© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
15.07.2022 18:11:32

Huda vročina na poti proti Pirenejem, na vrhu brez sprememb

Martin Metelko

Danec Mads Pedersen je zmagovalec 13. etape na kolesarski dirki po Franciji. Na vroči in vetrovni trasi od Bourg d'Oisansa do Saint-Etienna (192,6 km) je bil najhitrejši med ubežniki. V boju za rumeno majico ni prišlo do sprememb, tranzicijska etapa na poti proti Pirenejem pa se ni izkazala za enostavno.

Od samega začetka je bil ritem v etapi visok, bočni veter pa je ob že tako peklenski vročini (do 35 stopinj Celzija) okoli 110 km pred ciljem poskrbel za nervozo v glavnini. Veliko ekip je želelo biti v ospredju in se izogniti težavam ter morebitnemu trganju na več skupin.

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil vseskozi v ospredju, tudi preostali kandidati za visoke uvrstitve pa si večjih zaostankov niso privoščili.

Stresa s tem za najboljše še ni bilo konec, saj so ekipe sprinterjev v lovu na ubežnike porabljale precej moči. Grdo je na enem od krajših spustov padel tudi Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal) in s poškodovanim kolenom izpadel iz glavnine.

V njej je okoli 55 km pred ciljem prišlo do prve umiritve stanja, a se vse ekipe niso strinjale s premirjem. Ekipa slovenskega sprinterja Luke Mezgeca, BikeExchange-Jayco, je okoli 45 km pred ciljem poskusila z vnovičnim lovom na sedem ubežnikov, a tudi sama pozneje obupala.

pogacar mm
Martin Metelko

Med ubežniki so bili enostavno premočni, na čelu s sijajnima kronometristoma, Švicarjem Stefanom Küngom (Groupama-FDJ) in Italijanom Filippom Ganno (Ineos Grenadiers). Zmago pa je kljub vsemu pričakovano slavil 26-letni Pedersen (Trek-Segafredo). Napadel je okoli 12 km pred ciljem in s sabo odpeljal dva kolesarja.

Za Danca, svetovnega prvaka leta 2019, ki je zanesljivo slavil v zaključnem sprintu, je bila to 24. zmaga v karieri in prva na tritedenskih dirkah. Je pa letos slavil že šestič. Drugo mesto je v etapi zasedel Britanec Fred Wright (Bahrain-Victorious), tretje pa Kanadčan Hugo Houle (Israel-Premier Tech).

"Neverjetno, končno mi je uspelo. Vedel sem, da je bila forma dobra, a sem nekako ostal brez priložnosti v prvem tednu. V naslednjih dveh tednih pa za kolesarje, kot sem sam, že tako ni veliko priložnosti za etapno zmago. Da sem to danes izkoristil, ni lepo le zame, temveč tudi za ekipo. Sem smo prišli s kolesarji za etapne zmage in zdaj eno imamo," je v prvi izjavi za organizatorje Toura dejal Pedersen.

Mads Pedersen
Profimedia


Načrt je imela njegova ekipa izdelan že pred etapo. "Če bi bili v begu več kot štirje kolesarji, bi se jim moral priključiti. Seveda nismo vedeli, kako se bodo druge ekipe v glavnini spopadle z zadnjim vzponom 45 km pred koncem, dlje časa sem celo dvomil, ali je bila odločitev za pobeg prava, saj smo imeli samo dve minuti prednosti. Na koncu pa se je vendarle izšlo. Za nami je super zahteven dan od samega začetka, tudi v tej vročini nam ni bilo lahko," je še ocenil Pedersen.

Pogačar je prišel v cilj z glavnino 5:45 za zmagovalcem, 13 sekund pa je za njim zaostal drugi slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma). V skupnem seštevku na vrhu ni prišlo do sprememb. Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ima še naprej 2:22 minute naskoka pred Pogačarjem, tretji je Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki zaostaja 2:26 minute.

"V nekaj trenutkih v etapi smo morali biti zelo pozorni. Seveda moraš biti 100-odstotno osredotočen skozi celotno dirko. Danes lahko rečemo, da je bil malo bolj lahek dan, a pravzaprav ni bil. Bilo je vroče, etapa pa dolga. Naslednje dni bo kar eksplozivno," je v izjavi za RTV Slovenija dejal Pogačar, ki je skupaj z ekipo pripravljen na peklensko vročino v Franciji.

"Hlajenje koristi za nekaj trenutkov, dokler se led ne stopi. Med etapo potem sotekmovalci hodijo nazaj v avto po kocke ledu in vodo. Imamo tudi dodatne postaje v etapi. Vsakih pet, deset minut je treba hladiti telo v dneh, ko je res vroče," je dodal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

pogacar 3
Profimedia


V etapi je Pogačar zasedel 12. mesto, Roglič je bil 58. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) je bil 77. (+6:11), Mezgec 92. (+6:17), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa je končal mesto za njim. V skupnem seštevku je Roglič ohranil 15. mesto (+21:50), Tratnik je 76. (+1:50:56), Mohorič 81. (+1:55:27), Mezgec pa 116. (+2:22:48).

V soboto bo na sporedu zahtevna etapa od Saint-Etienna do Menda (192,5 km). Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, trasa pa je zelo razgibana. Posebej zahteven bo zadnji vzpon na Croix Neuve (3 km/10,2 %), ki se bo začel pet kilometrov pred ciljem.

Izidi, 13. etapa (Bourg d'Oisans - Saint-Etienne, 192,6 km):
  1. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)                  4:13:03
  2. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious)               isti čas
  3. Hugo Houle (Kan/Israel-Premier Tech)
  4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                       + 0:30
  5. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar)                    isti čas
  6. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)                   0:32
  7. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                        5:45
  8. Florian Senechal (Fra/Quick-Step Alpha Vinyl)      isti čas
  9. Luca Mozzato (Ita/B&B Hotels-KTM)
 10. Andrea Pasqualon (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)
...
 12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              isti čas
 58. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        5:58
 77. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                   6:11
 92. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                   6:17
 93. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             isti čas
...

- skupni seštevek (13/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 50:47:34
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:22
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:26
  4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           2:35
  5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      3:44
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      3:58
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         4:07
  8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     7:39
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:32
 10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                 10:06
...
 15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       21:50
 76. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1:50:56
 81. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:55:27
116. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:22:48
...