© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(rp)
(rp)
08.03.2022 10:33:52

Gal Jakič: Povsod je mogoče tudi z vozičkom

Gal Jakič in Jernej Slivnik
Gal Jakič in Jernej Slivnik
ZVEZA ŠIS-SPK

Slovenski parasmučar, udeleženec paralimpijskih iger v Torinu, Vancouvru in Sočiju, je na letošnjih igrah del slovenske ekipe; v prvi vrsti je odgovoren za komunikacijo z javnostjo in mediji. To počne tako, da je za edinega slovenskega udeleženca iger Jerneja Slivnika čim manj moteče.

Poleg omenjenega se Gal trudi pomagati tudi pri nekaterih administrativnih zadevah, tako da je Slivnikov trener Roman Podlipnik lahko osredotočen le na pripravo za tekmovanja. Ob tem za organizatorje iger najde le pohvalne besede. "Lahko rečem, da so se zelo potrudili, saj je to izjemen organizacijski dogodek. Dostop do prizorišč in drugih prostorov ni nikjer vprašljiv, povsod je mogoče priti tudi z vozičkom. Tu je tudi ogromno prostovoljcev, ki so vselej pripravljeni pomagati. Ves čas so prijazni, vseskozi nam mahajo in se nam zahvaljujejo, da smo prišli na Kitajsko. Tudi odprtje na tako velikem stadionu je bilo nekaj posebnega. Seveda nas zelo veseli, da je Jernej lahko prišel na stadion z našo zastavo, sploh glede na to, da je precej bolj izdelan tekmovalec, kot je bil še pred štirimi leti v Pjongčangu."

Gal Jakič si je včeraj ogledal tudi Slivnikov trening in hitro opazil, da se je na razmere in sneg že dodobra privadil: "Vidi se, da je na kitajski sneg že povsem prilagojen. Začetno tipanje je iz njegovih voženj že popolnoma izginilo. Pozna se mu, da je sproščen in da si ni zadal prevelikih pritiskov. Svojo energijo črpa iz dobre pripravljenosti med celotno sezono. Opira se tudi na dobre izkušnje, ki si jih je pridobil z dobrim nastopom na svetovnem prvenstvu na Norveškem, kar je bilo zelo dobra popotnica na to tekmovanje. V torek bo še enkrat treniral, v sredo, torej dan pred prvo tekmo v veleslalomu, pa sta se s trenerjem odločila za počitek in psihološko pripravo na nastop. Vidi se, da bo to zanj že rutinski nastop, kar me zelo veseli."

Navajeni na vsakodnevna testiranja

Tudi na paralimpijskih igrah vladajo zelo stroge omejitve glede koronavirusa. Testiranja so vsakodnevna, vsi se lahko gibljejo le v za to določenih mehurčkih. "Rekel bi, da glede tega ni nič drugače, kot je bilo že na OI. Vsak od nas mora na 24 ur opraviti testiranje PCR, a smo se na to že tako navadili, da nam ne povzroča dodatnega stresa. Včasih je le nekaj preračunavanja, ali se je pri določenem treningu ali ceremoniji bolje testirati prej ali pozneje. Res je, da so te igre drugačne od prejšnjih. Več ko je paralimpijskih vasi, bolj se izgubi športni duh. Mi imamo to srečo ali smolo, da smo nastanjeni v Jančingu, kjer je alpsko smučanje edini šport, ki je v vasi. Tako se športi manj mešajo med sabo, je pa zato več manjših ekip in znanih obrazov. Zdaj je zelo omejeno tudi število kulturnih dogodkov, ki jih pripravlja organizator in so sicer značilni za igre. Dodatnega pritiska zaradi tega ni, a so ukrepi za zaščito pred virusom vseskozi prisotni. V jedilnicah sedimo vsak v svojem predelu, ki spominja na telefonsko govorilnico, kjer se s prijatelji lahko pogovarjaš le malo bolj na daleč in skozi masko. Vsem pa je jasno, zakaj smo tu. Olajševanje covidnih omejitev bi bilo nesmiselno, saj s tem potencialno tvegamo štiri leta dela enega tekmovalca," tudi Gal v tem ne vidi težav.

V naši ekipi so načrtovali, da bi si ogledali še kakšen drug športni dogodek, a hitro ugotovili, da bi to povzročilo preveč logističnih zapletov. "Priti na dogodek niti ni težava, saj imamo to urejeno v sklopu naših akreditacij. Če bi denimo hoteli na hokej ali curling v Peking, bi za to potrebovali dve uri tja in še dve nazaj, zato se v sklopu vasi raje zamotimo z drugimi dejavnostmi. Več je neformalnega druženja med sabo, kar za zdaj deluje kar dobro," tudi Gal nima posebne želje, da bi toliko časa porabil za prevoz.

Kitajci že krojijo vrh

Kot pravi trikratni olimpijec, o čigar življenjski zgodbi so pred dvema letoma posneli tudi film, je bil po prvih tekmah, tudi smučarskih v hitrih disciplinah, najbolj presenečen nad napredkom domačih tekmovalcev. "Če so bili še pred štirimi leti označeni za eksote, ki svoje dosežke gradijo zgolj na podlagi dejstva, da bodo gostitelji paralimpijskih iger, so zdaj rezultatsko naredili ogromen preskok. To je še toliko večje presenečenje, ker zaradi epidemije covida niso bili tako prisotni na tekmovanjih v preostalih delih sveta, tudi na zadnjem SP v Lillehammerju jih ni bilo. Nekatere tu prvič vidimo v polnem sijaju, tu uprizarjajo res izjemne predstave. Res je zanimivo videti, kako jim je tudi ob pomoči evropskih trenerjev uspelo v tako kratkem času ta parašport dvigniti na višjo raven. Tudi v smučanju je kitajski tekmovalec zmagal med stoječimi tekmovalci, pri sedečih pa je bilo teh presenečenj nekoliko manj," je dejal Gal in ob namigu, da bi bil eno od presenečenj lahko tudi Jernej, dodal: "O presenečenjih govorimo neradi, saj se o kolajnah pogovarjamo šele, ko jih držimo v roki. Jernej si želi le izboljšati rezultat s prejšnjih OI, kar lahko nadgradi. To se mu zdi stabilno izhodišče za marsikaj."