© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.10.2015 12:14:42

Potočnik: Najbolj realna je olimpijska štafeta 4 x 200 m prosto

Arsen Perić

Slovenski plavalci so krenili v olimpijsko sezono 2016. Prvi vrh za reprezentanco bo že decembrsko evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Izraelu, maja prihodnje leto se bo Stara celina na olimpijski generalki srečala v Londonu.

"Trenutno je v članski reprezentanci 11 plavalcev in vsi ti naj bi nas predstavljali tudi prihodnje leto maja na evropskem prvenstvu v Londonu. Špela Perše je daljinska plavalka, deseterica nastopa v bazenu, sam pa računam, da se bo ekipi najkasneje do Londona priključilo še štiri ali pet imen. Na vrata trkajo mladi plavalci, kjer je najmočnejše ime trenutno Janja Šegel, za katero resno računam, da bo kandidirala tudi za olimpijske igre ," v uvodu priprav v sezono pravi slovenski selektor Miha Potočnik.

"Za neposredno uvrstitev na olimpijske igre je bilo letos na SP v Kazanu treba plavati izid okrog 8:04. Mi smo imeli Anjo Klinar, ki je bila zmožna brez težav plavati 2:00, Janjo Šegel 2:01, Tjašo Pintar 2:01 in Gajo Natlačen, ki je napredovala na 2:02,0. Že letos bi lahko dosegli izid 8:04, a verjetno bi malo zaostali za neposredno uvrstitvijo na OI," razmišlja Potočnik in optimistično dodaja, da je mnogo boljši izid in uvrstitev na EP ob normalnem razvoju povsem realna.

KANDIDATOV KAR NEKAJ
"Klinarjeva plava konstantno, Šeglova je zelo mlada in lahko naredi velik korak naprej ... Upam, da se vrne Pintarjeva in spet plava okrog osebnega rekorda, potem je tukaj Gaja Natlačen, ki lahko še nekaj dvigne osebni rekord, tukaj je zelo hitra Nastja Govejšek, morda se dekletom približa tudi Tjaša Oder. Kandidatov je kar nekaj in vrata so odprta. Mene osebno izid 8:04, ki bo bržkone zadostoval za igre, ne zadovoljuje in dekleta se bodo do zadnjega dne borile za ekipo. Mislim, da je ob dobrem delu dosegljiv tudi državni rekord 7:59," še razmišlja selektor. Rekord iz leta 2012 štafet ni popeljal le na igre v Londonu, dekleta so v Debrecenu na Madžarskem na evropskem prvenstvu osvojila tudi bronasto medaljo.

anja klinar ap
Arsen Perić



A vsaj za evropsko prvenstvo v Londonu se odpira še več možnosti za štafete in prikaz moči slovenskega plavanja. "Pri dekletih je blizu tudi mešana štafeta, kjer imamo z Avo Schollmayer in Janjo Jamšek dve zelo mladi plavalki hrbtnega slogo in katera od njiju lahko naredi korak naprej. V prsnem slogu je ta čas najboljša Tjaša Vozel, ki je lani blestela predvsem do aprila, v delfinu je odlična Nastja Govejšek, imamo tudi nekaj kandidatk na 100 m prosto, kjer je spet zelo močna mlada Šeglova." Odločala bo predvsem hrbtna tehnika, kjer Potočnik pričakuje viden napredek.

Selektor mladim na široko odpira vrata, a poudarja, da bo treba kakovost potrditi. Potočnik je mnenja, da bi imela Slovenija ob idealnem razpletu sezone celo priložnost, da se na EP predstavi kar s štirimi ekipami. "Šeglova, Govejškova, Pintarjeva, ob njih pa Anemari Košak ali katera od mladih plavalk odpirajo tudi možnost za nastop na 4 x 100 m prosto. Fantje so najbližje štafeti 4 x 200 m prosto. Prvo ime tukaj je zanesljivo Martin Bau, a tukaj so še Erik Hren, Blaž Demšar, Anže Tavčar, pa tudi Robert Žbogar. Ti plavalci bi morali osebne rekorde popraviti vsaj za sekundo in potem bi bila blizu nastopu tudi ta štafeta. Težje delo čaka trenerje, saj bodo nekateri formo načrtovali za London, drugi se bodo že pripravljali na Rio."