© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
15.09.2015 17:29:13

Začenja se boj za prireditelja OI 2024

Arhiv Svet24

V sredo se bo tudi uradno začel boj za gostitelja olimpijskih iger leta 2024.

Takrat bo mednarodni olimpijski komite (Mok) obelodanil seznam kandidatov. Pariz, Rim in Hamburg so že oddali svoje kandidature, danes do polnoči, ko se izteče rok, pa pričakujejo še kandidaturi Budimpešte in Los Angelesa.

Eden izmed potencialnih kandidatov Toronto se je po poročanju kanadskih medijev umaknil iz boja. Uspešni gostitelj letošnjih vseameriških iger namreč noče v olimpijski boj brez zajetne sponzorske podpore in odločne podpore province Ontario.

Nekaj časa je bil v igri za prireditelja tudi azerbajdžanski Baku, a v zadnjem času mestne oblasti niso izrazile jasne podpore kandidaturi.

Na drugi strani so predstavniki Hamburga prepričani, da bodo oviro (ne)podpore preskočili z referendumom, ki bo 29. novembra. Če pa bi zmagal glas proti, bi bil to konec Hamburgove kandidature

V Rimu, ki je OI gostil 1960, javnost decembra lani ni bila za igre, 56 odstotkov jih je glasovalo proti. Toda Rim je vseeno vložil kandidaturo, v kateri je poudaril neprimerljivo lepoto mesta. "Nobeno drugo mesto na svetu ne more ponuditi umetnostne, zgodovinske in kulturne zapuščine, ki zajema tolikšen časovni lok. To bo omogočilo, da bodo tekmovanja na najbolj spektakularnih in simboličnih krajih v mestu," pravijo predstavniki Rima.

V Parizu večina ljudi podpira igre in upa, da bo francoska prestolnica po stotih letih spet olimpijsko obarvana. Los Angeles, ki je igre gostil leta 1932 in 1984, je kot ameriški kandidat zamenjal Boston. Zajeten delež iger naj bi sodeč po kandidaturi pokril zasebni kapital. Budimpešta je namero po igrah izrazila julija in bo kandidaturo sestavila v skladu z olimpijsko agendo 2020, pri kateri je poudarek predvsem na varčnejših igrah.