© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.04.2016 10:50:43

Odrova z olimpijsko normo A

Tjaša Oder
Tjaša Oder
arhiv Ekipe

Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder je konec tedna na mitingu v Banji Luki z izidom 8:32,82 dosegla normo A za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Ob Damirju Dugonjiću in Anji Klinar je tako tretja Slovenka z mednarodnim kriterijem A za nastop na igrah.

"Moj cilj je bil, da si pred evropskim prvenstvom dokončno priborim normo za Rio, da bom potem v Londonu lahko plavala le še na uvrstitve. Seveda mi je po dosežku močno odleglo, po drugi strani pa sem normo tudi pričakovala, saj sem bila blizu že na mitingu na Ravnah, zdaj pa smo se ravnokar vrnili z višinskih priprav in po višini vedno plavam dobro," je po tekmi povedala Odrova. Izredno dober izid je na 800 m prosto z 8:35,45 dosegla tudi Radovljičanka Anja Klinar, ki je bila najboljša tudi na 400 m mešano in 200 m delfin.

Odrova si je po odplavani normi postavila tudi visoke cilje za majsko EP na Otoku: "Na 800 m prosto si seveda želim finale, na 1500 m prosto pa želim višje kot nazadnje v Berlinu (4. mesto op. STA), kar je seveda boj za medalje." Odrova je bila najhitrejša tudi na 400 m prosto, kjer je v končnici ubranila tesno prednost pred reprezentančno in klubsko kolegico Gajo Natlačen.

Slovenci so v Banji Luki kraljevali v večini disciplin. Damir Dugonjić je zmagal na 50 in 100 m prsno, na 200-metrski razdalji, kjer je slavil Aljaž Kerč, pa je nastopil le zjutraj. Na 50-metrski tekmi je nastopil tudi nekdanji koprski evropski rekorder Matjaž Markič in osvojil tretje mesto. V ženski konkurenci je vse tri discipline dobila Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde.

Mlada Janja Šegel je bila najhitrejša na 100 in 200 m prosto, njena klubska kolegica s Koroške in druga junakinja lanskih olimpijskih dnevov mladih v Tbilisiju pa na 100 in 200 m hrbtno. Na najkrajši hrbtni razdalji je bila prepričljiva Celjanka Anemari Košak.

Radovljičan Robert Žbogar je najbolj napeto tekmo na 100 m delfin dobil skupaj s Hrvatom Mariom Todorovićem, oba plavalca pa sta dosegla izid 54,77. Žbogar je zmagal tudi na 200 m delfin.

Zelo napet je bil tudi moški obračun na 1500 m prosto, kjer je Mariborčan Martin Bau na zadnjih 100 metrih nadoknadil 4,5 sekunde za Srbom Vukom Čelićem in ga na koncu ugnal za slabi dve desetinki.

Nekdanji reprezentant iz Triglava Jan Karel Petrič je bil nepremagljiv 200 in 400 m mešano. V ženski konkurenci je bila na 200 m mešano najboljša Radovljičanka Tjaša Pintar, tekmo na 1500 m prosto je dobila njena klubska kolegica Špela Perše, na 800 m prosto pa Mariborčan Grega Popović.