© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
16.05.2016 20:07:06

Premoč Skandinavcev, Ivačič soliden

Žiga Kovačič
Žiga Kovačič
mediaspeed.net

V Žarnovici na Slovaškem je bil na sporedu še zadnji polfinale za letošnje EP posameznikov. Na njem je nastopil tudi naš predstavnik, Krčan Matic Ivačič.

PZanj mo že pred startom vedeli, da je konkurenca zanj premočna, kljub vsemu pa se je zgledno boril. Na koncu s štirimi osvojenimi točkami osvojil zelo solidno trinajsto mesto. Z malce več sreče s samimi motorji in boljšimi nastavitvami bi se lahko uvrstil tudi med deset najboljših, saj je njegov vrstnik po letih, mladi Danec Mikkel Bech Jensen imel le dve točki več od njega, pa je bil deveti.

Prvih osem voznikov na dirki je bilo za razred boljših od preostale konkurence. Na koncu sta sta vseeno izpadla dva izkušena Rusa Gafurov in Gizatulin, ki sta se morala sprijazniti s sedmim oziroma osmim mestom. Po koncu rednega dela smo videli še tri dodatne vožnje. Najprej sta se za peto mesto, ki je prineslo mesto rezerve na finalu challengerja, pomerila mladi Poljak Bickowski in Ukrajinec Karpov, ki sta zbrala po 11 točk. Uspešnejši je bil nekoliko starejši Karpov. Potem sta se za končno tretje mesto pomerila Šved Jonasson, ki je lani vozil v GP seriji in Przemyslaw Pawlicki, nekdanji svetovni mladinski prvak (mimogrede, njegov mlajši brat Piotr letos uspešno vozi v GP seriji). Po razburljivem boju je bil boljši Poljak, ki je tako rešil čast svoje domovine. V velikem finalu pa sta se pomerila Danec Anders Thomsen in Šved Fredrik Lindgren, ki je letos član GP serije, oba pa sta osvojila po 13 točk. Izkušnje so seveda na strani Šveda, ki je to izkoristil in zanesljivo zmagal.

ŽIGA KOVAČIČ NABIRAL IZKUŠNJE

V Abensbergu v Nemčiji je nastopila še zadnja, četrta kvalifikacijska skupina za letošnje kvalifikacije za GP serijo v prihodnjem letu. Na tej dirki je startal tudi mladi Brežičan Žiga Kovačič, ki pa v izredno močni konkurenci ni imel nobenih možnosti. V prvih dveh vožnjah je osvojil tretje mesto, v tretji vožnji pa je ostal brez točk in je z dvema točkama osvojil petnajsto mesto.     

Sama dirka se je začela z velikimi težavami, saj je že pred njo začelo deževati. Kljub vsemu so dirko začeli, organizatorji so želeli spraviti pod streho vsaj dvanajst voženj, da bi bila regularnost zagotovljena, kaer jim je na koncu tudi uspelo.

Po trikrat sta zmagala domačin Smolinski in Avstralec Fricke. Pri žrebu pa je bil srečnejši Avstralec, kateremu je pripadla zmaga. S tretjim in četrtim mestom sta bila zadovoljna Poljaka Jedrzejak in Dudek, nadaljevanje kvalifikacij pa so si priborili presenetljivo Avstrijec Gappmaier s petim mestom in Madžar Tabaka s sedmim. S šestim mestom je veliko presenečenje pripravil mladi Rus Logačov, katerega smo imeli čast videti v soboto na mladinski dirki v Ljubljani. Mesto rezerve si je priboril Anglež King.