna motivacija je poleg zgodovinskih dosežkov še lokacija. Domači turnir v New Yorku si je vedno posebej jemala k srcu, zdaj pa bo končno izkusila, kako je biti v središču pozornosti celotne teniške javnosti "Ne čutim kakšnega dodatnega pritiska. Morda če pridem globoko v žrebu, ampak zdaj tega še ne čutim. Tukaj sem, da igram po svojih najboljših močeh," je s klasično vljudnostjo enega od intervjujev pred OP ZDA končala tenisačica, ki bo ob koncu septembra dopolnila 34 let.

williams pm
Profimedia

NOVAK PRVI FAVORIT
Ob boku Williamsovi bi lahko na zadnjem grand slamu sezone stal tudi Novak Đoković, ki na OP ZDA prihaja v vlogi glavnega favorita. Letošnja sezona je znova kot iz sanj, saj je turnirje osvajal po tekočem traku, medtem ko je na vseh treh grand slamih igral v finalu. Da se ne bo mogel enačiti s Sereno, je kriv poraz v finalu edinega turnirja velike četverice, ki mu v zbirki še manjka. V Parizu ga je na sprehodu v teniško zgodovino zmotil Švicar Stan Wawrinka. Le kakšno bi bilo stanje, če bi srbski tenisač v New York prišel na krilih enakega dosežka kot njegova izkušenejša kolegica iz začetka zapisa?! Toda Novaku se ne bo treba postaviti po robu vsesplošnemu pritisku, ki ga bo deležna Američanka. Zato pa se bo nekemu drugemu pritisku. Na zadnjih dveh turnirjih serije masters je namreč pokleknil šele na zadnji stopnički, ko sta mu vsak svoj pokal pred nosom odnesla Roger Federer in Andy Murray, poleg Srba edina resna kandidata za naslov v New Yorku. Toda vse poti vodijo prek Đokovića, ki bo v velikem jabolku skrajno motiviran in bo želel dokazati, da zadnja poraza v njegovi miselnosti nista ničesar spremenila.

djokovic re
Reuters

Aljaž Bedene z nepredvidljivim Gulbisom

Edini Slovenec v moškem delu žreba je Aljaž Bedene, ki od te sezone dalje igra pod britansko zastavo. V prvem krogu ga čaka Latvijec Ernests Gulbis, ki v letošnji sezoni igra zelo slabo. Po katastrofalnem začetku sezone je v zadnjem času prikazal boljši tenis, s katerim bo želel ogroziti Bedeneta, ki je, odkar nastopa pod Veliko Britanijo, močno napredoval po lestvici. Trenutno zaseda 58. mesto in je devet mest višje na lestvici od jutrišnjega nasprotnika. Zmagovalca čaka boljši iz obračuna med Gillesom Simonom in Donaldom Youngom.

DVOM KOT ZLATO ZA FEDERERJA IN MURRAYJA
Prav na tem majhnem dvomu bosta želela graditi Roger Federer in Andy Murray, ki sta se znašla v istem delu žreba. Štiriintridesetletni Švicar je, kot vse kaže, imun na starost in bo znova med glavnimi favoriti za svoj že šesti naslov v New Yorku. Betonska igrišča prek luže mu vedno predstavljajo poseben izziv, ki se ga bo tudi tokrat lotil izjemno motivirano v iskanju 18. grand slama. Znašel se je v Berdychovi četrtini žreba, uvodoma pa bo loparje prekrižal z Leonardom Mayerjem. Škot, ki na računalniški lestvici zaseda tretje mesto, je prvega od dveh grand slamov osvojil prav na igriščih Flushing Meadows, kjer je pred tremi leti v finalu premagal Đokovića. Začetek bo za Andyja kar zahteven, saj se bo pomeril z nepredvidljivim Nickom Kyrgiosom. Tudi v nadaljnjem poteku turnirja utegne imeti kar nekaj težav, saj je v njegovi četrtini Stan Wawrinka, ki na turnirjih za grand slam vedno najde še kakšen odstotek dodatne moči. Tudi Kej Nišikori bo še kako nevaren.

federer tenis re
Reuters

KO BRANILEC NASLOVA NI MED FAVORITI
Še beseda ali dve o lanskem zmagovalcu Marinu Čiliću. Če bo uspel ubraniti naslov, bo to eno največjih presenečenj v zgodovini tenisa, sploh po zelo povprečni sezoni, ki jo je odigral 26-letni Medžimurec. Njegovo razmerje zmag in porazov je izjemno slabo (18/13), na devetem mestu pa vztraja zgolj zaradi točk, ki si jih je zagotovil z lansko zmago "Velika čast je, da sem tukaj kot branilec naslova in da se vrnem na kraj, kjer sem igral najboljši tenis. To bo novo pozitivno poglavje v moji karieri in komaj čakam, da se vse skupaj začne," je prvi del sezone malce potlačil Hrvat. V prvem krogu ga čaka Guido Pella. Najzanimivejši obračun prvega kroga bo jutri zgodaj zjutraj, ko se bosta pomerila prihodnost moškega tenisa Borna Čorić in, kot kaže, njegova preteklost Rafael Nadal, ki nikakor ne najde prave forme. Morda bo ravno na igriščih teniškega kompleksa Billie Jean King našel prave občutke in se vrnil tja, kamor spada.

Galerija