© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.10.2016 11:24:28

ACH Volley tudi letos prvi favorit

Grega Wernig

V soboto se bo začelo 26. državno prvenstvo v odbojki. Prvi igralni dan bo rezerviran le za moške, ženske bodo tekmovanje začele štiri dni pozneje, derbi bo na sporedu v Murski Soboti, kjer se bosta merila Panvita Pomgrad in Calcit Volleyball, državni prvak ACH Volley bo doma gostil Fužinar Metal, ki je v ligi ostal po dodatnih kvalifikacijah.

Ligaška dominacija ACH Volleyja traja že več kot 12 let, strokovnjaki pa tudi letos napovedujejo, da bo še trajala. Čeprav so Ljubljančani v zadnjih letih znižali proračun, pa vsako leto sestavijo ekipo, ki jo je praktično nemogoče spraviti s prestola. Tudi letos je v njihovem moštvu veliko sprememb, a tiste, ki so klub zapustili, so nadomestili novi. Športni direktor Aleš Jerala meni, da je kakovost petih igralcev na ravni italijanskih A-ligašev, preostali pa naj bi ob pomoči izkušenih soigralcev rasli med sezono. Podobnega mnenja je tudi trener Zoran Kedačič, ki pa v prvenstvu vseeno ne pričakuje lahkega dela.

"Ekipe so enakovredne, vsako leto so nam po kakovosti bližje, predvsem zaradi tega, ker imajo tudi one tuje okrepitve. Panvita Pomgrad je vedno zanimiva, nevarna bosta kot vselej tudi Calcit Volleyball in Salonit Anhovo, meni osebno pa je od tekmecev še najbolj všeč Triglav, ki z bratoma Kök lahko meša štrene vsem, če le ne bo imel težav s poškodbami," je tekmece, s katerimi pričakuje največ dela, naštel Kedačič, ki bo lahko tudi letos računal na tri tujce, srbskega podajalca Maksima Buculjevića, ameriškega sprejemalca Alexandra Slaughta in grškega korektorja Apostolosa Armenakisa, klub sta okrepila tudi reprezentanta Jani Kovačič in Žiga Štern.

Calcit Kamnik je druga najmočnejša ekipa, da bo to tudi letos, si bo s svojimi fanti prizadeval Gašper Ribič, ki je na trenerskem mestu zamenjal Marka Brumna. Na papirju so Kamničani slabši kot lani, mladi in trenutno poškodovani Jure Okroglič bo težko nadomestil odhoda bratov Žige in Tončka Šterna. Da bi lahko imel Calcit težave z ubranitvijo drugega mesta, bo že v soboto poskušala dokazati Panvita, ekipa Dejana Fujsa, ki ima spet visoke ambicije, optimizem gradi predvsem na prihodu srbskega sprejemalca Vladana Đorđevića, ki naj bi bil v veliko pomoč izkušenemu Aljoši Bogožalcu in vse bolj prodornemu Jakobu Rojniku.

Salonit je izgubil Okrogliča, a pridobil izkušenega Saša Gadnika in nadarjenega Matica Vrtovca, v klub sta se vrnila tudi podajalec Matija Jereb in bloker Dane Mijatović, največjo okrepitev pa naj bi vendarle predstavljal novi trener Gregor Jerončič, ki je zamenjal Leona Schillinga. Salonit novih tujih okrepitev nima, ravno tako kot Triglav, ki je iz lanskega prvoligaša Žirovnice potegnil nekaj novih moči, v Kranj pa se je vrnil tudi nekdanji reprezentančni sprejemalec Jan Planinc.

Po napovedih naj bi omenjene ekipe sestavljale zgornjo polovico prvenstvene razpredelnice, a odpisati ne gre tudi drugih. V prvi vrsti ne Maribora, ki je že lani dokazal, da je lahko enakovreden najboljšim, letos pa ima še novega ambicioznega trenerja, nekdanjega reprezentanta Matevža Kamnika, ki ima v ekipi tudi nekaj uveljavljenih novincev. Tako sta iz Murske Sobote prišla organizator igre Tine Kvas in sprejemalec Dejan Pelemiš, njihova najbolj zveneča okrepitev pa prihaja iz Italije, glavni zvezdnik ekipe bo podajalec Claudio Carletti, ki je dolgo časa igral za avstrijskega prvaka Hypo Tirol.

Za tuje okrepitve so se odločili tudi pri novincu v ligi Hočah, v boju za obstanek, kar je glavni cilj Hočanov, bosta pomagala srbska igralca, sprejemalec Miomir Crnjanski in korektor Branislav Radović, še bolj pa je odmevala vrnitev na igrišča 42-letnega nekdanjega reprezentančnega libera Sebastijana Škorca.

Tudi pri ravenskemu Fužinarju velike upe polagajo na srbska igralca Nenada Rakića in Srđana Milosavljevića, predvsem si želijo, da bosta boljša kot lanski okrepitvi iz Portorika in ZDA. Rakić bo z 202 centimetroma njihov najvišji igralec, igral bo na mestu blokerja, medtem ko bo Milosavljević po potrebi krpal sprejemalsko ali korektorsko mesto.

Pri Krki in Sip Šempetru stavijo na domače igralce. Pri Novomeščanih je prišlo do spremembe na trenerskem mestu je Jerneja Rojca zamenjal Jože Časar, poslovila sta se Miha Plot in Simon Vesel, kot edini tujec je v Novo mesto prišel nekdanji mladinski reprezentant Makedonije Marko Stošić, ki pa se bo moral za mesto v prvi postavi še boriti. Z mladim kadrom se bo v boj podal tudi Sebastjan Cilenšek v Šempetru, kjer ne morejo več računati na nadarjenega Davida Kumra, ki se je vrnil v ACH, pogrešali pa bodo tudi brata Zupanc, Žiga in Rudi sta bila v zadnjih letih ena od nosilcev njihove igre.

"Pričakujem direkten boj za obstanek z ekipami Fužinarja in Hoč, mogoče se bo v ta boj priključil še kdo. Mi smo pomladili ekipo, priložnost bomo ponudili našim mladim igralcem, ki so lani že pokazali, da se lahko enakovredno merijo v državnem prvenstvu. Naša prednost je homogenost, nimamo fenomenalnih igralcev, a imamo ekipo. Obstaja možnost, da se še okrepimo z enim sprejemalcem, a z glavo skozi zid ne bomo rinili. Letos igramo še evropski pokal, če v prvem krogu premagamo hrvaški Centrometal, naš čaka pot na Škotsko. Svoje dodaja še ženska ekipa, tako da moramo paziti na finance," opozarja trener Sip Šempetra Cilenšek.