© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(ds)
(ds)
20.05.2024 12:24:32

Prvenstvo za pozabo

Reprezentanca na EP v Beogradu
Reprezentanca na EP v Beogradu
TZS

Letošnje evropsko člansko prvenstvo, ki so ga organizirali v Beogradu, je bilo glede pomembnosti manj obremenjujoče za udeležence, saj osvojene točke niso upoštevali za uvrstitev na olimpijske igre. Ne glede na to se je slovenska reprezentanca, v kateri je bila četverica tekmovalcev, v Srbijo odpravila z razmišljanjem, da je sposobna osvojiti vsaj eno medaljo. Končni izkupiček je bil peto, dve deveti in sedemnajsto mesto.

Na štiridnevnem turnirju je bil najbližje izpolnitvi visokih pričakovanj naš najstarejši tekmovalec Ivan Trajković. Ta se je po olimpijskih kvalifikacijah, v katerih se je boril v kategoriji do 80 kilogramov, vrnil v svojo najljubšo kategorijo nad 87 kilogramov. V uvodnem dvoboju je Trajković odlično unovčil svoje bogate izkušnje, saj je starega znanca, Ukrajinca Harbarja, v obeh rundah premagal z nizkim in tesnim (2:2, 3:2) izidom. Sledil je četrtfinale in eden najtežjih možnih nasprotnikov – prvi nosilec Anglež Caden Cunningham. Po enakovredni prvi rundi (4:5) je v drugi Anglež močno pospešil in si z zmago že zagotovil bronasto medaljo, ki jo je v naslednjih dveh dvobojih spremenil v zlato.

"Načeloma sem zadovoljen z borbama. V prvi sem bil zelo potrpežljiv. Nisem delal skoraj nič napak in odlično sledil trenerjevi taktiki. V drugi borbi proti prvemu nosilcu mi je malo zmanjkalo za uspeh v prvi rundi. V drugi sem se moral pri vodstvu Britanca s 5:1 odpreti in poskusiti z napadi, ki pa jih je nasprotnik kaznoval. Malo mi je žal prve runde, ker čutim, da bi jo lahko dobil in bi se morda potem borba drugače razpletla. Vseeno sem lahko mirno zapustil Beograd, saj sem pokazal zadovoljivo raven kakovosti," je po vrnitvi domov povedal Ivan Trajković.

Kovačič: Razočaran sem nad sodniki in vodstvom tekmovanja

Povsem drugače se je po koncu evropskega prvenstva počutil Lin Kovačič. V odsotnosti Patrika Divkovića, ki je ostal v Sloveniji zaradi osebnih razlogov, je bil glede na rezultate v zadnji sezoni naš najresnejši kandidat za osvojitev medalje. A se mu je žal zalomilo že v prvem dvoboju. Njegov dvoboj se je v kategoriji do 74 kilogramov proti Grku Čaralamposu Fluskunisu razpletel na zelo nenavaden način. V prvi rundi je Mariborčan zaradi potiskanja nasprotnika prejel kar tri kazenske točke in to je bil glavni razlog, da jo je izgubil. V drugi rundi ni kazalo, da bo tako razburljiva, saj je Lin povedel s 6:0, a sta sledili novi dve kazni. Kljub temu je Kovačič krenil v zadnje sekunde dvoboja s tremi točkami prednosti. Sledil je izstop iz borišča in nožni udarec Fluskunisa za izenačenje na 7:7. Ker sta bila borca v vseh rubrikah izenačena, so sodniki razglasili zmagovalca. Roke so usmerili proti Grkovi strani!

"Velika tekma je za menoj. Imam sladkokisel občutek, saj mi kljub očitni odličnosti in boljši borbi od nasprotnika zaradi neprofesionalnosti sodniškega kolektiva niso dosodili zmage. V vsaki slabi izkušnji je nekaj dobrega. V tej je lekcija, da za zmago ni treba biti najboljši! Zato sem izjemno razočaran nad vsem, še posebej nad sodniškim kolektivom in vodstvom tekmovanja, da dopuščajo tovrstne napake. Neizmerno pa sem hvaležen podpori trenerjev, sponzorjev, družine, prijateljev in sotekmovalcev. Zaradi njih lahko treniram, zaradi njih se lahko učim iz napak. Oni so tisti, ki me motivirajo, ko je najtežje, in ki z menoj proslavljajo, ko zmagujem," je bil čustven Kovačič, pred katerim so najplodnejša tekmovalna leta, saj je šele dobro začel nastopati v članski konkurenci.

Selektor Zarić: Lin je bil oškodovan

Nad dogajanjem na borišču je bil začuden tudi slovenski selektor Dragan Zarić, ki je o prvenstvu povedal: "Lahko rečem, da sem razočaran, saj smo vsi skupaj pričakovali nekaj več. Fantje so bili dobro pripravljeni. To je pokazal turnir pred evropskim prvenstvom v Estoniji. Povrhu smo pred EP ostali brez Patrika Divkovića, ki je bil eden najresnejših kandidatov za osvojitev medalje. Navkljub njegovi odsotnosti smo ciljali na medaljo. Osvojili pa smo peto mesto, ki ga je priboril naš najizkušenejši tekmovalec Ivan Trajković. Potihoma smo pričakovali vrhunsko uvrstitev Lina Kovačiča, saj je bil pripravljen zanjo. Menim, da ga je glavni sodnik oškodoval. Njegovih odločitev, da je Lin potiskal nasprotnika, si ne znam obrazložiti. Glede na dogajanje v Beogradu moramo to evropsko prvenstvo čim prej pozabiti in se osredotočiti na naslednje turnirje. Zdaj nas čaka državno prvenstvo, nato nas bo Divković zastopal na olimpijskih igrah. Za večino naših najboljših tekmovalcev se bo sezona nadaljevala jeseni, ko bomo začeli znova tekmovati na turnirjih svetovnega pokala."

Tudi naša najlažja reprezentanta Domen Molj in Nikolaj Bulatović v Beogradu nista blestela. Oba sta izgubila v uvodnem dvoboju. Po evropskem prvenstvu se Molj iz najlažje moške kategorije preusmerja v kategorijo do 58 kilogramov, kjer se bosta lahko z Bulatovićem medsebojno spodbujala.

Pred slovenskimi tekvondoisti in tekvondoistkami je državno prvenstvo, ki bo konec prihodnjega tedna v Celju. Z njim se bo prvi del letošnje sezone prevesil v njen zadnji del, ki jo, gledano v celoti, lahko označimo kot uspešno. 

Galerija
Ivan Trajković s trenerjem Juretom Pantarjem