© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis-spk)
(zšis-spk)
02.07.2024 11:08:05

Slovenija osma, Zupan končal kariero

Gluhi košarkarji so na EP zasedli osmo mesto.
Gluhi košarkarji so na EP zasedli osmo mesto.
Spletna TV

Slovenska reprezentanca gluhih košarkarjev, ki jo je vodil trener Jaka Hladnik, je s porazom proti Španiji sklenila evropsko prvenstvo v Malagi, kjer je zasedla končno osmo mesto.

Po koncu tekme je bilo zelo ganljivo, saj je legenda košarke gluhih in kapetan ekipe Miha Zupan svojim soigralcem sporočil, da je zaključil z aktivnim igranjem košarke, a vendar ostaja pri košarki: iskal bo mlade talente in skušal obdržati košarko gluhih na visoki ravni. Hvala, Miha, za vse, kar si v svoji dolgoletni uspešni karieri storil za nas in košarko.

"Na prvenstvo smo odšli z željo, voljo po uvrstitvi na olimpijado gluhih. Žal nam to zaradi takih in drugačnih posledic oziroma stvari, ki so se nam zgodile, ni uspelo. Krivda je v prvi vrsti moja, vsi igralci so dali, kolikor so lahko dali od sebe. Žal nas je malo presekala poškodba Mihe Zupana. Po njej smo se težko zbrali oziroma fantje niso več zaupali vase in so imeli težave s samozavestjo. Na tem prvenstvu je bil svetla točka Maks Podgoršek, ki je kljub 14 letom dokazal, da ga čaka velika kariera. Čez dve, tri leta bo nosilec naše igre," je po tekmi povedal selektor Hladnik in dodal: "Mihi Zupanu se moramo vsi zahvaliti za njegov prispevek. Sam menim, da brez njega ne bi bilo tako uspešne košarkarske zgodbe."

"Fantje so pustili srce na parketu in se borili do konca, za kar se jim lepo zahvaljujem. Nimam nobene zamere in videl sem, da je prišel čas. Res čutim grenak priokus, ker nismo nikjer zmagali. Zato glavo gor in gremo naprej," je po zadnji tekmi v karieri povedal Miha Zupan, ki je bil zraven pri vseh odmevnih uspehih Slovenije v zadnjih 25 letih.

Naši košarkarji so bili leta 2004 in 2010 najboljši v Evropi. Najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu so dosegli leta 2002, ko so bili v Grčiji drugi. Dvakrat so bili srebrni na olimpijadi gluhih.

Slovenija dobila tekmece na EP v Sarajevu

Med 27. 7. in 4. 8. bo v Sarajevu potekalo evropsko prvenstvo v košarki na vozičkih divizije B. V konkurenci devetih reprezentanc bo igrala tudi Slovenija, ki je že začela priprave. V soboto je na žrebu dobila tekmece v predtekmovanju. Redni del tekmovanja bo potekal v dveh skupinah, v eni bo pet, v drugi štiri ekipe, potem pa sledijo izločilni boji. Napredovanje v divizijo A si bosta zagotovila finalista evropskega prvenstva. V skupini A bodo igrale Latvija, Litva, Grčija in Češka, v skupini B pa Švica, Hrvaška, Portugalska, Slovenija ter Bosna in Hercegovina. Slovenija bo igrala v postavi Milan Slapničar, Haris Kuduzović, Boštjan Ceglar, Enis Musić, Simon Gračnar, Robi Bojanec, Matej Arh, Nicola Favretto, David Škorjanc, Klemen Lokar in Aleš Povše.

"Začenjamo osrednje priprave pred evropskim prvenstvom, največ časa bomo preživeli v Laškem, nekaj dni v Kranjski Gori, nekaj treningov pa bomo opravili tudi na Vranskem. Na vseh treningih, ki smo jih že opravili, so fantje pokazali veliko željo po delu in pričakujem, da se bo to med celotnimi pripravami še stopnjevalo," je selektor Žiga Kobaševič optimist pred EP.

Naši košarkarji se pripravljajo na EP.