© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar.
Robert Pogačar.
23.09.2015 21:01:55

Madež, ki bo ostal za vselej

Grega Stopar

Pozitiven test na EPO naše v tej sezoni najboljše gorske kolesarke Blaže Klemenčič še vedno odmeva.

Več o vzorcu, ki je bil Mengšanki sicer odvzet že 27. marca 2012, 3. septembra letos pa so ga med SP v Andori z natančnejšimi metodami vnovič pregledali in takrat tudi ugotovili sledi eritropoetina (EPO), smo poskušali izvedeti od njenega trenerja in partnerja Roberta Pintariča, ki je ponudil odstop kot selektor slovenske reprezentance, predsednik KZS Tomaž Grm pa ga je tudi sprejel. Na vprašanja, poslana po elektronski pošti, nam je Pintarič poslal le kratek odgovor, da so jima v času preiskave prepovedali stike z mediji in podajanje izjav.

Po prvih informacijah oba trdita, da je bil test zagotovo napačen, za pritožbo pa imata čas še do konca tedna. Če bo test potrjen (ko gre za EPO, pa so pomote zelo redke), bi to za Blažo pri njenih 35 letih zagotovo pomenilo konec kariere in sanj o še enem olimpijskem nastopu; izgubila bi tudi zaposlitev v Slovenski vojski, tako kot jo je že pri svoji ekipi Habitat. V primeru potrditve pozitivnega testa ima vsekakor precej masla na glavi tudi Pintarič, ki med drugim skrbi za prehrano svoje varovanke. Kaj bo to pomenilo za njun osebni odnos (pred letom dni je Blaža za našo rubriko Subjektiv povedala, da po OI načrtuje naraščaj), pa na tem mestu raje ne bomo ugibali.
 
TANJA ŽAKELJ ŠOKIRANA IN GANJENA
Na odboru za gorsko kolesarstvo so bili ob novici o Blažinem pozitivnem testu razumljivo presenečeni, kar velja tudi za Blažino reprezentančno kolegico Tanjo Žakelj. Ker bo Slovenija ob odvzemu točk, ki jih države od maja lani zbirajo za nastop na OI in ki jih je izborila Klemenčičeva, na tej lestvici močno nazadovala, bi bil teoretično lahko ogrožen celo njen nastop v Riu. Lanska in predlanska evropska prvakinja ter predlanska skupna zmagovalka svetovnega pokala, ki je letos pri svojih dosežkih nekoliko popustila, priznava, da je bila ob tej novici zelo pretresena.

"To je zelo slaba novica, ki našemu športu ne prinaša nič dobrega. Priznam, da me je to šokiralo in ganilo. V tej smeri nisem nikoli razmišljala, ne o Blaži ne o drugih tekmovalkah. To je šport, ki ga imam rada in se z njim ukvarjam, ker mi je všeč. Pri njem sem vedno zaupala v čistost, a žal ni povsod tako. Tako mi ne preostane drugega, kot da se od teh zadev distanciram in živim naprej svojo idejo o tem športu. S tem naj se ukvarjajo tisti, ki so za to zadolženi." 

Tanja pravi, da se tekmovalke med sabo in tudi s trenerji o dopingu nikoli ne pogovarjajo: "To je precej diskutabilna tema, o kateri res nikoli ne govorimo. Moja in Blažina ekipa nimata kaj dosti stikov in treniramo vsak zase. Njo jemljem kot vse druge tekmovalke. Ko se znajdemo na startni liniji, smo si med sabo konkurentke, naš odnos pa je korekten in športen." 

Vsaj glede brisanja točk v lovu na olimpijske vozovnice pa si sedemindvajsetletnica še ne dela prevelikih skrbi: "Glede tega še nisem delala kakšnih kalkulacij, s tem se ukvarja moj trener (Samo Rauter, op. p.). Kot vem, bi brez Blažinih točk kvota Slovenije prišla nekje na mejo, a točke bomo nabirali še do 24. maja prihodnje leto. Na to bomo pozorni, in če bo treba, bom odpeljala še kakšno dirko več."