© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.12.2015 13:52:33

Prvi mož Figa navdušen nad novim centrom

Arsen Perić

Na obisku v Sloveniji se mudi predsednik Mednarodne gimnastične zveze Bruno Grandi.

Enainosemdesetletni Italijan Bruno Grandi je prvi mož Figa od leta 1996, žezlo pa bo oktobra prihodnje leto predal nekomu drugemu, saj ne bo več kandidiral za nov mandat. Danes si je ogledal novi gimnastični center Ljubljana, spregovoril pa je tudi o slovenski gimnastiki.

Slovenska gimnastična zveza je Grandija povabila na odprtje centra na Koprski ulici v Ljubljani, ki je bilo 27. novembra, vendar se dogodka ni mogel udeležiti zaradi svetovnega prvenstva v prožnih ponjavah. Sprva je izrazil predlog, da odprtje prestavijo na kasnejši datum, na koncu pa se je odločil za obisk Slovenije med 9. in 11. decembrom. Sinoči se je udeležil večerje GZS, kjer so bili tudi številni slovenski telovadci in legendarni Miro Cerar, danes si je že ogledal gimnastični center, čaka pa ga še srečanje na Olimpijskem komiteju Slovenije in ministrstvu.

Vodstvo GZS in zavoda Šport Ljubljana je Grandija popeljalo na ogled treninga in prostorov gimnastičnega centra na Viču, dolgoletni predsednik Figa pa je večkrat ponovil vsem poznane italijanske besede "Bellissimo" in "Fantastico".

"FANTASTIČNO!"
"Lahko rečem le eno: fantastično. To so sanje za nas. Ne morem verjeti, kaj je nastalo. Presenečen sem. Pričakoval sem skromen prostor, ampak to so sanje. Ta center v Ljubljani lahko mogoče primerjam s tistim v Taškentu v Uzbekistanu, ki pa je večji. Potem je še en center v ZDA, Nemčiji in Franciji. Verjamem, da ste uresničili sanje," je bil poln hvale na račun nove gimnastične pridobitve Grandi.

Italijan je bil nazadnje v Sloveniji leta 2010, ko si je med drugim ogledal staro Študijsko telovadnico, kjer so trenirali številni slovenski šampioni, med njimi Miro Cerar, Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan.

"Imate dva milijona prebivalcev, ste mala država v primerjavi z drugimi. Ampak ste ena najboljših držav na svetu. Verjamem, da zveza dela čudeže. Ne morem verjeti, da delate šampione," je na dušo slovenskih telovadcev in zveze popihal Grandi.

Kot je povedal generalni direktor GZS Jernej Salecl, si zveza želi, da bi center služil tudi za ne-tekmovalne namene, upa, da bo gostila akademije Fige, sestanke in druge dogodke. Da se to lahko zgodi, je prepričan tudi Grandi: "Verjamem, da je možno. Je v centru Evrope. Glede na strukturno stanje je možno, da uresničite, kar želite. Zakaj ne bi imeli akademije, zakaj ne srečanj. Lahko imate tehnične sestanke, lahko postane center. Imate vse možnosti. Ljubljana je odprta za srečanja."