© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
22.06.2023 18:28:32

Šampionski par! Noro kaj je spet uspelo Pogačarju in njegovi izbranki Urški!

Profimedia

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je upravičil vlogo favorita in na prvi dirki po zlomu zapestja zanesljivo postal državni prvak v vožnji na čas. Enako pa je v ženski konkurenci uspelo tudi njegovi zaročenki Urški Žigart, ki je ubranila lanski naslov.

Za skupno tretji naslov je Žigartova za 1:43 minute ugnala Urško Pintar, tretje mesto pa je z zaostankom 5:27 minute zasedla Nika Bobnar. Žigart je 15,7 km dolgo traso od Zgornjih Gorij do biatlonskega stadiona na Pokljuki s skupno 801 višinskim metrom premagala v 38:19 minute. S tem je bila prepričljivo najboljša in ubranila lanski naslov s Karteljevega pri Novem mestu. Na Pokljuki je že prepričljivo slavila leta 2020, ko je s časom 40:44 za več kot tri minute ugnala Blažo Klemenčič in Urško Bravec. Tokrat je bila Žigart še 2:25 minute hitrejša kot pred tremi leti. Druga je bila pričakovano Pintar, tretja pa presenetljivo Bobnar, ki je za šest sekund ugnala kolesarko svetovne serije Eugenio Bujak.

V moški konkurenci pa je z ogromno prednostjo pričakovano slavil Tadej Pogačar. Na Pokljuki je po 15,7 km in premaganim 801 višinskim metrom s časom 29:43 najbližjega tekmeca ugnal kar za 5:14 minute. To je njegov tretji naslov državnega prvaka v kronometru. Pogačar se je po skoraj natanko dveh mesecih in padcu na dirki Liege-Bastogne-Liege, 23. aprila, vrnil na tekmovalno kolo ter pričakovano opravil z maloštevilno konkurenco na Pokljuki. Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi se je na traso od Zgornjih Gorij do biatlonskega stadiona na Pokljuki podal kot zadnji. Postavil je najboljše čase na vseh merjenjih ter do cilja ujel kar nekaj tekmovalcev, ki so v minutnem razmaku startali prej. Za dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji (2020, 2021) je to tretji naslov državnega prvaka v kronometru.