© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
28.11.2015 10:21:28

Zdaj imamo vse, kar imajo veliki

Arsen Perić

Slovenski telovadci so le dočakali dolgo časa obljubljeno dvorano, ki nosi ime Gimnastični center Ljubljana.

Ta je zrasel na ljubljanskem Viču, uradno pa so ga odprli natanko deset let po dnevu, ko sta v Melbournu Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan osvojila zlato na svetovnem prvenstvu.

086-26-gimnasticni center4 ap
Arsen Perić

Na odprtju centra se je zbrala množica prijateljev in podpornikov gimnastike, ki so bili navdušeni nad lepoto in velikostjo nove dvorane. V čustvenem nagovoru je zgodbo o tem, kako so rasle ideje o novi dvorani, razkril ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je vprašal, kaj bi slovenske telovadne legende Miro Cerar, Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek šele dosegle, če bi v času svojih karier že vadile v tej dvorani. Našteti so bili deležni posebnih priznanj z umetniškimi slikami s svojo podobo. Najbolj čustveno se je ob tem odzval Petkovšek, ki ob zahvali vsem, ki so zaznamovali njegovo športno pot, ni mogel skriti solz.

JANKOVIĆ: TAKE V EVROPI NI
Zbrane so nagovorili še ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, direktorica Športa Ljubljana Tatjana Polajnar in predsednik Gimnastične zveze Slovenije Ivan Levak. Polajnarjeva je ob tem dejala, da imamo zdaj vse, kar imajo veliki, Janković pa, da takšne dvorane v Evropi ni. Ob mladih telovadkah in telovadcih so svoje vrline predstavili tudi veterani iz telovadnega društva Sokol Bežigrad, ki so prisotne še posebej navdušili.

086-26-cerar pegan petkovsek ap
Arsen Perić

Miro Cerar: Moja pričakovanja so presežena

Sanje o novi telovadnici so se po tolikih letih uresničile tudi najbolj trofejnemu slovenskemu telovadcu vseh časov Miru Cerarju: "Že ob moji zmagi na SP 1970 v Ljubljani sta bili prisotni dve veliki želji: nova dvorana, in da bi se nadaljevala kontinuiteta kakovosti. Takoj po odhodu naše uspešne vrste se je na to pozabilo, kar je s svojimi prvimi uspehi prekinil šele Lojze Kolman. Ta dvorana je za mlade čudovit ambient, ki je presegel moja pričakovanja. Da bo zgrajena, nisem nikoli podvomil, ampak sem ves čas verjel, da bo do tega prišlo."

Čustveni Mitja Petkovšek pravi, da še pred dvema letoma ni verjel, da bodo stvar izpeljali: "Ko so začeli graditi, se mi je začelo dozdevati, da težav ne bo več, in začel sem popolnoma zaupati v projekt. Točno pred desetimi leti sva se z Aljažem s SP vrnila z zlatima kolajnama. Če teh deset let vzamete na časovni premici, potem je to ista točka v teh desetih letih in res sem vesel, da sem zdržal ves ta čas. To lokomotivo sem pripeljal do sem in zdaj se lahko umaknem in samo še pomagam mlajšim generacijam, da bodo dosegle rezultate, kot smo jih mi. Ta objekt pa gotovo potrebuje roke, ki ga bodo upravljale. Upam, da sem ustrezno kvalificiran, da bi se kakšno delo tu našlo tudi zame."

Aljaž Pegan dodaja, da je dobro, da je center končno nastal, kadarkoli že to je: "Bolje bi bilo, če bi bilo prej, a vsi smo zadovoljni. Upajmo, da bo zadeva delala dobro in delovala, kot so si zamislili. Pogoji so vrhunski, zdaj bo treba samo še delati. Vsekakor bom še prišel v telovadnico in malo pomigal. Še lani je marsikdo govoril, da dvorana ne bo pravočasno nared, zdaj vidimo, da je."

086-26-petkovsek ap
Arsen Perić

Ob vprašanju o imenu dvorane, ki bi se prvotno morala imenovati tudi po njem, Aljaž pravi, da o tem odloča lastnik. "Ves čas se je govorilo, da bo to center Cerar - Pegan - Petkovšek, zdaj je Gimnastični center. Pomembno je, da je, lepo pa bi bilo, če bi se imenoval tako, kot je bilo mišljeno," specialistu na drogu ni povsem jasno, zakaj preimenovanje dvorane.

Galerija