© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
16.08.2024 17:05:26

Bi danes izbral Urško Žigart? O kontroverzni temi je spregovoril ženski selektor in s svojimi izjavami dvignil veliko prahu

Profimedia

O še vedno zelo pereči temi - (ne)nastopu Urške Žigart in tudi Tadeja Pogačarja - je po končanih olimpijskih igrah spregovoril selektor slovenske ženske kolesarske reprezentance Gorazd Penko.

Letošnja slovenska zasedba v kolesarstvu na olimpijskih igrah je bila zelo okrnjena. Že nekaj časa je bilo jasno, da v Parizu ne bo nastopil Primož Roglič, zato pa je bil vse do zadnjega za nastop predviden Tadej Pogačar, ki je letos dobil tako Giro kot tudi Tour. A potem se je vse skupaj zelo zapletlo. Prvi zvezdnik kolesarstva je sicer uradno od svojega nastopa odstopil zaradi preutrujenosti po dirki po Franciji, a mnogi, med njimi tudi Luka Mezgec, so prepričani, da bi Pogačar na olimpijskih igrah nastopal, če bi bila tam tudi njegova zaročenka Urška Žigart. 

A dvakratne slovenske državne prvakinje ni bilo na seznamu selektorja Gorazda Penka, ta odločitev pa je razburila javnost in dvignila ogromno prahu tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Pred Žigart sta prednost dobili tako Urška Pintar kot Eugenija Bujak, ki pa se na olimpijskih igrah nista najbolj izkazali in sta bili na 42. oziroma 59. mestu.

gorazd penko
alesfevzer.com

"Na kritike se niti ne želim odzivati, saj to le podpihuje celotno zadevo. Rečem lahko le, da če bi znova izbiral, bi se odločil popolnoma enako. Pustimo ob strani objektivne zadeve, ki so se vmes zgodile. To bo zaenkrat ostala moja tajna, saj ne želim nikogar omalovaževati. A spremembe zagotovo ne bi naredil. Glede na vse skupaj mislim, da je bila odločitev popolnoma pravilna. Zdaj se omenja famozono državno prvenstvo, a takrat me ni nihče vprašal, zakaj je bila Urša Pintar tako slaba. Zdi se mi, da je bila celotna zadeva tudi malce inscenirana, a kot sem dejal, tega ne bi pogreval," je v pogovoru za Sportklub priznal Penko.