© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
14.09.2015 19:16:41

Sicilijanka na vrh popeljala Sardinca

Reuters

Če se je letošnja Vuelta za kolesarje Astane začela kaj klavrno, z držanjem Vincenza Nibalija za avto in posledično diskvalifikacijo Morskega psa, so v soboto prikazali moštveno predstavo za učbenike. Bila je to šahovska igra, neke vrste kolesarska sicilijanka, v mat pa se je ujel tudi oziroma predvsem Tom Dumoulin.

Morda je vse skupaj še najbolje povzel Dumoulinov rojak Laurens ten Dam. »Včasih so moštveni kolegi zelo uporabni.« Brez dobrega moštva pač ne moreš zmagati na tritedenski dirki, kar je na svoji koži boleče spoznal (tragični) junak Vuelte Dumoulin. Če je imel Fabio Aru ob sebi in pred seboj Mikela Lando, Luisa Leona Sancehza in Daria Catalda, je bil Nizozemec prepuščen sam sebi. Za osamljenega jezdeca je bil to najbrž eden najdaljših dni v sedlu, ko je lahko le nemočno opazoval, kako mu največji in absolutno nepričakovani uspeh kariere počasi izginja za obzorjem. Tako blizu, pa hkrati tako daleč.

Moštvo Giant Alpecina je bilo pač sestavljeno predvsem z mislimi na Johna Degenkolba. Luka Mezgec in druščina sta bila na dirko pripeljana predvsem kot pomoč 26-letnemu Nemcu v zaključkih etap, Nizozemec pa je bil po drugi strani v gorah bolj kot ne prepuščen samemu sebi. In na predzadnjem klancu dirke je končno plačal davek, Aru je napadel, Astana pa je že na začetku dneva Sancheza in Catalda premeteno poslala v beg in potem sta v odločilni fazi dirke počakala kapetana ter mu skupaj z Lando pomagala do rdeče majice. Odlično načrtovano in sijajno izvedeno, in če je Aru kronal vrhunsko ekipno predstavo, je dovolj zgovoren že podatek, da je bil drugi najboljši član Giant Alpecina v soboto Lawson Craddock, ki je v cilj prikolesaril s skoraj dvajsetminutnim zaostankom na 68. mestu, le malo pred tistimi, ki so želeli samo prevoziti etapo.

Fabio Aru

Vuelta 2015 – 1. mesto
Giro 2015 – 2. mesto
Vuelta 2014 – 5. mesto
Giro 2014 – 3. mesto
Giro 2013 – 42. mesto

Čeprav je bila pred kolesarji še nedeljska parada po ulicah Madrida, pa se je lahko Aru že v soboto zvečer veselil uspeha kariere. Potem ko je leta 2014 v velikem slogu zakorakal na veliko sceno in že na svoji drugi (!) tritedenski dirki osvojil tretje mesto, je bila prva velika zmaga tega čistokrvnega hribolazca s Sardinije le še vprašanje časa. In po drugem mestu na letošnjem Giru je včeraj končno stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Pri 25 letih, bogsigavedi kako pa bi se razpletlo, če se njegov kapetan Nibali v drugi etapi ne bi prijel za avto.