© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.04.2016 17:59:43

Tale je zate, pokojni prijatelj

Enrico Gasparotto
Enrico Gasparotto
Profimedia

Italijan Enrico Gasparotto je zmagovalec kolesarske dirke svetovne serije Amstel Gold Race na Nizozemskem. Kolesar ekipe Wanty Groupe Gobert je v sprintu premagal Danca Michaela Valgrena, s katerim sta bila najmočnejša na zadnjem vzponu na Cauberg, tretje mesto pa si je v sprintu večje skupine zagotovil še en Italijan Sonny Colbrelli.

Četrto mesto je zasedel Francoz Bryan Coquard, peti pa je bil eden glavnih favoritov Avstralec Michael Matthews.

Štiriintridesetletni Gasparotto je to dirko, ki je bila letos na sporedu enainpetdesetič, dobil drugič, najboljši je bil že leta 2012. S tem je postal šesti tekmovalec, ki je zmagal več kot enkrat. Za Italijana je to osma zmaga v profesionalni konkurenci, da je v dobri formi pa je pokazala že dirka Brabantska puščica sredi tedna, na kateri je zasedel drugo mesto.

"Na Brabantski puščici sem zmago izgubil po veliki neumnosti, tokrat sem hotel napako popraviti. Vedel sem, da sem odlično pripravljen, da imam dobro ekipo, verjel sem, da se bom boril za zmago. Do konca sem ohranil močne noge, prav so mi prišle izkušnje in poznavanje proge. Zmago posvečam umrlemu Antoinu Demoitieu," se je nesrečnega Belgijca, ki je marca umrl, potem ko ga je po padcu povozil motor, spomnil zmagovalec.

Dirka se je razživela približno 40 kilometrov pred koncem dobrih 248 kilometrov dolge proge. Takrat se je začelo resno lovljenje dveh skupin ubežnikov, hkrati pa tudi napadi. A resnejšega ni bilo vse do osem kilometrov pred koncem, ko je na predzadnjem vzponu najprej napadel zmagovalec leta 2013 Čeh Roman Kreuziger (Tinkoff), takoj za njim pa še Belgijec Tim Wellens. Kolesar ekipe Lotto Soudal si je v stilu dobrega kronometrista priboril 19 sekund prednosti, pred zadnjim vzponom na Cauberg jih je imel še 12.

A že kmalu po začetku vzpona je mimo njega švignil Gasparotto, sledil mu je še Valgren, s katerim sta se v zadnjih dveh kilometrih ravnine izmenjavala pri narekovanju ritma in zadržala prednost pred zasledovalci. Ta na koncu ni bila velika, sodniki so tudi tretjeuvrščenemu prisodili čas zmagovalca, a zato toliko bolj sladka.

Slovenski tekmovalci niso imeli večjih pričakovanj, saj so imeli v glavnem vloge pomočnikov in so bili aktivni predvsem pri lovljenju ubežnikov. Še najbolj proste roke je imel Grega Bole (Vini Fantini), ki pa ni prišel do cilja. Jan Polanc (Lampre) je zasedel 68. mesto, zaostal je štiri minute in 32 sekund, njegov moštveni kolega Matej Mohorič je zaostal osem minut in dve sekundi, kar ga je uvrstilo na 99. mesto, še počasnejši je bil Kristijan Koren (Cannondale).