© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.07.2021 21:47:07

Cavendish za ovratnik Merckxu, Pogačar zanesljivo ohranja prednost

PROFIMEDIA

Britanec Mark Cavendish je zmagovalec desete etape kolesarske dirke po Franciji od Albertvilla do Valencea. Tekmovalec moštva Deceuninck-Quick-Step je v ciljnem sprintu 190,7 km dolge etape premagal Belgijca Wouta van Aerta in Jasperja Philipsena, rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi pa je zadržal Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Šestintridesetletni Cavendish je dosegel 33. etapno zmago na francoski pentlji, do izenačenja rekordnega dosežka legendarnega Belgijca Eddyja Merckxa mu manjka le še ena etapna zmaga. Na letošnjem Touru je dosegel že tretjo etapno zmago, najboljši je bil tudi na četrti in šesti etapi.

Dvaindvajsetletni lanski zmagovalec najbolj prestižne kolesarske preizkušnje na svetu s Klanca pri Komendi je v cilj prišel skupaj z glavnino in zasedel 25. mesto. V generalni razvrstitvi je zadržal dve minuti in sekundo prednosti pred najbližjim zasledovalcem iz Avstralije Benom O'Connorjem, tretjeuvrščeni Kolumbijec Rigoberto Uran pa zaostaja že 5:18 minute. Danec Jonas Vingegaard na četrtem mestu za Pogačarjem zaostaja 5:32, petouvrščeni Ekvadorec Richard Carapaz 5:33, šestouvrščeni Španec Enric Mas pa 5:47 minute.

Na letošnjem Touru poleg Pogačarja nastopata še dva Slovenca: Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je na današnji etapi zasedel 81., Luka Mezgec (BikeExchange) 85. mesto, oba sta v cilj prišla skupaj z glavnino. Mohorič, zmagovalec letošnje najdaljše etape na Touru od Vierzona do Le Creusota v dolžini 249,1 km, je v skupni razvrstitvi na 42. (+53:22), Mezgec pa na 101. mestu (+1:26:31).

Četrti slovenski kolesar in lani skupno drugouvrščeni na dirki po Franciji, Primož Roglič (Jumbo-Visma), je v nedeljo odstopil zavoljo bolečin po dveh padcih na tretji etapi v Normandiji.

Po izjemno zahtevnih preizkušnjah konec minulega tedna in ponedeljkovem prostem dnevu je karavana nadaljevala svoj krog po Franciji. Današnja etapa je bila razmeroma mirna in "ogrevalna" pred veliko bolj usodnimi in zahtevnejšimi preizkušnjami. Uvodoma sta bila najbolj aktivna Kanadčan Hugo Houle in Belgijec Tosh Van der Sande, ki sta si privozila nekaj manj kot štiri minute prednosti, a je glavnina oba ubežnika 37 km pred ciljem ujela.

Odločitev o zmagovalcu je padla v zaključnem sprintu, ciljno črto pa je prvi prečkal na letošnjem Touru prerojeni kolesarski veteran z otoka Man. V končnici so mu klubski sotekmovalci Deceuninck-Quick-Stepa pripravili sijajno izhodišče, ki ga je Cavendish s pridom izkoristil in v cilju prehitel najbolj nevarna belgijska kolesarja van Aerta in Philipsena.

"Današnja etapa je bila demonstracija kolesarske šole iz starih učbenikov," je uvodoma dejal Cavendish in dodal: "Največji delež za današnjo zmago so prispevali moji klubski sotekmovalci. Letošnji zmagovalec dirke po Flandriji Kasper Asgreen in lanski svetovni prvak Francoz Julian Alaphilippe so se povsem podredili moji etapni zmagi in mi skupaj z drugimi člani ekipe pripravili sijajno izhodišče. Brez njihove pomoči mi ne bi uspelo, zmago posvečam svojim klubskim sotekmovalcem."

Cavendish bo tudi v naslednjih etapah nosil zeleno majico, njegova prednost pred drugovrščenim Avstralcem Michaelom Matthewsom zdaj znaša 59 točk. "O zeleni majici sploh ne razmišljam, zanimajo me posamične etape. Zaenkrat mi vse skupaj sijajno uspeva in pridno zbiram točke," je v zvezi s tem dejal Cavendish.

"Danes nisem silil v ospredje, tudi ničesar nisem tvegal, moj osrednji cilj je bil prihraniti čim več energije za sredino naporno etapo in vzpona na Mont Ventoux. Na ravninskih etapah imam slabe izkušnje, na letošnji dirki sem že šestkrat padel. Gre za zelo stresne preizkušnje in moja glavna naloga je, da se izognem težavam," je po današnji etapi dejal Pogačar.

V sredo bo na sporedu 198,9 km dolga gorska etapa med krajema Sorgues in Malaucene. Kolesarska karavana bo morala premagati tri gorske cilje prve težavnostne kategorije, v enem dnevu se bo dvakrat povzpela na 1910 metrov visoki Mont Ventoux.