© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.12.2015 13:09:13

Zakrajšku naslov v morskem kajaku

Prijetno sončno vreme na predmiklavževo soboto na obali tokrat ni bilo pravšnje za 28 tekmovalcev, ki so se pomerili na državnem prvenstvu v morskem kajaku in stoječem veslanju za pokal Kopra, ki zaradi brezvetrja niso mogli računati na pomoč valov. Najhitrejši med vsemi je bil reprezentant na mirnih vodah Jošt Zakrajšek.

Na regatni progi med Koprom in Bernardinom ob 11. uri, ko se ob morju običajno dvigne vetrič, ni zapihala niti sapica. Za v svetu vse bolj popularno disciplino morski kajak so namreč značilni visoki valovi, ki jih kajakaši s pridom izkoriščajo in tako dosežejo visoke hitrosti.

Start tekmovanja je bil na koprski plaži pred vhodom v Marino Koper, cilj pa v laguni na Bernardinu. Med kajakaši najuspešnejši in med vsemi tekmovalci najhitrejši je bil Jošt Zakrajšek, ki je razdaljo 16 kilometrov preveslal v eni uri in devet minut, prvi v stoječem veslanju oziroma panogi sup pa je bil Rok Puvar, ki je do cilja potreboval 35 minut več, in sicer 1:44 ure.

V kategoriji člani v disciplini K-1 so se na prva tri mesta uvrstili: Jošt Zakrajšek (Tacen), Simon Oven (Ljubljana) in Marco Lipicer (Trst). V kategoriji mladinci v isti disciplini pa so prva tri mesta zasedli: Anže Urankar, Tim Novak (oba Ljubljana) in David Franca (Žusterna). Med kajakašicami članicami je zlato medaljo prejela Dani Zalar, v kategoriji mladinke K-1 pa so na stopničke stopile: Metka Volk Štefič, Lea Prodan (obe Žusterna) in Metka Mihalič (Orka).

Med suparji so bili najboljši: Rok Puvar, Marko Milenkovič (oba Ljubljana) in Vid Tršan, med dekleti pa Neža Jarc in Natalija Fon (obe Ljubljana).