© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.12.2014 20:06:05

Dvojec Božič-Taljat pričakovano najboljši

Arsen Perić

Predstavniki Kajakaške zveze Slovenije so danes v Tolminu izbrali najboljšega športnika leta.

Kandidatov je bilo veliko, na koncu pa sta naziv prejela Luka Božič in Sašo Taljat - svetovna prvaka iz ZDA, bronasta z EP na Dunaju in tretjeuvrščena v skupnem seštevku svetovnega pokala. Najboljša športnica KZS v sezoni 2014 je Eva Terčelj.

Tekmovalci in tekmovalke Kajakaške zveze Slovenije imajo za seboj še eno odlično sezono. V letu 2014 so osvajali kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih v konkurencah članov, mlajših članov in mladincev, k temu pa so dodali še dobre uvrstitve na tekmah svetovnega pokala.

V Tolminu je Kajakaška zveza Slovenije nagradila najuspešnejše tekmovalce v sezoni 2014. Tudi ta je postregla z izvrstnimi rezultati - kot že nekaj let doslej. Zato izbor najboljšega ni bil preprost, a na koncu sta nagrado za najboljšega športnika KZS prejela Božič in Taljat, ki sta v olimpijski disciplini C-2 postala svetovna prvaka, na EP sta bila bronasta, poleg tega pa sta osvojila še tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer sta se na stopničke uvrstila na tekmah v Londonu, Tacnu in Pragi. Božič in Taljat sta prejela tudi priznanje za najboljša tekmovalca na divjih vodah.

Najboljša športnica leta in najboljša tekmovalka na divjih vodah je postala slalomistka Eva Terčelj, ki se je z evropskega prvenstva za mlajše člane v Skopju vrnila z dvema kolajnama. V posamični konkurenci kajakašic je zasedla tretje mesto, v ekipni tekmi pa je skupaj z Ajdo Novak in Nino Bizjak postala evropska prvakinja do 23 let. V članski konkurenci je ekipno tekmo svetovnega prvenstva, kjer je veslala skupaj z Uršo Kragelj in Novakovo, končala na četrtem mestu.

Najboljši mladinec leta je Anže Urankar, ki se je z mladinskih olimpijskih iger v Nanjingu vrnil z zlato kolajno. Jošt Zakrajšek je prejel nagrado za najboljšega tekmovalca na mirnih vodah. Najboljši rezultat sezone je sicer dosegel na domači tekmi svetovnega pokala v kajakaškem maratonu, ki jo je gostil Bohinj, kjer je v članski konkurenci zmagal. Na EP v sprintu v Nemčiji je na 5000-metrski razdalji zasedel sedmo mesto, na SP v Moskvi pa je na 5000-metrski razdalji osvojil 11. mesto. Najboljša tekmovalka na mirnih vodah za leto 2014 je postala Anja Osterman.

Sicer so letos slovenski reprezentanti osvojili kar 19 kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev (med člani, mlajšimi člani in mladinci), zlato na MOI v Nanjingu, Nejc Žnidarčič je bil najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala v spustu, Božič in Taljat sta bila v skupni razvrstitvi slalomske serije svetovnih pokalov tretja. Poleg Božiča in Taljata je na svetovnem prvenstvu v ZDA s srebrom navdušil kanuist Benjamin Savšek.