© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(sm)
(sm)
04.10.2023 10:53:59

Čas za novo slovensko pravljico?

Davor Janžič in Tadej Premru
Davor Janžič in Tadej Premru
BZS

Slovenska moška članska reprezentanca bo v torek zjutraj odpotovala na evropsko prvenstvo v Bosno in Hercegovino. Konec tedna je prinesel zaključni turnir ženskega evropskega klubskega pokala v Beogradu, na katerem je ljubljanski Krim osvojil peto mesto. Na povratni tekmi moškega evropskega klubskega pokala je škofjeloška Trata v soboto popoldne premagala branilca naslova Saint Vulbas iz Francije in si zagotovila mesto na novembrskem zaključnem turnirju najboljše četverice.

Od srede do sobote bodo Grude v Bosni in Hercegovini gostile moško člansko evropsko prvenstvo, na katerem bodo nastopili balinarji iz 17 držav. Med kandidati za najvišja mesta v vseh šestih disciplinah bodo tudi slovenski balinarji, ki so konec tedna zaključili priprave, med katerimi so nastopili tudi na peteroboju Adriatic Bocce Confederation.

Poškodbe krojile postavo

Tik pred zdajci je zaradi poškodbe Erika Čeha prišlo do zamenjave, tako da bo v štafetnem zbijanju v paru z Anžetom Petričem nastopil Martin Zdauc. Petrič bo Slovenijo zastopal tudi v hitrostnem zbijanju, v igri v krog bo nastopil Tadej Premru, za igro posamezno je selektor Davor Janžič izbral Jureta Kozjeka, ki bo skupaj z Dejanom Tonejcem nastopil tudi v igri dvojic. Tonejca ob tem čaka še natančno zbijanje.

Konkurenčni v vseh disciplinah

Janžič verjame v uspešno evropsko prvenstvo za Slovenijo: "Kot vedno smo konkurenčni v vseh disciplinah, tako da bomo v vsaki izmed njih napadali zlato medaljo. Treningi so potekali v skladu z načrtom in fantje so dobro pripravljeni. Veliko bo odvisno od dnevne forme in žreba, seveda pa upamo tudi na malce sreče. V igri za medalje bo vsaj še sedem ali osem reprezentanc, tako da naloga nikakor ne bo lahka."

Kapetan izbrane vrste Dejan Tonejc se je takole navezal na selektorjeve besede: "V Grude potujemo z najvišjimi cilji, tako kot na vsako veliko tekmovanje doslej. Upam, da se bomo hitro spoprijateljili s prizoriščem, ki ga sicer že dobro poznamo, in pokazali dobre igre."

Izkušeni Jure Kozjek, ki je tako kot Tonejc, Petrič in Premru na evropskih prvenstvih že stal na zmagovalnem odru, je dodal: "Zagotovo se nadejam najvišjih mest. Glede na količino opravljenih treningov sem lahko optimističen. Zaupam v svoje sposobnosti. Moramo iti korak za korakom. V primeru dobrih nastopov se nas nasprotniki lahko bojijo."

Slovenci so imena nasprotnikov v prvem delu tekmovanja izvedeli na sinočnjem večernem žrebu, danes dopoldne pa se bo začel tekmovalni program. Finalne odločitve pa bodo na sporedu v soboto popoldne.

Krimovkam peto mesto v Evropi

V Beogradu se je od petka do nedelje pet najboljših ženskih klubov borilo za naslov evropskih klubskih prvakinj. V družbi italijanskega Buttria, francoskega Saint Vulbasa, hrvaške Pule in domačega Novega Beograda je od petka do nedelje evropsko lovoriko napadal tudi ljubljanski Krim, ki je po remiju proti Novemu Beogradu ter porazih proti Puli, Butriu in Saint Vulbasu zasedel končno peto mesto. Naslov evropskih klubskih prvakinj je osvojila Pula pred Saint Vulbasom in Novim Beogradom.

Fantastična Trata med elitno četverico

Balinarji škofjeloške Trate so na povratni tekmi moškega evropskega klubskega pokala v domači dvorani po podaljšku izločili aktualnega evropskega prvaka, francoski Saint Vulbas, s 14:8 (6:16 – 3:2*) in se uvrstili na novembrski zaključni turnir v hrvaškem Poreču, na katerem bodo nastopili še črnogorski Maini Budva ter italijanska BRB Ivrea in La Perosina.

Državna rekorda Volčine in Janžiča

Na sobotni tekmi ženskega evropskega klubskega pokala proti Puli je članica Krima in državne reprezentance Nina Volčina postavila nov slovenski rekord v hitrostnem zbijanju – 43 točk. Na sobotni tekmi moškega evropskega klubskega pokala je član italijanske Perosine Davor Janžič postavil nov slovenski rekord v natančnem zbijanju – 45 točk. 

Nina Volčina med zbijanjem