© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.02.2016 08:08:17

Denver Broncos prvaki lige NFL

Televizijska mreža CBS je sporočila, da si je tekmo prek televizijskih ekranov ogledalo 167 milijonov gledalcev.
Televizijska mreža CBS je sporočila, da si je tekmo prek televizijskih ekranov ogledalo 167 milijonov gledalcev.
Reuters

Igralci ekipe Denver Broncos so zmagovalci 50. Super Bowla, finala lige v ameriškem nogometu NFL.

Denver, ki je slavil prvič po letu 1999 in tretjič v zgodovini, je v svojem osmem finalu premagal favorizirano moštvo Carolina Panthers s 24:10.

Razplet finala v Santa Clari je bil presenečenje, odločilna pa je bila predvsem dobra obramba ekipe iz Kolorada, ki je bila ključ do drugega naslova tudi za 39-letnega Paytona Manninga. Mnogi so pričakovali, da se bo Manning po finalu tudi poslovil od aktivnega športa, a ta vsaj zaenkrat dopušča vse možnosti. "Ne bi se rad odločil na osnovi današnjih čustev po zmagi. Zdaj se bom najprej spočil in si pred končno odločitvijo vzel čas," je dejal igralec.

Za najkoristnejšega igralca finala (MVP) je bil po tekmi izbran Denverjev branilec Von Miller, ki je bil ključni člen zmagovalne obrambe. Ta je superzvedniku Caroline Camu Newtonu, najkoristnejšemu igralcu rednega dela prvenstva, onemogočila, da bi v finalu razvil svojo igro. Šestindvajsetletnega Newtona so igralci Denverja zrušili šestkrat, ob tem je izgubil še tri žoge. A podobno je bilo že v polfinalu, kjer je Denver z granitno obrambo izločil branilce naslova New England Patriots.

superbowl re

Manning na drugi strani ni postal le najstarejši quarterback, ki je osvojil Super Bowl, postal je tudi prvi igralec, ki je naslov osvojil kot član prve postave z dvema različnima ekipama. Leta 2007 je Maning, z nazivom šerif, slavil z Indianapolis Colts. "Ponosen sem, da sem sploh dobil to priložnost, saj to ni samo po sebi umevno," je po tekmi dejal igralec, ki bo v nekaj tednih napolnil 40 let, a je drugi v družini z dvema naslovoma, saj je to uspelo tudi že njegovemu mlajšemu bratu Eliju.

Sam ni skrival, da je bil njegov le manjši delček pri uspehu. "Ta obramba je bila enostavno neverjetna. vesel sem, da mi ni bilo treba igrati proti njej." Trener Gary Kubiak pa je dodal: "Naša obramba je bila skozi celo tekmo zelo posebna. V napadu je bilo težko, a v obrambi smo bili res dobri."

MVP Miller je bil tisti, ki je pripravil oba touchdowna za Broncose, ko je žogo odvzel Newtonu. "Uspeh je plod vzdušja v ekipi. Eden za drugega bi storili vse in to je osnova za našo zmago," je dejal Miller. In obramba je bila res povsem drugačna kot pred dvema letoma, ko je Denver v finalu izgubil proti Seattle Seahawks z 8:43.

Carolina je po letu 2004 (z New England Patriots) igrala drugi finale, a spet ostala brez naslova. Pri tem ima Carolina za sabo izredno sezono v kateri je na 18 tekmah zabeležila le en poraz, a ekipa z najboljšim napadom je na razprodanem stadionu Levi's pred več kot 71.000 gledalci dosegla vsega 10 točk, kar je bilo premalo za slavje.

superbowl re
Reuters

Obramba Caroline z Lukom Kuechlyjem je sicer dolgo držala ravnotežje, a zatajil je napad. Newton, ki se večkrat predstavlja kot Superman, je v finalu naletel na kriptonit, ki je imel po tekmi težave z iskanjem razlogov za poraz: "Vrnili se bomo. Enostavno moramo zaigrati še bolje."

Slab je bil že začetek in zaostanek Caroline z 0:10 po prvi četrtini, ob polčasu s 7:13. Odločitev pa je padla tri minute pred koncem, ko je C.J. Anderson dosegel drugi touchdown za Denver, ki mu je tako pripadla nadvse želena nagrada Vince-Lombardi-Trophy.