© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zf
zf
24.11.2016 19:46:40

Balinarji v Monaku odločno v boj za kolajne

: Slovenska reprezentanca Čeh, Sodec, Kosirnik, Švara in Povh (z leve) ima visoke cilje
: Slovenska reprezentanca Čeh, Sodec, Kosirnik, Švara in Povh (z leve) ima visoke cilje
Zdenko Fajdiga

Mladi slovenski balinarji končujejo priprave za svetovno prvenstvo, ki bo od 29. novembra do 3. decembra v Monaku. Med 27 državami udeleženkami bo tudi Slovenija s peterico reprezentantov.

Na seznamu selektorja Aleša Škoberneta selekcije mlajših članov so Jaka Kosirnik (Postese, Italija), ki bo tekmoval v natančnem zbijanju (kvalifikacijska norma 12 točk), Gašper Povh (Postojnska jama) v hitrostnem, njegov klubski kolega Nik Švara pa bo z Žanom Sodcem (Krim) nastopil v štafeti.

Selektor naše mladinske reprezentance, pred katero so v Monaku letos klasične discipline, Anton Kosar je izbral Erika Čeha (Postojnska jama) za klasično igro, Švara in Čeh bosta igrala v dvojici, Povh pa v bližanju in zbijanju v krog. Slovenija je med nosilci v dvojicah in krogu.

Zadnji trening pred odhodom na SP je bil v četrtek v dvorani Krim v Ljubljani. Igralci so bili pred velikim dogodkom v Monaku dobro razpoloženi in previdni. Tudi Jaka Kosirnik, ki ima na teh SP dolgo 'kilometrino' in na domači polici že pet odličij. V natančnem zbijanju je bil pred tremi leti v francoskem Martiguesu mladinski svetovni prvak.

"Že komaj čakam, da se bo prvenstvo začelo. Nastopil bom v zelo zahtevni in nepredvidljivi disciplini, zato so napovedi zelo tvegane. Vseeno pa, če se ozrem nazaj in na tradicijo, potem sem optimist."

Selektorja Škoberne in Kosar sta ob tem dodala: "Priprave za to veliko tekmovanje so potekale tako kot smo načrtovali. Tudi na tem svetovnem prvenstvu imamo visoke cilje, pravzaprav smo v vseh šestih disciplinah konkurenčni za kolajne. Upamo, da bomo spet uspešni."

Konkurenca bo zelo huda, poleg tradicionalno 'vražjih' tekmecev iz Francije, Italije in Hrvaške ne smemo pozabiti na Alžirce, Argentince, Maročane, Tunizijce, Srbe, Turke, kakšnega Kitajca, Japonca, Čilenca, predstavnika BiH… in še bi lahko naštevali.

Selektorja Italije Piero Amerio in Fulvio Peira bosta imela na voljo šest igralcev, na njunem seznamu so Stefano Aliverti, Simone Ariaudo, Matteo in Simone Mana, Emanuele Soggetti in Marco Ormellese. Francozi bodo s petimi 'bojevniki', Stephane Pingeon bo na prizorišče SP pripeljal Floriana Andresa, Jordana Dupuya, Valentina Perrault-Mora (U-18) ter Sebastiena Balaya in Sebastiena Leiva-Marcona. Hrvaška selektorja Čedo Vukelić in Tomislav Kolobarić sta se po pripravah v Zagrebu odločila za naslednje igralce: Mateo Načinović, Dario Jurčić, Filip Šarić (do 18. leta) in za Bruna Kraljića ter brata Marina in Pera Ćubelo, ki bodo tekmovali med mlajšimi mladinci.

Slovenska reprezentanca bo na SP odpotovala v ponedeljek, 28.novembra zjutraj, v slovenski odpravi bosta še član tekmovalne komisije mednarodne zveze FIB, Novogoričan Marjan Ferfolja ter mednarodni sodnik Marko Verk iz Rogaške Slatine.

Svetovno prvenstvo se bo začelo v torek, 29. novembra ob 8. uri, ko bodo prvi dvoboji med dvojicami, sledila bo prva serija kvalifikacij v natančnem zbijanju (ob 10. uri), še pred slovesno otvoritvijo in predstavitvijo reprezentanc (ob 18. uri) pa bodo še uvodni dvoboji v klasični igri, igri v krog ter kvalifikacije v hitrostnem zbijanju.

Galerija
Zadnji trening pred SP je bil na ljubljanskem Krimu.