© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
12.07.2023 17:43:39

Enajsta etapa prinesla še četrto zmago Belgijcu, Pogačar in Vingegaard pa ...

Profimedia

Enajsta etapa Dirke po Franciji med Clermontom Ferrandom in Moulinsom (179,8 kilometra) ni prinesla nič novega, kar zadeva obrčuna Jonasa Vingegaarda in Tadeja Pogačarja.

Danec ima še vedno 17 sekund prednosti pred Slovencem. Da bi v tem pogledu prišlo danes do spremembe, niti ni bilo pričakovati. Ravninska etapa z le tremi kategoriziranimi klanci (vsi četrte kategorije) je bila bolj ali manj dolgočasna. Karavano je dvakrat zalil dež, glavnina pa se je bolj ali manj ukvarjala s tremi ubežniki in mislijo na zaključek, ki je bil v domeni najboljših šprinterjev.

tour
Profimedia


Andrey Amador, Matis Louvel in Daniesl Oss so kar dolgo vztrajali spredaj, še zlasti 36-letni Italijan Oss, ki so ga ujeli približno 13 kilometrov pred ciljem. Sledilo je taktično ogrevanje za zaključni sprint, ki je še četrtič na letošnjem Touru pripadel Belgijcu Jasperju Philipsenu, več kot očitno najboljšemu šprinterju ta hip. Zanj je bila to 33. zmaga v karieri ter jubilejna deseta letos. Ciljno črto je prečkal pred Groenewegnom (Jayco-AlUla) in Bauhausom (Bahrain Victorious), ki sta bila povsem brez moči proti letos najboljšem sprinterju Toura.

"Za nami je doslej res neverjeten Tour. Kar težko je doumeti, kako dobro nam gre. Zelo sem ponosen na svojo formo in kako se v zaključku vselej izognemo težavam, kar je vedno velik izziv. Z ekipo nam je to uspelo že četrtič," je v prvem odzivu za organizatorje dejal Philipsen.

Kar je najbolj pomembno je v resnici to, da sta Pogačar (UAE Emirates) in Vingegaard (Jumbo-Visma) ciljno črto prečkala z istim časom - sedem sekund za zmagovalci. Na vrhu skupne lestvice se torej ni zgodilo nič. Še naprej namreč vodi Vingegaard, ki ima 17 sekund naskoka pred Pogačarjem. Tretji je Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe), ki pa zaostaja že 2:40 minute.

Ves kolesarski svet je v nestrpnem pričakovanju treh gorskih etap od petka do nedelje, ko se utegne tehtnica zazibati - bodisi še bolj na eno stran bodisi na drugo stran.

Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) sta odlično opravljala vlogo pomočnikov. Mezgec je svojega sprinterskega kapetana Groenewegna pripeljal v sijajen položaj še 400 m pred ciljem, tudi Mohorič pa je za Bauhausa opravil veliko dela v zadnjih 15 km.

Jutri bo na sporedu precej bolj zahtevna etapa od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa (168,8 km). Kolesarji bodo morali v razgibani etapi premagati pet kategoriziranih vzponov. Na zadnjem z vrhom okoli 28 km pred ciljem bodo delili tudi bonifikacijske sekunde.


Jasper Philipsen
Profimedia

Izidi, 11. etapa, Clermont-Ferrand - Moulins, 179,8 km:
1. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck) 4:01:07
2. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla) isti čas
3. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain Victorious)
4. Bryan Coquard (Fra/Cofidis)
5. Mads Pedersen (Dan/Lidl-Trek)
6. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Pro)
7. Luca Mozzato (Ita/Arkea Samsic)
8. Peter Sagan (Slk/TotalEnergies)
9. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
10. Sam Welsford (Avs/DSM-firmenich)
...
20. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 0:07
21. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) isti čas
141. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 1:09
...

- skupno (11/21):
1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 46:34:27
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 0:17
3. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe) 2:40
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 4:22
5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious) 4:34
6. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates) 4:39
7. Simon Yates (VBr/Jayco AlUla) 4:44
8. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 5:26
9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 6:01
10. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 6:45
...
75. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 1:24:14
119. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) 1:58:48
...