© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zsis-spk)
(zsis-spk)
13.08.2024 12:40:43

Odštevanje se začenja!

Franček Gorazd Tiršek odločno proti Parizu.
Franček Gorazd Tiršek odločno proti Parizu.
Sportida

V nedeljo zvečer so se končale olimpijske igre, zdaj pa v ospredje prihaja parašport in z njim paralimpijske igre.

Paralimpijski duh se je vrnil v Evropo, ki bo prvič po letu 2012 gostila paralimpijske igre. Britanci in London so se pred 12 leti izjemno izkazali, Francozi so odločeni, da naredijo še nekaj korakov naprej. Zelo pa so ponosni, da sploh prvič v svoji zgodovini gostijo poletne paralimpijske igre. Pred 32 leti so že bili organizatorji zimskih iger - tekmovanja so potekala v zimsko-športnih centrih v Tignesu in Albertvillu. Prve poletne in sploh prve paralimpijske igre je leta 1960 gostil Rim, leta 1976 so bile na Švedskem v mestu Örnsköldsvik prve zimske paralimpijske igre.


Slovenci v štirih panogah

Z ostrim pogledom in mirno roko pa proti Parizu in paralimpijskim igram pogleduje parastrelec Franček Gorazd Tiršek. Iz Gornjega grada, kjer živi, odhaja na svoje četrte paralimpijske igre, dosedaj se je ovenčal že s štirimi kolajnami: trikrat je bil srebrn (vsakič z zračno puško stoje – v letih 2012, 2016 in 2021), enkrat bronast (zračna puška leže – leta 2021). "Dobri občutki, ki sva jih dosegla na treningih, so nama odlična motivacija tudi za delo v dneh, ki so še ostali do paralimpijskih iger. Nekaj treningov bova opravila skupaj, nekaj jih bo Nani naredil sam. Delala pa bova predvsem na zbranosti, mirnosti, pozitivnih občutkih in dobrih rezultatih," trenerka Andreja Gorjup opiše, kaj čaka Nanija do odhoda na igre.


Odbojkarice po 12 letih

Odbojkarice se na paralimpijske igre vračajo po 12 letih. Aktualne evropske podprvakinje, tudi četrte z zadnjega SP v Sarajevu, so pred desetimi dnevi doživele velik šok. Mednarodna paraodbojkarska zveza je prepovedala nastop Valentini Brik, najboljši slovenski igralki. Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite je šla po pravico celo na sodišče na Nizozemsko, a ni bila uspešna. Odbojkarice, vodi jih trener Simon Božič, ki je reprezentanco vodil tudi na paralimpijskih igrah v Londonu, so v šoku, a so odločene, da se pokažejo v čim boljši luči. "Treniramo v Braslovčah, hvaležni smo ukrajinski reprezentanci, ki je prišla v Slovenijo, da je tu naš trening partner," pojasni selektor Božič.

Z mislimi je v Parizu tudi paralokostrelski dvojec Živa Lavrinc&Dejan Fabčič. "Pred igrami v Parizu imamo avgusta skupne priprave v Švici, blizu kraja, kjer živi Živa. Tam bomo skupaj devet dni, ki jih bomo namenili izključno lokostrelskim treningom, ohranjanju forme in dobrega vzdušja. Po zaključenih pripravah bo le še nekaj dni do odhoda v Pariz. Takrat bomo trenirali v lokalnih okoljih in nabirali presežek energije, ki jo bomo odnesli s seboj na letalo v Pariz," pa plan do iger razkrije Brina Božič, ki vodi lokostrelsko reprezentanco Slovenije.

Na svoje četrte paralimpijske igre odhaja metalec diska Šentjurčan Henrik Plank, ki je zapolnil kvoto, ki jo je Slovenija dobila v paraatletiki. Kandidat za odhod na paralimpijske igre je bil tudi slepi tekač Robi Kogovšek, a je Planku uspel višji rezultat, kar je bilo merilo pri dodelitvi kvote za Pariz. Heno pili zadnje podrobnosti pod taktirko trenerja Luke Cmoka.

Kar 179 držav

Na paralimpijskih igrah v Parizu bodo podelili 549 odličij v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic iz 179 držav. Ameriška Samoa, Guam, Kosovo in Tuvalu so štiri države, čigar športnice in športniki bodo v Parizu debitirali na paralimpijskih igrah. Na igre pa se vrača nekaj držav: Bolivija (nazadnje je sodelovala leta 1992), Bangladeš (2008), Albanija (2012), Antigva in Barbuda (2012), San Marino (2012) in Surinam (2016).


Vrhunec kariere
"Paralimpijske igre so vrhunec kariere vsakega parašportnika, zato smo na Zvezi ŠIS - SPK vso našo pozornost in napore vložili v zagotavljanje optimalnih pogojev za priprave in trening, obenem pa samozavestno pričakujemo nastope naših parašportnikov," je poudaril predsednik zveze Damijan Lazar

Odbojkarice so šokirane, a odločene, da se v Parizu izkažejo.