© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
06.04.2022 18:02:20

Bilbao v sprintu presenetil Alaphilippa, Roglič še naprej v vodstvu

Tretjo, zahtevno etapo dirke po Baskiji je v sprintu 13-članske skupinice favoritov za končno zmago dobil kolesar ekipe Bahrain - Victorious, Španec Pedro Bilbao, ki je v zaključku presenetljivo ugnal zmagovalca druge etape, dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka, Francoza Juliana Alaphilippa. V skupini je bil tudi vodilni Primož Roglič.

Zasavec se v sprintu ni trošil, zasedel je sedmo mesto, poleg Bilbaa in Alaphilippa so bili boljši od njega še Rus Aleksander Vlasov, Francoz David Gaudu, Španec Enric Mas ter Francoz Pierre Latour. V skupnem seštevku je Roglič obdržal pet sekund prednosti pred Belgijcem Remcom Evenepoelom.

Eden od junakov etape je bil tudi Jan Polanc (UAE Emirates). Že na prvih vzponih je napadel, imel skupaj še z dvema tekmovalcema štiri minute prednosti pred glavnino, dobil dva vmesna sprinta, bil nekaj časa v virtualnem vodstvu skupnega seštevka, a v zadnjem delu 181,7 kilometra dolge preizkušnje v gorski verigi Sierra Salvada vendarle omagal in na koncu zaostal za najboljšimi.

Za najboljšimi je zaostal tudi Domen Novak.


Kristoffu sprinterska klasika Scheldenprijs
Norveški kolesar Alexander Kristoff (Intermache-Wanty) je še drugič v karieri dobil belgijsko sprintersko klasiko Scheldenprijs. Če jo je leta 2015 dobil v sprintu, je tokrat tekmecem ušel že prej, na koncu je imel po 198,7 kilometra 24 sekund prednosti pred Nizozemcem Dannyjem van Popplom in 26 pred Avstralcem Samom Welsfordom.
Slovenskih predstavnikov na ravninski preizkušnji ni bilo.
"Takih zmag nisem zabeležil veliko. Danes sem se res počutil močnega, zato sem tekmece presenetil že prej. Ta zmaga je res posebna v moji zbirki," je po uspešnem napadu na s kockami tlakovanem cestišču dejal Norvežan, ki je zabeležil 83. zmago v karieri in drugo v sezoni.