© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
22.08.2014 11:29:24

Horner ne bo branil zmage na Vuelti!

Reuters

Ameriški veteran je moral tik pred zdajci odpovedati sodelovanje na Vuleti, ki se začne jutri v Jerezu. Razlog je prenizka raven kortizola v krvi, zaradi česar se je njegovo moštvo Lampre Merida odločilo, da njegovo mesto zavzame Valerio Conti.

Horner bi sicer, vsaj kar se mednarodne kolesarske zveze (UCI) tiče, lahko nastopil na Dirki po Španiji, a njegovo moštvo je dolžno spoštovati tudi pravila MPCC (Gibanja za kredibilno kolesarstvo), katerega član je na prostovoljni bazi.

Do znižane vrednosti kortizola naj bi po besedah italijanskega moštva prišlo zaradi uporabe kortizona, s katerim si je danes že 42-letni Američan z dovoljenjem UCI-ja (terapevtska izjema) pomagal pri zdravljenju bronhitisa. Krvna slika je nato pokazala znižano raven kortizola, nižjo od  minimalne kot jo zahteva MPCC in čeprav ni kršil pravil UCI, je Horner ostal brez dirke, katero je imel v mislih praktično celotno sezono.

Lani je namreč tu spisal morda celo najlepše poglavje v dolgotrajni karieri, z 41 leti, 9 meseci in 23 dnevi je postal najstarejši zmagovalec ene izmed treh največjih dirk. Zdaj se poraja vprašanje, ali ga bomo še kdaj videli v karavani WorldToura. "Seveda sem razočaran, Vuelta je bila moj osrednji cilj sezone, konec koncev me je Lampre pripeljal v svoje vrste predvsem zaradi Vuelte. A sprejemam odločitev povezano s pravili MPCC. Ta bronhitis mi je povzročil veliko težav, že tedne mi ne da miru in tovrstno zdravljenje jebil  način, ki bi mi lahko pomagal odpraviti težave. UCI je avtorizirala zdravljenje, glede pravila UCI-ja bi lahko dirkal, a moje moštvo je tudi član MPCC. Razumem in moram sprejeti odločitev brez obžalovanja," je še sklenil Horner, ki je bil eden zvezdnikov letošnje Dirke po Sloveniji.