© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
01.06.2017 18:04:45

Z zmago proti Franciji v boj za dodatne kvalifikacije

CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v Viana do Castelu v drugem krogu kvalifikacijskega turnirja skupine F za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Japonskem, premagala Francijo s 3:0 (17, 15, 16). V tretjem krogu bodo slovenske odbojkarice v petek, ob 21.30, igrale z Estonijo.

Prvega dne kvalifikacijskega turnirja so tako slovenske kot francoske odbojkarice ostale praznih rok. Medtem ko je bil poraz slovenske ekipe proti Nemčiji pričakovan, to zagotovo ne velja za Francozinje, ki jih je s 3:2 (21, -13, -23, 25, 13) premagala domača reprezentanca. Tudi v zadnjem dvoboju prvega kroga je prišlo do presenečenja, saj je bila Estonija s 3:1 (17, -17, 23, 20) boljša od Finske. Tudi po drugem tekmovalnem dnevu je francoska izbrana vrsta ostala brez točk, zato pa so Slovenke po boljši igri vknjižile tri in so še naprej v igri za najmanj drugo mesto, s tem pa tudi za uvrstitev v dodatne kvalifikacije.


Če so slovenske odbojkarice svoj prvi dvoboj na Portugalskem začele s prevelikim spoštovanjem do nasprotnic, tudi preveč nervozno, je bilo popolnoma drugače proti Francozinjam, ki so jih predlani premagale v dodatnih kvalifikacijah za svojo prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo. Ob boljšem servisu in napadu so Slovenke na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, po novih dveh zaporednih pa je bilo že 10:5 za izbranke selektorja Alessandra Chiappinija. Tudi v nadaljevanju niza niso popuščale, hitro so prišle do prednosti sedmih točk (14:7), takšna pa je bila razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru. To pa je bila dovolj velika prednost za prvi slovenski niz na letošnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

V drugem nizu so Francozinje z razigranimi Slovenkami držale korak le do sedme točke, že do drugega tehničnega odmora pa so zaostajale za šest točk. Ob boljšem bloku, v tem elementu igre sta se odlikovali predvsem Tina Grudina in Iza Mlakar, slednja je bila učinkovita tudi v napadu, je prednost slovenske ekipe do konca niza le še naraščala, na koncu je znašala deset točk. Za nameček so slovenske odbojkarice ves čas držale visoko raven sprejema, kar je Evi Mori omogočilo, da je razigrala soigralke, tako da so bile francoske odbojkarice popolnoma nemočne.

V podobnem ritmu, kot je končala drugi niz, je slovenska ekipa začela tretjega. Po vodstvu z 8:4 ob prvem tehničnem odmoru si je do drugega, priigrala sedem točk prednosti. Vendar to še ni zadovoljilo slovenskih odbojkaric, ki niti v enem trenutku niso dovolile nasprotnicam, da bi se jim približale. V vseh treh nizih so naredile le osem lastnih napak, od tega na servisu štiri, v napadu je bila njihova učinkovitost 55-odstotna, čeprav so bile Francozinje celo nekaj boljše na sprejemu, zato pa so Slovenke dosegle deset blok točk, same pa so se vanj "ulovile" šestkrat.

Danes bosta na sporedu še dve tekmi v skupini F, ob 18.30 med Portugalsko in Finsko, ob 21.30 pa se bosta pomerili reprezentanci Estonije in Nemčije.


SLOVENIJA - FRANCIJA 3:0 (17, 15, 16)

Viana de Costelo - Športna dvorana. gledalcev 155, sodnika: Szabo-Alexi (Romunija), Simonovska (Makedonija).
Slovenija: Mori 3, Pahor, Mihevc, Mlakar 14, Blagne, Mihalinec, Najdič, Ščuka 7, Pintar, Zatković, Planinšec 8, Mazej, Sobočan 10, Grudina 12.
Francija: Delabarre 2, Giardino, Bauer 5, Martin 4, Garreau, Dascalu, Gicquel, Ndoye, Amalric, Fido 12, Dascalu 7, Rocehlle 1, Oublie 7, Zongo 2.