© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jč
18.01.2016 20:30:17

Sosedska afera v hokeju na travi: Hrvati Slovencem vzeli najboljša

Gregor in Anže Fujs v dresu hrvaške reprezentance
Gregor in Anže Fujs v dresu hrvaške reprezentance

Brata Fujs, 'naša' trenutno najbolj vroča hokejista na travi, sta sprejela ponudbo hrvaške zveze za hokej na travi in bosta odslej ob sprejemu hrvaškega državljanstva igrala za tamkajšnjo reprezentanco.

Gregor in Anže sta že dobra dva meseca bila na pripravah z reprezentanco naših južnih sosedov, kar je bil tudi razlog, da nista igrala na turnirju v Puconcih v začetku decembra, ko je prav Zelina bila zmagovalec prvega turnirja pod organizacijo ZHNTS.

Fujsa sta začela hokejsko pot v Predanovcih, kjer sta igrala  v vseh selekcijah, vključno v članski. Od tu sta šla v Avstrijo in od tam v hrvaško Zelino. Omenimo, da se hrvaška reprezentanca udeležuje vseh reprezentančnih tekmovanj in ni dvoma, da jima tamkajšnja reprezentanca nudi večji izziv.

Tako sta minuli konec tedna s Hrvaško že sodelovala na reprezentančnem turnirju drugega kakovostnega razreda na Portugalskem, kjer pa je igral le Gregor, saj je mlajšemu Anžetu manjkalo pet dni do pravice za nastopanje. Od njegovega zadnjega nastopa za Slovenijo je namreč minilo le 361 dni. Kaj lahko se tudi zgodi, da bosta s Hrvaško igrala svetovno ligo.

SLOVENSKE ZVEZE NISTA OBVESTILA
Omenjeni prestop pa ima tudi temno plat. Zgodil se je brez vsakega obvestila vodstvu ZHNTS, ki je informacije o spremembi državljanstva dobilo koluarsko.

Prav zato ima predsednica ZHNTS Sanja Kropec o tem prestopu svoj pogled: "Glede na to, da se v okviru ZHNTS nismo imeli priložnosti pogovoriti z igralcema, težko komentiram njuno odločitev in potezo. Z vidika želje igralcev po igranju kakovostnih tekem na ravni reprezentanc njuno odločitev razumemo, si pa želimo, da bi vsi igralci, ki so registrirani v tujih klubih, sčasoma prepoznali trud ZHNTS po razvoju in nadgradnji ter se odločili za ponovno vključitev na domači teren. Svoje znanje so pridobivali v slovenskih klubih, imeli možnost preizkusiti tekmovanja v tujini, sedaj pa bi bilo odgovorno in smiselno, če bi svoje izkušnje prenesli v domače ekipe ter postali ambasadorji slovenskega hokeja."