© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
07.01.2016 17:16:01

EP v vaterpolu: Nemogoče v Beogradu postalo mogoče

vszi

Če bi najboljše vaterpoliste na svetu vprašali, kje bodo letos doživeli višek sezone, smo prepričani, da bi vsi v en glas izjavili, da bo to poleti v Riu, na olimpijskih igrah. A prej bodo ti vodni možje seveda osredotočeni na še eno tekmovanje, v nedeljo se bo namreč v Beogradu začelo 32. evropsko prvenstvo.

Najboljših 16 moških in 12 ženskih vaterpolskih izbranih vrst se bo te dni počasi začelo seliti v srbsko prestolnico, kjer je praktično že vse pripravljeno na prvi vodni športni dogodek v tem letu.
Naslov bodo branili gostitelji, ki so osvojili zadnji dve evropski prvenstvi in so zato tudi tokrat glavni favorit za zmago. Srbi bodo na EP, ki ga bodo znova gostili po letu 2006, poskrbeli za nove presežke v tem športu, v prvi vrsti s tem, da bodo tekme potekale v sloviti Kombank Areni, katere gradnjo so v Novem Beogradu sklenili poleti 2004.

vaterpolo beograd arena
vszi

Slovenci brez ambicij

Na evropskem prvenstvu v vaterpolu je slovenska članska reprezentanca do zdaj igrala trikrat. Ob domačem EP leta 2003 so se na turnir najboljših izbranih vrst s stare celine uvrstili še leta 1999 in 2006, a vidnejšega rezultata (dve zadnji in eno predzadnje mesto) niso vknjižili nikjer. Ker je slovenska vaterpolska zveza zadnja leta v velikem finančnem minusu, pa je v tem času prišlo celo do tega, da se Slovenci v kvalifikacije za EP 2016 sploh niso prijavili, pred tremi leti pa so obubožani vaterpolisti odpovedali udeležbo na zadnjem kvalifikacijskem turnirju, saj VZS ni uspela zbrati denarja za pot v Anglijo.

Prvič v zgodovini vaterpolskih prvenstev bodo tekme ene najbolj priljubljenih športnih panog v večini držav nekdanje Jugoslavije potekale v večnamenski dvorani, in ne na kakšnem navadnem bazenu. Ne, Srbi so naredili korak naprej in sredi Arene, ki je gostila že številne največje glasbene zvezdnike, EP v košarki, odbojki, namiznem tenisu in judu ter tudi največji evropski glasbeni festival Pesem Evrovizije, postavili montažni bazen oziroma dva, tekmovalnega in ogrevalnega.

Bazena so v najsodobnejši večnamenski dvorani na Balkanu začeli postavljati 27. decembra, 4. januarja pa sta že stala. V ponedeljek so prireditelji krenili v zadnjo fazo priprav tekmovališča, ko so začeli bazena tudi polniti z vodo – v 36 urah so ju napolnili s 1,300.000 litri ogrete vode.
Prvenstvo bo trajalo do 23. januarja, ko bodo po finalu takoj začeli demontažo bazenov, prve dni februarja pa bo v Kombank Areni na vrsto prišla že nova skupina športnikov; Arena bo gostila tudi EP v futsalu. Bazenov po EP seveda ne bodo zavrgli, temveč ju bodo preselili v Vranjačko Banjo, kjer bodo Srbi poleti dobili povsem nov narodni center za vaterpolo.

vaterpolo beograd arena
vszi

DVA MILIJONA EVROV DRŽAVNEGA VLOŽKA
"To so trenutki, ki se bodo vpisali v zgodovino srbskega vaterpola. Naredili smo tisto, za kar so mnogi menili, da je nemogoče. Vlada je za izgradnjo bazenov namenila milijon in pol, za organizacijo prvenstva pa milijon evrov, kar je najboljši primer odgovornega odnosa države do športa," se je v ponedeljek pohvalil srbski minister za šport in šolstvo Vanja Udovčić.

Udeleženci moškega turnirja EP
Skupina A: Črna gora, Španija, Nizozemska, Slovaška
Skupina B: Francija, Hrvaška, Malta, Srbija
Skupina C: Nemčija, Gruzija, Italija, Romunija
Skupina D: Madžarska, Rusija, Grčija, Turčija

Župan Beograda Siniša Mali je izjavil, da bo njegovo mesto od 10. januarja dalje gostitelj najbolj masovnega EP v vaterpolu: "To je priložnost, da pokažemo, da smo svetovna prestolnica športa, in osvojimo še eno zlato kolajno. Vse je pripravljeno za spektakel, pričakujemo, da bomo postavili tudi rekord v obisku tekem." V prihodnje bo Kombank Arena za posamično tekmo vrata odprla za 12 tisoč navijačev.

vaterpolo beograd arena
vszi

Že prvi večer prvenstva bo postregel s pravo poslastico. V peklu srbske prestolnice se bosta na večerni tekmi pomerila velika rivala v vseh možnih pogledih, Srbija in Hrvaška. Prepričani smo, da bo izredno vroče tudi v ponedeljek. V bazenu se bosta srečali Rusija in Turčija, državi, ki sta v zadnjem času diplomatske odnose ohladili na minus več deset stopinj Celzija. Razlog je politične narave, vse pa se je začelo, ko so Turki novembra strmoglavili rusko bojno letalo, ki naj bi kršilo njihov zračni prostor.

Galerija