© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
25.08.2020 17:27:47

Matthews po Bretaniji v ciljnem sprintu ugnal Mezgeca

Kolesarsko klasiko po Bretaniji, ki spada v svetovno serijo, je v okolici Plouayja po ciljnem sprintu dobil Avstralec Michael Matthews (Sunweb) pred slovenskim kolesarjem Luko Mezgecem (Mitchelton-Scott). Tretji je bil Francoz Florian Senechal (Deceuninck-Quick-Step).

V prvi polovici dirke se je sicer izluščila skupina ubežnikov, med katerimi je najdlje vztrajal Francoz Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-step), v ponedeljek dobitnik srebrne kolajne na EP v vožnji na čas. Prvenstvo prav tako poteka v Plouayju.

Toda glavnina je bila ves čas blizu in je ves čas nadzorovala ubežnike ter kasnejše napade v zadnjih 22 kilometrih. Po zadnjem kratkem vzponu je bilo jasno, da se bo za zmago udarila manjša skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi 32-letni Mezgec. Slednji je iz zavetrja ujel Senechala in skušal izkoristiti svojo hitrost, a mu je Matthews ves čas sledil ter v zadnjih 150 metrih skočil za zmago.

"Po padcu na dirki Milano-San Remo sem še vedno v dobri formi. To je bila šele moja druga dirka v nadaljevanju sezone, zato sem presrečen," je po zmagi dejal 29-letni Avstralec, ki pa ne bo nastopil na dirki po Franciji.

Tam bo Mezgec, ki je pred nastopom v Franciji potrdil dobro dobro formo. Z drugim mestom je letos prvič stopil na stopničke enodnevnih dirk. Nazadnje mu je to lani uspelo na klasiki po Almerii s tretjim mestom. Skupno 32-letnik ostaja pri 19 zmagah na najvišji ravni, od tega na dveh enodnevnih preizkušnjah.

Na dirki sicer ni nastopilo moštvo Bora-hansgrohe, potem ko je bil eden od kolesarjev pozitiven na novi koronavirus. Ineos in Jumbo-Visma pa sta se odločila, da ne bosta nastopila, zaradi česar bi lahko v naslednjih dneh prejela denarno kazen, če bo disciplinska komisija Mednarodne kolesarske zveze odločila, da so brez tehtnega razloga odpovedali dirkanje na preizkušnji svetovne serije.

Žensko preizkušnjo po Plouayju je dobila Britanka Elizabeth Deignan pred rojakinjo Elizabeth Banks in Italijanko Chiara Consonni. Četrta je bila predstavnica slovensko-italijanske ekipe Ale BTC Ljubljana Marta Bastianelli. Med tremi slovenskimi predstavnicami je bila najvišje Eugenia Bujak na 32. mestu, Urša Pintar je bila 43., medtem ko Urška Žigart preizkušnje ni končala.

Izidi:
 1. Michael Matthews (Avs/Sunweb)                     6:01:15
 2. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)               isti čas
 3. Florian Senechal (Fra/Deceuninck-Quick-Step)
 4. Aime De Gendt (Bel/Circus-Wenty Gobert)
 5. Alessandro Fedeli (Nippo Delko One Provence)
 6. Quinn Simmons (ZDA/Trek-Segafredo)
 7. Nils Eekhoff (Niz/Sunweb)
 8. Daniel McLay (VBr/Arkea Samsic)
 9. Anthony Roux (Fra/Groupama-FDJ)
10. Ivan Garcia Cortina (Bahrain-McLaren)
...
65. Grega Bole (Bahrain-McLaren)                       + 4:38
75. Luka Pibernik (Bahrain-McLaren)                      4:40