© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.06.2017 20:20:50

Slovenke še potrdile dodatne kvalifikacije

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacijskega turnirja za nastop na svetovnem prvenstvu zabeležila še četrto zmago. V Viana do Castelu je s 3:0 (16, 21, 24) premagala še Finsko in s tem le še potrdila uvrstitev v dodatne kvalifikacije, ki bodo konec avgusta.

Dvorana Centro Cultural de Viana do Costelo. 112 gledalcev. Sodnika: Simić (Srbija), Paškevič (Rusija).
Slovenija: Mori 2, Pahor, Mihevc, Mlakar 20, Blagne 2, Mihalinec, Najdič, Ščuka 8, Pintar, Zatković, Planinšec 11, Mazej, Sobočan 11, Grudina 9.

Finska: Paananen 2, Kosonen 7, Kokkonen 2, Alanko 4, Koljonen, Pihlajamäki 5, Karhu 7, Korhonen 13, Heikkiniemi, Laakkonen, Öhman 5, Mäntilä, Piesanen, Bjärregard-Madsen.

Slovenke so odličen kvalifikacijski turnir, na katerem so izpolnile cilj in zaostale le za Nemkami, končale z novo zanesljivo zmago. Na poti do nje so proti Finski, ki je na turnirju le enkrat zmagala, nekaj težav imele le v tretjem nizu. V prvih dveh nizih tekme, ki ni odločala o ničemer, so vodile od začetka do konca, v drugem so se jim Finke nekajkrat nevarno približale, a v končnici niso imele možnosti. V tretjem pa so severnjakinje vodile ves čas, imele tudi dve zaključni žogi, a so ju Slovenke ubranile, s štirimi zaporednimi točkami pa prišle do nove zanesljive zmage.

Varovanke italijanskega selektorja Alessandra Chiappinija so večino tekme odigrale v najboljši postavi, občasno pa so v igro s klopi vstopile Nika Blagne, Sara Najdič in Katja Mihalinec, so z učinkovitim napadom hitro pokazale, da bo padel še en tekmec. Iza Mlakar in Saša Planinšec sta bili najbolj zaslužni, da je njuna ekipa v prvem nizu hitro prišla do visoke prednosti, povedle so s 13:5, pozneje je razlika narasla tudi že na +12 (21:9), tako da kljub nekoliko manj zbrani igri Slovenk v končnici dvoma, kdo bo niz dobil, ni bilo.

lana scuka


Tako kot v prvem so Slovenke tudi v drugem hitro povedle. Mlakarjevi in Planinščevi sta si pri zbiranju točk pridružili Anita Sobočan in Tina Grudina, posledica je bilo vodstvo s 7:1, šest točk prednosti je obstalo vse do izida 14:8. Nato pa so se Finke začele približevati, dvakrat prišle le na točko zaostanka, a po izidu 22:21 so Slovenke osvojile tri zaporedne točke in izid je bil 2:0.

Tretji niz so Finke vendarle odigrale nekoliko bolje. Na začetku so povedle s 4:1, nato še nekajkrat vodile s tremi točkami prednosti, nazadnje s 23:20. Toda borbene in zbrane Slovenke jim niso privoščile niti častnega niza, ko je bilo najbolj potrebno, so bile na pravi ravni, tako da se je tekma končala po treh nizih.