© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
23.08.2014 10:00:20

Vuelta 2014: Nairo, Chris, Purito, Alberto,...

Danes se začenja še zadnja tritedenska dirka sezone, španska Vuelta, na kateri pa tokrat ne bo Slovencev.

Čeprav bi jo le težko postavili ob bok Giru in seveda še manj Touru, ki je svet zase, ju bo vsaj letos v marsičem prekašala. Devetinšestdeseta Vuelta bo nekaj posebnega, že dolgo se ni na enem mestu zbrala takšna zasedba.

Zvezdniška zasedba. Tu so prvi trije z letošnjega Gira, tu so prvi štirje z lanskoletnega Toura, tu je motivirana španska falanga, tu so krvi željni mladi levi in še in še.

Pravi pravcati all stars, od elitnih kolesarjev, tistih, ki v zadnjih letih krojijo vrh na tritedenskih dirkah, bosta manjkala le junak Toura Vincenzo Nibali in pa branilec naslova, ameriški dedek Chris Horner, ki je zaradi bronhitisa in posledično (pre)nizke ravni kortizola odpadel pet pred dvanajsto.

Za nekatere bo Vuelta popravni izpit, tisti zadnji, da na predvečer zaključka sezone le nekako rešijo, kar se rešiti da. Med njih zagotovo lahko uvrstimo tudi Chrisa Frooma, čeprav je zmagal na dveh dirkah, je za njim po njegovih standardih zelo skromno leto, seveda tudi ali pa predvsem zaradi neslavnega ter bolečega konca dirke Po Franciji. Ko je v peti etapi nekje na pol poti do Roubaixa po še enem padcu dokončno sedel v avto in pokopal upe po ubranitvi rumene majice, je vse misli nemudoma preusmeril na špansko pentljo. Dirko, kjer je leta 2011 z drugim mestom iz bolj kot ne anonimnosti zakorakal na veliki oder, leto pozneje pa kot morda celo prvi favorit končal »le« na četrtem mestu. Zdaj se vrača odločen dokončati začeto.

Morda še višje od v Keniji rojenega Britanca kotirajo delnice Kolumbijca Naira Quintane. Pa čeprav vse od zmagoslavja na Giru ni veliko dirkal, šele v Burgosu se je vrnil v karavano, je hitro pokazal, da čez poletje doma v Kolumbiji ni lenaril, ravno nasprotno. Po mnenju mnogih celo prvi favorit. Na Giru, kjer je v zadnjem tednu deklasiral konkurenco, je teden dni vozil bolan, tako, kar je za tekmece najbolj zastrašujoče, pravega potenciala tega izvrstnega hribolazca s pokeraškim izrazom na obrazu bržkone (še) nismo videli.

702-18-quintana


Na dirko z velikimi pričakovanji prihaja domači matador Joaquim Purito Rodriguez, ki je po odstopu na Giru vse podredil prav Vuelti. Pri 35 letih je to ena njegovih zadnjih priložnosti, v San Sebastianu je sporočil »Računajte name«, v Daniju Morenu pa bo imel v gorah – in teh ne bo manjkalo – sijajnega pomočnika.

Nikakor ne gre prezreti oziroma pozabiti še enega Kolumbijca, iz leta v leto boljšega Rigoberta Urana, ki bo sicer v gorah težko sledil zgoraj naštetim, a v primerjavi z njimi bo bržkone pridobil v vožnji na čas. Pa mladi levi, odkritje letošnjega Gira Fabio Aru, Nizozemec Wilco Kelderman, Francoz Warren Barguil ... In potem je tu še Alberto Contador, še en osmoljenec letošnjega Toura. Ko je z zlomljeno golenico namesto na zmagovalnem odru pristal na bolniški. Zdelo se je, da tudi Vuelta prihaja prehitro, a potem je pred tednom dni sporočil, da bo vendarle na startu, njegove misli pa predvsem pri zadnjem tednu, ko bo lovil etapno zmago. A po nekaterih informacijah so ga že tam konec julija videvali na kolesu, tako ga nikakor ne gre odpisati niti v boju za rdečo majico, sploh če bo ob vstopu v zadnji teden blizu najboljšim ...

Kakorkoli že, od današnjega moštvenega kronometra v Jerezu do zaključnega posamičnega kronometra v Santiagu de Compostela dobre tri tedne pozneje se torej obeta redko videni zvezdniški spopad. Imena, kot so Froome, Quintana, Uran, Contador, Aru, Sagan, Degenkolb ... so zagotovilo za spektakel.

Splet okoliščin je nanesel, da bo to ena najmočnejših dirk v zadnjem desetletju, dveh, ki pa bo žal minila brez slovenskih kolesarjev. Pa čeprav bi si morda predvsem Jani Brajkovič, ki je lani en dan nosil rdečo majico, glede na formo, ki jo prikazal v pokrajini Burgos, zaslužil mesto v moštvu Astane. A Kazahstanci nanj v prihodnji sezoni, kot kaže, ne računajo več, tako je njihova odločitev do neke mere razumljiva.

Vse etape, moštva in rezultate si lahko ogledate in spremljate na spodnji interaktivni grafiki.