© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
26.02.2016 17:47:23

Brez spoštovanja do zveze in predsednika

Grega Wernig

AFERA PINGPONG - Potem ko je Bojan Tokić na zvezo poslal žaljivo elektronsko pošto, v kateri je grozil predsedniku zveze Marjanu Hribarju, je bil proti njemu sprožen disciplinski postopek, izključen pa je bil tudi iz reprezentance za bližnje SP v Kuala Lumpurju.

Omenjena elektronska pošta naj bi bila sicer namenjena zgolj sekretarju zveze Danijelu Šarlahu, ki pa se je glede narave obtožb čutil dolžnega, da jo posreduje Hribarju. Ta je nemudoma sklical izredno sejo izvršilnega odbora, ki je celoten postopek predala disciplinski komisiji. "V skladu z osmim členom pravilnika, kjer zelo jasno piše, s kakšnimi dejanji nekdo povzroči disciplinski prekršek, je bil predlog sklepa, da se zadeva preda disciplinski komisiji, pripravljen že vnaprej. V zvezi s tem smo sklicali korespondenčno sejo in za predlog je glasovalo vseh 12 članov IO, vključno z Miroslavom Tokićem, očetom Bojana Tokića. Na sami seji se je izoblikovalo še mnenje velike večine razpravljavcev, kar pa ni bil moj predlog, da takšna oseba nima kaj iskati v reprezentanci in ne more zastopati slovenskih barv na bližajočem se SP. Za predlog, da Bojan Tokić ne more biti član slovenske reprezentance na tem SP, je glasovalo devet članov, dva sta bila proti in en vzdržan," je postopek pojasnil Hribar in dodal, da prvič sliši, da bi bilo elektronsko sporočilo namenjeno zgolj Šarlahu: "Slišal sem samo, da je takoj po sklicu seje Bojan Tokić poklical Daneta Šarlaha in mu v povišanem tonu po domače rečeno 'težil', zakaj je o vsebini te elektronske pošte obvestil predsednika, torej mene. Dane mu je pojasnil, da je bil to dolžan storiti, glede na to, da je bilo to sporočilo poslano na uradni naslov NTZS."

NA LETO MED 10 IN 15 TISOČ EVRI
Hribar ob tem dodaja, da niti zveza niti on Tokiću ne dolgujeta niti evra. "Bojan Tokić je bil s prihodom tega vodstva deležen povsem individualne obravnave. V zadnjih sedmih letih smo mu vsako leto odobrili med 10 in 15 tisoč evri povsem individualnega proračuna. Takšnih pogojev po informacijah, ki jih imamo, nima praktično noben igralec v Evropi. V času tega vodstva se mu je izredno dobro godilo."

Predsednik zatrjuje, da so pogodbo, ki jo imajo s Tokićem, v celoti izpolnili, česar pa ne more reči za izpolnitev pogodbenih določil z njegove strani: "Zaradi domnevne poškodbe za reprezentanco ni nastopil že na EP pred štirimi meseci. Odpovedal je teden dni prej, zdravniškega potrdila nismo nikoli videli, tri dni po njegovi odpovedi pa je nastopil za svoj klub v bundesligi, kjer profesionalno igra ... Bojanu Tokiću ne dolgujemo niti evra in mu nikoli nismo ničesar dolgovali. Strošek za nekaj masaž v vrednosti nekaj sto evrov pa mu ni bil odbit, ampak mu je sekretar zgolj pojasnil, da zadeva stoji in da bo prišla na vrsto, ko bomo tudi mi dobili nakazan obljubljen denar s strani države."

hribar
arhiv Ekipe

PRIZADET ZARADI LASANA
Po predsednikovi oceni je bil Tokićev odziv absolutno nerazumljiv, saj prej nikoli nista bila v sporu. Po njegovem mnenju gre pri tem za nadaljevanje neke druge zgodbe, povezane z Bojanovim dolgoletnim reprezentančnim soigralcem in selektorjem na zadnjem EP Sašem Lasanom: "Saš je bil izbira Bojana Tokića, ki je želel, da odslovimo dolgoletnega selektorja Bojana Raka. To smo tudi naredili, samo zato, da bi se Tokić lahko v miru pripravljal na OI v Riu. Žal Saš Lasan ni opravljal svojega dela. Dva mladoletna reprezentanta je sama pustil na zbornem mestu in odklonil, da bi šel z ekipo v Budimpešto, tako da smo imeli z njim kar velike težave."
Na zadnjem sestanku je po Hribarjevih besedah Tokić sicer dejal, da se s to zadevo ne bo ukvarjal in da ne želi posegati v to, kdo bo selektor reprezentance in kdo trener: "Ne morem se znebiti občutka, da so te stvari povezane. Tako mislim tudi zaradi tega, ker je Lasan prejšnji teden poklical enega od članov IO in ga zasliševal, zakaj so šli sprejemat tak sklep." Mimogrede, Lasan se je zdaj prek delovnega sodišča odločil za tožbo proti NTZS...

V "HLEVU" NE BO TRENIRAL
Hribar dodaja, da so Bojanu Tokiću dopuščali veliko in očitno preveč. "Ta njegov izpad kaže na to, da ne čuti nobenega spoštovanja niti do NTZS niti do predsednika. Še na zadnjem skupnem sestanku 23. decembra smo se o vsem dogovorili ter sodelovanje med NTZS in Tokićem ocenili kot vzorno. Takrat je on prav posebej izpostavil, da je z odnosom NTZS do njega zelo zadovoljen. Očitno pa mu to, kako smo se razšli z Lasanom, preprosto ni bilo všeč. Povedal je kar nekaj krepkih, ki niso za javnost in niso v moj besednjaku. Med drugim je dejal tudi to, da z drugimi reprezentanti ne bo treniral v 'hlevu', čeprav imamo na Otočcu elitni center, kakršnih je na svetu le šest."

Po tem sestanku je Tokić posebej izpostavil, da med njim in NTZS ni odprtih zadev, le da ni zadovoljen, kako so končali z Lasanom: "Tudi takrat sploh ni hotel poslušati razlogov, zakaj smo ga odslovili. Očitno se je postavil v vlogo svojega razsodnika, česar pa seveda ne bom dovolil. Čeprav tega nismo želeli, bomo o zadevi morali obvestiti tudi njegovega delodajalca, to je Slovenska vojska, ter Olimpijski komite Slovenije. S temi dejanji je namreč grobo kršil tudi njihov kodeks."

NAJHUJŠI UKREP IZKLJUČITEV IZ NTZS
Kot še dodaja Hribar, so zadevo želeli zaključiti znotraj NTZS, kjer imajo za to primerne organe: "Na očitke in enostransko prikazovanje se moramo odzvati tudi mi. Imamo mlado ekipo z mladinskimi prvaki, pred katero je svetla prihodnost. Če ne zaradi drugega, moramo tudi zaradi njih svoje vrednote postaviti tja, kamor spadajo."
Čeprav je Tokićev nastop na SP zavrnil izvršni odbor zveze, predsednik pojasnjuje, da je imenovanje reprezentance v izključni domeni selektorja: "Ne drži navedba, da bi IO Bojana Tokića vrgel iz reprezentance. Ta je na svoji seji samo podal svoje mnenje, ki ga vedno lahko izraža o vseh zadevah, ki so povezane s slovenskim namiznim tenisom. Drugače reprezentanco imenuje selektor, ki ima za to vse pristojnosti."
Vlogo selektorja moške ekipe je sicer zgolj začasno prevzel Jože Urh, sicer selektor mladincev in vodja centra na Otočcu. Ta je dejal, da je pri določitvi reprezentance upošteval mnenje izvršnega odbora, kar se s predsednikovimi besedami o njegovi samostojnosti sicer malce tepe ...

To, kako bo z njim v prihodnje, kar zadeva reprezentanco, je po Hribarjevih besedah odvisno predvsem od Bojana samega: "Ta se je meni in članom upravnega odbora nekaj dni po seji za svoje dejanje opravičil. To ocenjujem kot korak v pravo smer. Z nadaljnjimi potezami bo tudi sam pokazal, ali je to mislil iskreno ali pa je šlo samo za nekakšen 'medijski spin', da bo v vsej zgodbi izpadel kot žrtev in ne kot nekdo, ki je brutalno napadel NTZS in grozil s fizičnim nasiljem."
V skladu s pravilnikom se mora disciplinska komisija, ki bo odločala v sestavi Peter Stražišar, Rok Tomaževič in predsednik disciplinskega razsodišča, Novogoričan Borut Maraž, zelo hitro sestati, kar naj bi se zgodilo v naslednjih dneh. Maraž na prvi stopnji lahko odloča sam in izreče pet različnih ukrepov. Najblažji ukrep je opomin, najhujši pa izključitev iz NTZS. Pri svoji odločitvi ni vezan na izvršni odbor, ampak odgovarja zgolj skupščini zveze kot njenemu najvišjemu organu.