© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zf
zf
07.09.2015 13:02:21

Italijani v ospredju, kolajne v devet držav

zf

Na letošnjem svetovnem prvenstvu za mlade balinarje v Casablanci je bila med 21 državami najuspešnejša Italija s štirimi zlatimi kolajnami in eno bronasto.

Odličja so odšla v devet držav, še v Hrvaško, Tunizijo, Alžirijo, Monako, Čile, Slovenijo, Argentino in Francijo. Presenetljivo je, da so Francozi ostali brez finala in se morali zadovoljiti s tremi broni.

Za slovenski uspeh sta poskrbela Matija Povh in Nik Švara, nosilca srebra v štafetnem zbijanju. Po finalnem nastopu sta bila kar malce slabe volje, ker sta bila dokaj blizu naslova svetovnih prvakov, saj je prednost Italijanov Matea Mane in Stefana Alivertia med 'dirko' skopnela vsega na dve točki, vendar naša nista več zmogla preobrata. Na zmagovalnem odru je bilo zadovoljstvo Slovencev vseeno veliko, saj sta se 'zapisala' med najboljše v tej tehnični disciplini in presegla pričakovanja.

Delež ostalih slovenskih reprezentantov je bil opazen, po odličjih pa niso posegli. Eriku Čehu se je finale četverice v natančnem zbijanju izmuznil v zadnjem koraku, ko ga je prehitel obetaven Hrvat Mateo Načinović, Italijan Simone Ariaudo pa je zlato 'pograbil' z odličnima izidoma. Najprej z 32 točkami, v finalu pa je zmogel le eno manj, kar se v tej nepredvidljivi disciplini ne dogaja niti v članski konkurenci.

Med mlajšimi člani sta Matej Kavčič in Jaka Kosirnik v klasičnih disciplinah ostala v ozadju, čeprav sta kasneje srebrno dvojico iz Čila (Munoz, Barban) v skupinskem delu pustila na ničli. V četrtfinalu jima je s kasnejšima svetovnima prvakoma, Tunizijcema Chouchaneom in Khmiriem, zmanjkalo tudi športne sreče. V bližanju in zbijanju v krog in klasični igri žal nista potrdila svojega visokega ugleda.

Ko smo pri klasičnih disciplinah, je treba poudariti, da so bila gladka igrišča pisana na kožo Afričanom in Južnoameričanom, ki so takšnih in podobnih vajeni. Tunizijci, Alžirci, Čilenci in Argentinci so bili v poprečju odlični v bližanju in prednost igrišča pošteno unovčili. Svetovni vrh v tej starostni kategoriji se je močno premešal, med udeleženci pa tokrat ni bilo Srbov, Črnogorcev in predstavnikov Bosne in Hercegovine (finančne težave), ki bi zagotovo mešali štrene najboljšim. Naslednja priložnost bo prihodnje leto v Monaku, kjer bodo mlajši člani tekmovali v tehničnih disciplinah, mladinci pa v klasičnih. Marsikaterega fanta s tega SP bomo videli tudi na članskem svetovnem prvenstvu čez štirinajst dni na Reki.