© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zf
zf
27.09.2015 22:42:33

V Podvežici dvakrat Zdravljica

zf

V stari reški balinarski dvorani Podvežica, v kateri je bilo že peto veliko tekmovanje, se je na letošnjem članskem SP dogajalo marsikaj, potem, ko so v njo vstopili balinarji iz 33 držav.

Ljubljenca gledalcev sta bila dva tujca, Kitajec Wentao Suo in Libijec Bascir El Hariri. To sta bila dva, ki sta se iz ozadja prebila v finale natančnega zbijanja. Prvi zbija tako, da zadeti predmet 'vidi' že prej in glasno pospremi zadetek takoj po metu. Libijec, ki se ima za Slovenca in živi v Postojni, pa je v tej nepredvidljivi disciplini, ko ti en dan gre, drugi pač ne, osvojil kar po vrsti 19, dvakrat 20 in 23 točk.

Brez slovenskega uspeha tudi tokrat ni šlo. Kompletno zastopstvo je dvakrat zapelo Zdravljico v čast svetovnih prvakov Jureta Kozjeka in Dejana Tonejca, 'kraljev' klasične igre in kroga. Svoj lonček sta pristavila še Aleš Borčnik in Anže Petrič z dvema bronastima odličjema v hitrostnem in štafetnem zbijanju. Takega izkupička je bil zelo vesel tudi predsednik zveze Sandi Kofol: "Za nami je še eno izjemno uspešno prvenstvo. Že pet let smo na samem vrhu po uspešnosti, tako da našim fantom lahko podelim najvišje ocene."  

Na Hrvaškem je odličja osvojilo kar 11 držav, Slovenija je ostala vodilna svetovna velesila, saj si je po uspešnosti razdelila prvo mesto s Francijo. Na dosedanjih svetovnih prvenstvih v Saluzzu, Hamiltonu, dvakrat na Reki, v Lyonu, Kranju, Nici, Torinu, Grudah, Maconu, Feltrah in Bahia Blanci so Slovenci osvojili 29 kolajn - 14 zlatih, 7 srebrnih in 8 bronastih. Prvo zlato sta ujela sedanji selektor Aleš Škoberne in Uroš Vehar v dvojicah v Lyonu leta 1999.

Nova priložnost bo čez dve leti v Casablanci (Maroko), kjer bo 2016 tudi žensko SP. Do konca letošnjega leta bodo ženske imele prvenstvo stare celine v italijanskem Saluzzu.