© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.05.2016 09:33:19

Giro: Domači adut proti Špancema

Reuters

Letošnja 99. kolesarska dirka po Italiji, ta se bo začela v petek s posamičnim kronometrom v nizozemskem Apeldoornu, naj bi po mnenju strokovnjakov imela vse sestavine za spektakularnih in zanimivih 21 tekmovalnih dni. V najožjem krogu favoritov za skupno zmago so Italijan Vincenzo Nibali ter Španca Mikel Landa in Alejandro Valverde.

Med 6. in 29. majem bodo kolesarji v 21 etapah premagali 3463,1 kilometra, spopadli se bodo s tremi kronometri (noben ne bo ekipni), sedmimi ravninskimi in hribovitimi etapami, štiri se bodo končale z gorskim ciljem. Prve tri etape se bodo začele na Nizozemskem, preostalih 18 bo v Italiji.

Prva gorska etapa bo že šesta, ki se bo končala na Roccaraso, pomembna za skupno razvrstitev bo že deveta, to bo 40,5 km dolg kronometer po toskanskih vinogradih, dirka pa se bo odločila v zadnjem tednu. Štirinajsta etapa vsebuje kar šest vzponov v Dolomitih, 16. etapa bo prav tako po okusu hribolazcev, ti pa bodo na račun prišli še v 19. in 20. etapi, ki bosta skoraj zagotovo dali skupnega zmagovalca. Prva od teh je sicer dolga le 162 km, a gre na prelaz dell'Agnello (2744 metrov nadmorske višine), vzpon pa traja kar 21,3 km. Povprečni naklon je 6,8-odstoten, zadnjih 10 km etape pa je naklon kar 9,3-odstoten. Naslednji dan kolesarje čaka prelaz de la Bonette in 22,2 km vožnje navkreber. Devetnajst kilometrov bodo tekmovalci kolesarili pri 7,5-odstotnem naklonu, se spustili osem kilometrov, nato pa jih čaka še 10-odstoten zaključni vzpon na Sant'Anno di Vinadio.

Številni strokovnjaki so enotnega mnenja, da se bodo za skupno zmago udarili zmagovalec Gira 2013 Vincenzo Nibali iz Astane, njegov nekdanji moštveni kolega in tretjeuvrščeni na lanski dirki Mikel Landa iz Skya ter veteran Alejandro Valverde iz Movistarja, ki bo na italijanski pentlji kolesaril sploh prvič. V širšem krogu je precej kolesarjev, med njimi v prvi vrsti Nizozemec Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Kolumbijca Rigoberto Uran (Cannondale) in Esteban Chaves (Orica GreenEdge), Poljak Rafal Majka (Tinkoff) ...

"Sem zelo dobro pripravljen in zelo motiviran. Po zmagi na dirki po Trentinu je moja morala zelo visoka. Sem pripravljen na vse. Sem bolj izkušen kot lani, zato sem tudi zmagal dirko po Trentinu," razmišlja Landa. "Treniral sem brez težav, na zadnjih dirkah sem videl, da sem dobro pripravljen, nisem imel slabih trenutkov. Na dirki Liege-Bastogne-Liege sem le malo preveč okleval," meni 36-letni Valverde, specialist za spomladanske klasike, ki pa ima iz leta 2009 tudi že zmago na dirki po Španiji. Izkušeni kolesar pravi, da je največji favorit Landa, toda za največjega tekmeca je izpostavil Nibalija.

"Zmagati drugič je težje kot prvič. Težko bo, a verjamem, da bom našel način za to. Zaenkrat ga še ne poznam, razmišljal bom le o naslednji etapi, verjamem pa, da bomo dobro preučili progo in spoznali ključne točke. Izkušnje bi lahko bile moja prednost, med najbolj nevarne konkurente štejem mladega Chavesa in Valverdeja, ta pa še zdaleč ne bosta edina," meni Nibali.

Zanimivo bo tudi v boju sprinterjev, saj bodo na Giru dirkali Nemec Marcel Kittel (Etixx-QuickStep), Avstralec Caleb Ewan (Orica), Italijan Elia Viviani (Sky), Nemec Andre Greipel (Lotto Soudal) ...

V središču pozornosti pa bo brez dvoma švicarski zvezdnik Fabian Cancellara, ki se bo ob koncu sezone upokojil, odločil pa se je, da v zadnjem letu počasti svoje italijanske korenine in dirka na Giru. To bo njegova dvajseta tritedenska dirka v karieri, italijanske pa do zdaj še ni končal.