© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sk
sk
05.10.2015 18:57:32

Konstruktor presegel pričakovanja

psno

Medtem ko so Celjanke suvereno prišle do še enega svetovnega pokala, sta prijetno presenetila oslabljeni Konstruktor s šestim mestom v tem tekmovanju in Triglav s tretjim mestom v evropskem pokalu.

Celjanke so v skladu s pričakovanji prišle med četverico. Morda edinole nismo mogli zagotovo računati, da bodo v finalu ugnale tradicionalno neugodne Nemke iz Bamberga, ki so vse stavile na ta obračun, a ob tem pozabile, da morajo zmagati v polfinalu. Tako so Celjanke na krilih zelo razpoložene Barbare Fidel suvereno prišle do nove, že enajste zmage v tem pokalu. Od leta 2006 so bile vedno v finalu in samo trikrat so izgubile. Zdaj je njihov izkupiček 11 zmag, šest drugih in štiri tretja mesta. Poleg tega je trener Gobec v mladih igralkah dobil popolnitev ekipe. Pred njimi je zdaj nov izziv - liga prvakinj.

Mariborski Kontruktor je v Bački Topoli končal tekmovanje že po prvi fazi. Pričakovanja niso bila velika, saj jih je zapustil Sandi Sajko, Mitja Gornik pa je obnovil poškodbo, tako da je bila ekipa praktično razpolovljena. Kar naenkrat so morali zaigrati igralci, ki so še pred nekaj meseci lahko samo sanjali o 1. A ligi. Stari, dobri Franc Kirbiš je bil med najboljšimi igralci turnirja, za seboj pa je potegnil tudi mlade igralce, ki so odigrali več kot odlično. Le Pinterič je bil bolj skromen, pa tudi on ni razočaral. Šesto mesto je prav gotovo veliko več, kot smo in so lahko pričakovali. Več se skorajda ni dalo storiti. Izpolnili pa so še en cilj, uvrstili so se v evropsko ligo. To pa je še en podatek, ki lahko razveseljuje trenerja Bojana Pihlarja.

Triglav je na evropski pokal v nemški Straubing prišel z velikimi cilji in vse so tudi izpolnili. Še več, niso si predstavljali, da bodo dvakrat rušili ekipni rekord, 3776 kegljev je vsega občudovanja vrednih. Malce so obžalovali poraz v polfinalu, toda glave imajo lahko pokonci. S takim rezultatom ni sramota izgubiti in to s praktično domačo ekipo, ki se je tam pripravljala. Na koncu so tudi domačini dobili streznitev s strani Cluja.

Veliko je bilo skeptikov, ki so že spomladi dejali, da je igralke Miklavža neresno pošiljati na evropski pokal. Štajerke so si to na stezah izborile same, saj so v DP osvojile drugo mesto. Že pred odhodom so dejale, da bodo dale vse od sebe in si močno želijo, da ne bi razočarale Slovenije. Kljub začetnemu strahu jim je to v popolnosti uspelo. Dosegle so zelo spodoben ekipni rezultat in tudi zelo dobro uvrstitev, deveto mesto, pa tudi njihov zaostanek ni bil prevelik za četrtim mestom (le 84 kegljev). Svoj zgodovinski nastop si bodo lahko zapomnile, vprašanje je le, kdaj jim bo to spet ponovno uspelo.

V NBC UPALI NA VEČ
V avstrijskem Ritzingu smo na pokalu NBC imeli štiri ekipe in kar velika pričakovanja. Računali smo na en polfinale, na tihem pa celo dva. V naprej smo vedeli, da mlada ekipa Kranjčank nima nobenih možnosti, kakor tudi ne Litija. Litijani so bili debitanti na tem tekmovanju in praktično brez izkušenj, zato je bilo razumljivo, da se ne morejo kosati s konkurenco. Po svoje jih uničilo težko kegljišče, saj takih niso vajeni. Za mlade igralke Triglava (razen seveda trenerke in reprezentantke Strelčeve) pa je bila to velika šola.

In kaj lahko rečemo za Brest? Na koncu so imele veliko smole in so lahko le nemo opazovale dogajanje na sosednji stezi. Vrhunska predstava, kakršno je uprizorila Hrvatica Nataša Ravnić-Gašparini, se zgodi "enkrat na sto let" in Brest je moral oditi domov. Malo več samozavesti pri posameznih igralkah med nastopi in discipliniranosti v igri pa bi prineslo boljši rezultat in dekleta ne bi bila odvisna od drugih ter bi se zanesljivo uvrstila tam, kjer jim je mesto.

In kaj za konec lahko rečemo za Calcit? Potem, ko sta odlično odprla tekmovanje Mahkovic in Hafnar ter je popolnoma zadovoljil apetite mladi Jantol, smo dobili hladen tuš s strani mladega reprezentanta Jureta Starmana. Ta napaka je Kamničane drago stala. Potem ko je Grubar rutinirano opravil svoj nastop, je bilo spet vse odprto, toda nekdanji reprezentant Marko Oman tokrat ni imel svojega dneva in ni izkoristil priložnosti. Že skromen nastop pri 580 kegljih bi bil dovolj za polfinale, toda on je bil daleč od tega in tako je bilo sanj o vrhunskem dosežku konec.