© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.09.2023 07:39:45

Francija na SP ragbistov za uvod osrečila domačo publiko

profimedia

V Parizu se je v petek zvečer začelo svetovno prvenstvo v ragbiju, ki bo v prihodnjih sedmih tednih potekalo v devetih mestih po Franciji.

Turnir predstavlja pomemben preizkus organizacijskih sposobnosti te države pred olimpijskimi igrami prihodnje leto. Na uvodni tekmi turnirja 20 moštev so domači ragbisti premagali Novo Zelandijo s 27:13.

Za galske peteline je s 17 doseženimi točkami blestel Thomas Ramos. Na drugi strani je Nova Zelandija, ki ob Južnofriški republiki s tremi naslovi vodi na večni lestvici prvakov, prišla v vodstvo v začetku obeh polčasov, a nato obakrat hitro izgubila pobudo.

Država gostiteljica se je po zmagi na stavnicah znašla v vlogi glavnega favorita za skupno zmago. S tem bi sicer postala prva država celinske Evrope z naslovom in druga država stare celine po Angliji. Ta ima en naslov, Avstralija je doslej osvojila dva, preostale zmage pa sta si razdelili Nova Zelandija in Južna Afrika.

Po mnenju poznavalcev je sicer pričakovati izjemno izenačene boj za zmago med domačini, Južno Afriko, Novo Zelandijo in Irsko. Novozelandska legenda Dan Carter je pred začetkom turnirja ocenil, da gre "za najbolj izenačeno svetovno prvenstvo vseh časov".

Gre za 10. svetovno prvenstvo v ragbiju, ki kljub anglosaškim koreninam počasi, a vztrajno pridobiva na veljavi tako na stari celini kot v Južni Ameriki. Zadnje je pred štirimi leti potekalo na Japonskem, tudi za azijsko državo pa je to tekmovanje predstavljalo generalko pred izvedbo poletnih olimpijskih iger.

Med 20 reprezentancami je tokrat zastopanih devet evropskih držav (poleg Francije in Irske še Anglija, Wales, Škotska, Italija, Gruzija, Romunija in Portugalska). Igrajo še Južna Afrika, Namibija, Japonska, Avstralija, Fidži, Nova Zelandija, Samoa, Tonga, Argentina, Urugvaj in Čile.

V tekmovalnem smislu je veliko odprtega tudi zato, ker so štiri najboljše reprezentance po oceni stavnic vse uvrščene v isto polovico žreba, kar odpira vrata nekaterim manj prepoznavnim ekipam, da se prebijejo vse do finala. V drugem delu žreba je sicer pričakovati, da bodo prednjačili Avstralci.

Tekme naj bi si skupaj v naslednjih tednih na stadionih ogledalo kar 2,5 milijona ljubiteljev tega izjemno fizičnega športa, v katerem ekipi poskušata žogo mimo obrambnih igralcev prenesti v končno cono nasprotne ekipe.

Francoski organizatorji se ob tem zavedajo, da gre za pomemben preizkus pred poletnimi olimpijskimi igrami v Parizu prihodnje leto in da bodo zaradi tega pod budnim očesom svetovne javnosti.

Organizacijski uspeh bo še toliko bolj pomemben po lanskih težavah na finalu nogometne lige prvakov, ko se je pred Stade de Franceom odvijal kaos z navijači. Najpomembnejša tekma evropskih klubskih tekmovanj se je začela z več kot polurno zamudo zaradi težav navijačev pri prihodu na stadion, številni pa kljub veljavnim vstopnicam niso mogli priti do svojih sedežev.

Policija je uporabila solzivec, poškodovanih je bilo več kot 230 ljudi, mnogi, ki so obtičali pred stadionom, pa so bili tudi tarča žeparjev in drugih nepridipravov.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je v luči ugotovljenih napak pri varovanju lanskega finala lige prvakov za svetovno prvenstvo v ragbiju napovedal večje število policistov in več sodelovanja med policijo in navijači.