© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
23.04.2016 20:30:17

Tudi Savšek v olimpijski ekipi

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek
kzs

Slalomisti na divjih vodah so v Tacnu opravili s tretjo izbirno tekmo. Do tretje zmage je prišel Peter Kauzer, ki je poleg Luke Božiča in Saša Taljata v dvojcu, ostal edini, ki je bil najboljši na vseh treh izbirnih tekmah.

Še posebej je bila zmaga na tokratni izbirni tekmi sladka za Benjamina Savška, saj si je z današnjim prvim mestom potrdil pot v Rio de Janeiro. Do druge zmage je priveslala tudi kajakašica Urša Kragelj, prvo zmago na izbirni tekmi pa je vknjižila kanuistka Alja Kozorog.

Med kanuisti Benjamin Savšek ničesar ni prepustil naključju. Prejšnjo nedeljo, ko je za izbirno tekmo štela le finalna vožnja, ga je ugnal klubski kolega Anže Berčič, tokrat pa je Savšek svojo nalogo z odliko opravil že v prvi vožnji. Po progi je kar poletel in imel v cilju pet sekund in 82 stotink prednosti pred Juretom Lenarčičem. Slednji je v drugo izboljšal svoj čas, a še vseeno za Savškom zaostal za 4,35 sekunde. Aktualni evropski prvak in svetovni podprvak je sicer nastopil tudi v drugo, a na progi naredil nekaj napak, tako da je štel rezultat prve vožnje. Z zmago je Benjamin Savšek tudi potrdil mesto v olimpijski ekipi in ga avgusta čaka nastop v Braziliji. Tretje mesto je tokrat zasedel Blaž Cof, četrti je bil Anže Berčič, peti pa Luka Božič. Obeta se nam izjemna nedeljska tekma, ko bo tudi postalo jasno, kdo se bo pridružil Benjaminu Savšku v ekipi, ki bo Slovenijo zastopala na največjih tekmovanjih.

Kajakaške sotekmovalce čaka tudi Peter Kauzer, ki je zmagal še na tretji izbirni tekmi. Najbolj se mu je približal Martin Srabotnik, ki je zaostal za 64 stotink sekunde. S tem je Celjan naredil še en pomemben korak na poti k reprezentančnemu mestu, saj je bil drugi tudi prejšnjo nedeljo, med najboljšimi pa je končal tudi prvo izbirno tekmo. Tretje mesto je tokrat zasedel Janoš Peterlin, ki je za klubskim kolegom Kauzerjem zaostal za 79 stotink. Četrto mesto je osvojil Jure Meglič, ki vesla za Azerbajdžan, peti je bil Niko Testen, šesti pa Martin Albreht. Tudi v tej konkurenci bo končna podoba reprezentance znana šele po zadnji izbirni tekmi.

Že dolgo ni nobenega dvoma, da bosta v dvojcu Slovenijo tako na največjih mednarodnih tekmah kot na olimpijskih igrah zastopala Luka Božič in Sašo Taljat. Primorca, ki doma nimata prave konkurence, sta tudi tokrat startala le enkrat, saj se Luka poteguje za reprezentančno mesto tudi v kanuju, in brez težav zmagala. Druga sta bila Nejc Polenčič in Štefan Božič, tretja pa Aljaž Jug in Erazem Šavli.

"Tudi v dvojcu sva se morala potruditi za mesto v reprezentanci," je uvodoma dejal Sašo Taljat, ki je za potrditev mesta skupaj z Luko Božičem moral startati na izbirnih tekmah. Na treh tekmah sta trikrat zmagala, in sicer vselej z velikansko prednostjo pred mladima dvojcema, ki prihajata iz istega kluba kot nekdanja svetovna prvaka.

"Takrat, ko sva startala, sva poskušala veslati najbolje kot lahko. Z večino voženj, kar sva jih opravila, sva zelo zadovoljna. Tudi danes nama je, čeprav je bila postavitev proge zahtevna, vožnja kar uspela. V čolnu se počutiva dobro in upava, da bo šlo tako tudi naprej. Čeprav ima Luka izbirne tekme v kanuju enosedu, nisva dvojcu posvečala nič manj pozornosti. Zmeraj se trudiva vzdrževati neko razmerje. Polovico treningov opraviva v dvojcu, polovico pa v enojcu. Oziroma po potrebi, ko vidimo, kje je več težav," je še povedal Taljat.

Iz Kajak kluba Soške elektrarne prihaja tudi zmagovalka preizkušnje kanuistk. Alja Kozorog je s hitro prvo vožnjo prišla do prve zmage na letošnjih izbirnih tekmah. Na prejšnjih dveh je zmagala Nina Bizjak. Slednja je bila tokrat druga, za Aljo Kozorog pa je na zahtevni progi, ki je povzročala težave nemalo tekmovalcem in tekmovalkam, zaostala za enajst sekund in pol. Na tretje mesto se je uvrstila Lea Novak.

V konkurenci kajakašic je zmagala Urša Kragelj, ki je bila slabi dve sekundi in pol hitrejša od tekmice za olimpijsko mesto Eve Terčelj. Kragljeva je imela v prvi vožnji že v zgornjem delu veliko težav, tako da je bil uvodni nastop dneva hitro za pozabo, v drugo pa ji je uspel veliko boljši nastop, ki ji je prinesel tudi drugo zmago na izbirnih tekmah. Do tretjega mesta je priveslala Neža Vrevc, Ajda Novak pa je bila četrta.

V nedeljo bo Tacen gostil državno prvenstvo, ki bo hkrati tudi četrta izbirna tekma. Prva vožnja v vseh kategorijah se bo začela ob 10.30, finalne preizkušnje pa so prestavili na nekoliko zgodnejši čas, tako da se bodo odločilne vožnje začele ob 12.15. Jutri bo za izbirno tekmo namreč štel le rezultat finalne vožnje. Po koncu posamičnih nastopov bodo potekale še ekipne tekme za naslove ekipnih državnih prvakov.