© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
20.05.2015 13:25:51

Ali ste že odpisali Rafo – kralja peska?

Reuters

Sezona na pesku je letos malce čudna, vsaj če gledamo desetletje nazaj. Rafael Nadal, kralj peska, je zdrav in igra, vendar ne prevladuje tako kot prejšnja leta. Kljub vsemu ga imajo še vedno vsaj za drugega favorita, takoj za številko ena na svetu, Novakom Đokovićem. Pariška številka tri naj bi bil Britanec Andy Murray. Rogerja Federerja ne omenja nihče več.

V tej sezoni je bilo do začetka tega tedna 14 turnirjev na pesku. Prvi so bili že februarja v Južni Ameriki, ko je v Quitu slavil Victor Estrella Burgos iz Dominikanske republike, v São Paulu je bil najboljši Urugvajec Pablo Cuevas, v Riu Španec David Ferrer, v Buenos Airesu pa Nadal.

Aprila so bili že vsi turnirju na peščeni podlagi, slavili pa so Slovak Martin Kližan (Casablanca), Jack Sock (Houston), Đoković (Monte Carlo), Kej Nišikori (Barcelona), Španec Guillermo Garcia-Lopez (Bukarešta), Murray (München), Francoz Richard Gasquet (Estoril), Federer (Istanbul), na velikih majskih turnirjih v Madridu in Rimu pa sta zmagala Murray in Đoković. Torej sta edino slednja zmagala na vsaj dveh turnirjih na pesku, na obeh, na katerih sta sploh igrala (Murray je sicer igral v Rimu, zmagal prvi dvoboj, potem pa predal drugega brez boja zaradi utrujenosti).

djokovic re
Reuters

Toda, za mnoge je Rafa še vedno kralj peska in tisti, ki bi se moral srečati z Đokovićem v finalu na igriščih Roland Garrosa. Nadal je v zadnjih tednih doživel zanj nekaj nenavadnih porazov. Zadnjega v Rimu, ko ga je na Foro Italicu premagal Stan Wawrinka in mu prizadejal že letošnji peti poraz na pesku.

Morda bo to vplivalo predvsem na psihološko pripravo Nadala, na njegovo samozavest na pariškem pesku, toda treba je vedeti, da je Španec od leta 2005 naprej kar devetkrat slavil na drugem grand slamu sezone. Edini pravi spodrsljaj je Rafa v Parizu doživel leta 2009, ko ga je v četrtem krogu senzacionalno premagal Šved Robin Söderling. Rafa ima na pariškem pesku neverjetno razmerje zmag in porazov 66:1, v finalu pa so padli Đoković (dvakrat), Ferrer, Federer (štirikrat) ter Söderling in Mariano Puerta v prvem finalu leta 2005, ko je tudi prvič nastopil na Roland Garrosu.

Na stavnicah je prvi favorit Beograjčan, ki je v finalu Rima gladko opravil s Federerjem in podaljšal niz nepremaganosti na 22 dvobojev. Poleg tega bo Nole v Parizu izjemno motiviran, saj tega grand slama še nima v žepu, in počasi ga vse skupaj okoli pariškega peska spravlja ob živce. Samo da ga ne bo postalo strah, da bi postal eden tistih velikanov svetovnega tenisa, ki nikoli niso osvojili vseh štirih grand slamov (Pete Sampras, Ivan Lendl, Boris Becker, Jimmy Connors, Jon McEnroe ...).

780-56-federer re
Reuters

Zanimivo, da tudi za velikega Federerja prvi favorit ni Đoković, ampak Nadal. Da, Roger je prevečkrat videl in tudi izkusil na lastni koži, kako je Španec zmlel svoje tekmece v rdeči prah. "Ne moreš izbrisati zadnjih desetih let. Vsak dvoboj se igra na tri dobljene nize in vemo, kako močan je Rafa tako fizično kot psihično. Zame je še vedno favorit. Đoković bi, glede na letošnje rezultate, skoraj moral zmagati. Videti je, da se ponavlja leto 2011, ko skoraj vse leto ni izgubil dvoboja, potem pa ..." je govoril Federer.

Kot kaže, bo letošnji grand slam v Parizu najbolj zanimiv v zadnjih letih, posebej seveda drugi teden, ko se bodo igrali veliki obračuni. In res je Nole prvi favorit, za mnoge drugi Murray, tretji Nadal, potem pa dolgo nič. Ampak Nole v pariški peščeni areni kot toreador še ni zapičil usodne sulice v španskega bika iz Manacora.


igralec      ranking možnosti 
N. Đoković 1 1,83
R. Nadal 7 3,25
A. Murray 3 9
K. Nišikori 5 15
R. Federer 2 21

Pri Đokoviću bi za vloženi evro ob njegovi zmagi v Parizu dobili 1,83 evra ...