© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
01.06.2017 11:41:41

Ameriški medij srbske odbojkarice označil za rasistke

Sporna fotografija srbsklh odbojkaric
Sporna fotografija srbsklh odbojkaric
fivb

Odbojkarice Srbije so se po zmagi nad Poljsko fotografirale tako, da so si s prsti potegnile čez oči, kar je ameriški portal Huffington post ocenil kot rasizem.

Srbske odbojkarice su to storile, ko so si prav s to zagotovile uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo leta 2018 na Japonskem. Kot piše Huffington post, se s takšno gestikulacijo smeši ljudi azijskega porekla.

Sporna fotografija je bila sprva objavljena na spletni strani svetovne odbojkarske federacije (FIVB), a so jo nato odstranili. Huffington post je v zvezi s tem tudi skušal priti v stik s FIVB, a z njihove strani ni dobil odgovora.

Avtor teksta je spomnil na nedavno podobno gesto argentinskega nogometaša Ezequiela Lavezzija (trenutno si kruh služi na Kitajskem) na promocijskem fotografiranju, po kateri se je ta opravičil. "Dobili smo navodila uradnega fotografa, naj naredimo kakšno grimaso, ki bi služila za zabavo," je Lavezzi pojasnil svoje dejanje.

Fotografija srbskih odbojkaric je pritegnila pozornost ameriških medijev. Spletni portal Deadspin je tako objavil, da se niso ničesar naučile od košarkarske reprezentance Španije leta 2008, ki je objavila podobno fotografijo pred odhodom na olimpijske igre v Pekingu.