© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(sm)
(sm)
25.08.2021 11:29:38

Briljantne Slovenke pokorile konkurenco

Slovenske reprezentantke Nina Volčina, Rebecca Martulaš in Polona Zule.
Slovenske reprezentantke Nina Volčina, Rebecca Martulaš in Polona Zule.
BZS

Serijo uspešnih nastopov balinarskih reprezentanc na mednarodni sceni so nadaljevale članice, ki so konec tedna na 6. mednarodnem turnirju "Žene u akciji" v Srbiji prepričljivo zasedle prvo mesto. Tudi naslednji konec tedna bo v znamenju balinark, saj se začenja tekmovanje v prvi državni ligi za članice, mladi pa bodo tekmovali na državnem prvenstvu v Pivki.

Od petka do nedelje sta BK Altina Zemun in Balinarska zveza Srbije gostila šesto izvedbo mednarodnega turnirja "Žene u akciji", na katerem so nastopile reprezentance Hrvaške, Črne gore, Turčije, Rusije, Slovenije in Srbije ter klubski ekipi ŠB Čavle iz Hrvaške in Triglav iz Slovenije, za katerega so nastopile Petra Pivk Lukančič, Sonja Debevc in Eva Žerjal. Slovenska reprezentanca je pod vodstvom selektorja Mihe Sodca nastopila v postavi Nina Volčina, Polona Zule in Rebecca Martulaš ter se domov vrnila s kopico priznanj.



Slovenki najboljši v natančnem in hitrostnem zbijanju

Polona Zule je osvojila prvo mesto v tekmovanju v natančnem zbijanju, v katerem je o zmagovalki odločala šele dodatna serija, prav v tej pa je bila slovenska reprezentantka najbolj zbrana. Nina Volčina je bila z 38 točkami najboljša v hitrostnem zbijanju, Slovenke pa so osvojile še drugo mesto v igri dvojic, v kateri so po štirih zaporednih zmagah klonile šele v finalu proti Hrvaški. V skupinskem delu sta Volčina in Martullaš s 13:3 ugnali Srbijo, sledila je zmaga naveze Volčina-Zule proti Turčiji z 12:6, nato pa sta Martullaševa in Zuletova z 12:5 premagali ŠB Čavle. V sobotnem polfinalu sta Volčinova in Zuletova z 10:8 premagali domačo Srbijo, v finalu pa je naveza Volčina-Martulaš morala priznati premoč Hrvaški z 2:13.



Zasluženo prvo mesto

Slovenski trio je v skupnem seštevku vseh disciplin prepričljivo osvojil prvo mesto in dvignil zmagovalni pokal, Polona Zule pa je bila izbrana za najboljšo igralko turnirja. Drugo mesto v skupnem seštevku je zasedla Turčija, tretje so bile Hrvatice, slovenski Triglav pa je tekmovanje zaključil na petem mestu.



Za najboljšo igralko kandidatki le Slovenki

Slovenski selektor Miha Sodec je imel obilo razlogov za zadovoljstvo: "Nadvse zadovoljen sem kljub porazu v finalu igre dvojic, ki pa ni odločala o ničemer, saj smo si že prej zagotovili skupno zmago. Nastop v finalu je bil dobrodošla izkušnja za mlado Rebecco Martulaš. Vesel sem, da je žirija za najboljšo igralko turnirja izbirala zgolj med Nino Volčina in Polono Zule."

Najboljša igralka turnirja Polona Zule je takole pokomentirala dogajanje v Zemunu: "Na turnirju smo preživeli veliko lepih trenutkov. Vzdušje je bilo fenomenalno. Pohvalila bi Nino in Rebecco za njune igre. Skupaj smo tvorile najboljšo ekipo in zasluženo zmagale."



V četrtek začenjajo mladi …

Balinarski klub Orlek Oro Met Pivka bo od četrtka do nedelje gostil državno prvenstvo za mlajše kategorije. Dečki in mladinci se bodo pomerili v igri posamezno, dvojicah ter hitrostnem, natančnem in štafetnem zbijanju. Prijavljenih je veliko mladih, med katerimi so tudi vsi reprezentančni kandidati, tako da gre pričakovati zanimive in kakovostne boje za pokale in kolajne.



… v soboto pa članice

Kot prve bodo ligaško sezono 2021/22 začele članice, ki jih v soboto čakajo tekme prvega kroga v prvi državni ligi. Glede na dogajanje v prestopnem roku vloga prvega favorita ponovno pripada ljubljanskemu Krimu, ki sta ga okrepili reprezentantki Mia Švara in Polona Zule. Branilke naslova v prvem krogu čaka zahtevno gostovanje v Kobjeglavi pri Agrochem Hrastu, ki ima z reprezentantkami Tanjo Marc, Ivo Guštin in Evo Žerjal ter drugimi kar nekaj adutov za presenečenje. V Desklah bodo v soboto dopoldne gostovale Milje, Šiška pa bo gostila Bistrico. Obračun med Pivko Oro Met in idrijskim Kolektorjem bo odigran 1. septembra, saj bo članica pivške zasedbe Tadejo Petrič skupaj z balinarjem sežanske Skale Gašperjem Povhom v nedeljo branila slovenske barve na mednarodnem turnirju štafet v švicarskem Le Brassusu.



Liga – članice, sobota ob 10. uri: Agrochem Hrast – Krim, Deskle – Milje, Šiška – Bistrica, Pivka Oro Met – Kolektor Idrija (prestavljeno na 1. september 2021)
Galerija
ŽBK Krim