© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
16.07.2015 13:30:28

Poživilo, ki povzroči raka

vszi

Beloruska antidopinška agencija je s štiriletno prepovedjo nastopanja kaznovala atleta Anisa Ananenko.

Ananenka je tekač na 800 metrov in je na evropskem dvoranskem prvenstvu leta 2013 osvojil četrto mesto - kolajno je zgrešil le za stotinko sekunde. Za 30-letnega tekača je to verjetno konec kariere, kazen pa je začela teči s 16. junijem 2015.
Še bolj zaskrbljujoče kot to, da je jemal prepovedana poživila, pa je to kaj je jemal. Na spletni strani beloruske antidopinške agencije so zapisali, da so ob testiranju našli sledi prepovedane substance GW1516.
Kaj sploh je GW1516? Je zdravilo, ki so ga začeli razvijati pri eni največjih farmacevtskih družb na svetu GlaxoSmithKline. Načrtovali so zdravilo, ki naj bi pomagalo pri srčnih obolenjih, sladkorni bolezni... Toda pri razvoju tega zdravila so po mnogih testih ugotovili, da zdravilo povzroča raka na poskusnih živalih, kar je posledično pomenilo, da je nevarno tudi za ljudi. Zato so pri farmacevtski družbi opustili razvoj zdravila.
Toda kot kaže se je do njega oziroma formule dokopal nekdo drug. Preskušali so učinek tega zdravila in prišli do spoznanja, da je zelo učinkovit v kombinaciji z monofosfatom z imenom AICA. Kombinacija obeh izdatno poveča vzdržljivost. Tako so vsaj dognali poskusi na živalih in kot kaže so to kombinacijo preskusili tudi nekateri športniki.

Pred dvema letoma so odkrili pet kolesarjev (Rusa Valerija Kakova iz ekipe RusVelo in štiri kolesarje iz Kostarike), kasneje pa so omenjeno prepovedano poživilo našli tudi v telesu ruske tekmovalke v hitri hoji Elene Lašmanove, ki je bila kaznovana z dveletno prepovedjo nastopanja.

Seveda športniki poskusijo marsikaj, da bi izboljšali svoje dosežke, toda uporaba GW1516, ki je pri živalih povzročila rakotvorne spremembe v treh mesecih, pa je nekaj podobnega, kot bi se odločili za počasen samomor oziroma kot če bi vsak dan pojedli nekaj miligramov ciankalija.