© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
31.07.2023 17:30:23

Še vedno vodilni! Nov dan, nov odličen nastop Mateja Mohoriča! Do zadnjih metrov v igri za zmago, na koncu pa ...

profimedia

Poljak Rafal Majka (UAE Team Emirates) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Poljski.

Na trasi od Walbrzycha do Duszniki-Zdroja (162,3 km) je bil 33-letni domačin boljši od slovenskega asa Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki pa je ohranil rumeno majico vodilnega.

Osemindvajsetletni Mohorič je z drugim mestom pridobil šest bonifikacijskih sekund in ima v skupnem seštevku pred najbližjima zasledovalcema deset sekund naskoka. Na drugo mesto je skočil Majka, na tretje pa je z drugega padel Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki je nedeljsko drugo etapo končal tik za zmagovalcem Mohoričem.

Kolesarji so morali v tretji etapi premagati nekaj več kot 3000 višinskih metrov, kar je največ na letošnji dirki oziroma 700 več kot v nedeljski, ki jo je dobil prav Mohorič.

Štirje ubežniki si danes niso privozili tako velike prednosti kot v nedeljo, ko je ta znašala okoli deset minut. Tokrat je imela četverica v ospredju največ pet minut naskoka, kljub vsemu pa so najboljše ekipe tudi tokrat zatrle poskus bega in vodilne ujele na zadnjem kategoriziranem vzponu na Zeleniec (7,8 km/3,9 %).

Na vrhu vzpona je bilo v razredčeni glavnini še okoli 50 kolesarjev, na zadnjem klancu do cilja (2 km/5,2 %) pa se je v zadnjem in najbolj strmem kilometru skupina še nekoliko razredčila. Med 25 kolesarji se je za etapno zmago znova boril tudi Mohorič, a je bil tokrat Majka, ki je pospešil okoli 200 m pred ciljno črto, nekoliko močnejši. Tretje mesto je zasedel še en Poljak Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers).

Majka je zabeležil 15. zmago v karieri in tretjo etapno na domači pentlji. Prav toliko jih ima tudi na dirki po Sloveniji, ki jo je v skupnem seštevku dobil leta 2017. Domačo večdnevno dirko je dobil tri leta prej.

V torek bo na sporedu ravninska četrta etapa od Strzelina do Opola (199,1 km). Poljska pentlja se bo končala v petek.