© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(mb)
(mb)
15.10.2021 10:39:32

Uspešen nastop motivacija za prihodnost

FZS

Slovenska reprezentanca v footgolfu je uspešno zaključila tekmovanje na Madžarskem in pustila velik pečat med 16 evropskimi reprezentancami na Euro Footgolf 2021.

Pred Slovenijo so bile same priznane države, ki že dlje časa razvijajo footgolf. Med njimi je tudi Luksemburg, kjer večina igralcev tekmuje na francoskih in švicarskih golf terenih. V taboru slovenske reprezentance so zadovoljni s prikazanim, bo pa treba večkrat odigrati sistem 'match play', ki je zelo zanimiv in ga je treba tudi trenirati, saj uigranost partnerjev igra pomembno vlogo pri končnem uspehu. Dober slovenski rezultat so potrdili tudi ženski predstavnici in štirje seniorji.

Pomembno vlogo v slovenski reprezentanci je imel Simon Detellbach, sicer predsednik FK Pomurje, ki je bil selektor slovenske vrste. Po nekaj prespanih nočeh je zelo zanimivo športno izkušnjo povzel z besedami: "Nekaj dni po prvenstvu sem enakega mnenja kot v soboto zvečer po zmagi nad Španijo in pred zaključno tekmo za deveto mesto z Luksemburgom. Naredili smo velik korak naprej. V vseh pogledih. Ker pa sem po duši realist in se največjih uspehov ne veselim s pretiravanjem, najslabših rezultatov pa ne jemljem za tragedijo, bi rekel, da je deseto mesto realno. Četrtfinale je bilo z malenkost sreče dosegljivo, vendar med prvimi osmimi državami najdemo same velesile footgolfa – Angleže, Francoze, Špance, Italijane, ki imajo več footgolf igrišč kot mi igralcev. Na naslednjem prvenstvu bomo še močnejši in bolj neugodni za vse najboljše. Moramo se zavedati, da z nami na prvenstvo niso odpotovali nekateri, ki so v letošnji slovenski državni footgolf ligi zasedli najvišja mesta. V naslednjih sezonah moramo poleg individualnih tekem organizirati tudi ekipne tekme po sistemu 'match play', da si tako pridobimo prepotrebne izkušnje v igri parov in taktiki. V vlogi selektorja sem se trudil, da bi optimizirali in zmanjšali svoj zaostanek za boljšimi reprezentancami ter izkoristili vsako svojo prednost ali skrivnega aduta na posamezni tekmi. Mislim, da nam je skupaj s kapetansko ekipo (Ian Emeršič, Simon Sladič in Dejan Novak) in drugimi pomočniki na terenu tudi uspelo. Moja prihodnja vloga v tej funkciji je zelo odvisna od mojih igralskih uspehov. Ni skrivnost, da imam še tekmovalne ambicije. Vsekakor v seniorski konkurenci, ki se ji približujem prehitro. Vse pa je odvisno od prostega časa, saj sem zelo aktiven tudi pri Slovenski malonogometni zvezi, kjer potekajo podobni projekti in tekmovanja."

Ian Emeršič, član FK Ptuj, je bil kapetan slovenske ekipe in eden vidnejših slovenskih footgolfistov na igrišču. Ima izkušnje s SP v Marakešu in EP v Oxfordu, vendar je bilo tokrat na Madžarskem čisto drugače. Na Euro Footgolf 2021 je Slovenija odpotovala s kar 26-člansko tekmovalno in spremljevalno ekipo, kjer je vsak imel svoje naloge, ki so našo državo pripeljale do končnega visokega desetega mesta. Predvsem pa je slovenska ekipa izžarevala pozitivno energijo na golf terenu in tudi zunaj njega.

Ian nam je predstavil svoj pogled na izkušnjo z EP: "Na nedavnem EP smo dokazali, da se kvaliteta footgolfa v Sloveniji strmo dviguje. V šestih tekmah smo po rednem delu le enkrat izgubili. Bili smo nezaželen nasprotnik vseh reprezentanc. Kljub temu je bila vidna pomanjkljivost izkušenj v tekmovanju v parih. V Sloveniji tovrstnega načina igre še ne izvajamo in mogoče je prav tukaj tisti prostor za napredek in izboljšanje rezultatov v naslednjem obdobju. Tekmovanje v parih je namreč specifično. Igralca udarjata žogo izmenično, zato morata točno vedeti kako najbolj optimalno udarjati in puščati žogo za naslednji udarec. EP lahko, kljub desetemu mestu, ki ni ravno pokazatelj stanja na igrišču, ocenimo kot zelo uspešno. Slovenijo smo zastopali več kot spodobno. Marsikdo nam je zavidal našo povezanost in energijo. Kot kapetan sem zelo zadovoljen in ponosen na našo ekipo, ki bo v prihodnje mešala štrene na vrhu. Malo moti le dejstvo, da se kljub hitri rasti kakovosti v Sloveniji še vedno soočamo s problematiko ureditve terminov za trening. Nekatera igrišča že imajo možnosti več dlje trajajočih terminov, medtem ko druga ostajajo pri enem samem terminu v tednu, to pa ob neugodnem vremenu ali morebitnih drugih obveznostih igralcev pomeni izpad treninga. Spremljamo, da se organizacijsko tako zveza kot klubi iz leta v leto izboljšujejo. Tekmovanja v Sloveniji postajajo vse bolj obiskana in težavnostno močna, a če bomo želeli postati in ostati konkurenčni, tako posamično kot ekipno, bo trening v prihodnje ključnega pomena."

Počasi se footgolf približuje zimskemu premoru, pred njimi pa je še nekaj manjših turnirjev. Zanimiv bo predvsem pokal Pannonia, ki bo v Radencih in Ptuju, rezultati pa se bodo seštevali. Najbolj veselo pa bo na mladinskem državnem prvenstvu, kjer se bodo za najvišja mesta borili naši najmlajši, ki predstavljajo novo generacijo slovenskega footgolfa.