© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ju
ju
05.03.2016 20:06:57

V Gorišnici največ članskih naslovov judoistom Sankakuja

Grega Wernig

Gorišnica je danes gostila državno prvenstvo v judu za člane, mladince in kadete.

V članski kategoriji so si največ naslovov priborili judoisti Sankaku z'Dežele, ki so od štirinajstih možnih naslovov osvojili šest naslovov prvaka. Po tri so osvojili člani Olimpije in Bežigrada, po enega pa iz Impola in Ptuja.

V večnamenski dvorani v Gorišnici so danes blazine zasedli najboljši slovenski judoisti. Z izjemo nekaj posameznikov, manjkali so Ana Velenšek, Tina Trstenjak, Andraž Jereb in Matjaž Ceraj, so se prvenstva udeležili vsi reprezentanti in reprezentantke. V konkurenci 109 judoistov iz 21 slovenskih klubov si je največ naslovov priboril celjski Sankaku.

Kakovost prvenstva je na lastni koži občutil dolgoletni reprezentant Rok Drakšič. Ta je sicer nastopil v kategoriji višje, med borci do 81 kg, namesto med borci do 73 kg in moral v polfinalu priznati premoč Janezu Vidmarju iz Bežigrada.

"Res je, ciljal sem na zmago, poznalo se je, da sem v višji kategoriji, a ne bi rad iskal izgovorov. Poleg tega tretjega mesta je v prvi vrsti šlo tudi za dober trening. Imel sem tri dobre borbe, tako da s tega stališča sem zadovoljen. Je pa treba upoštevati, kateri so glavni cilji v sezoni in državno prvenstvo to ni," je po osvojenem bronu med borci do 81 kg dejal Drakšič.

V kategoriji višje je nastopila tudi Petra Nareks in med borkami do 57 kg v finalu ugnala Manjo Kropf iz Dupleka. V kategoriji do 48 kg je zmagala Maruša Štangar iz Olimpije, med borkami do 52 kg njena sestra Anja Štangar, ki je šele po zlati točki ugnala "povratnico" na tatamije Vesno Đukić. V konkurenci do 63 kg, kjer je manjkala najboljša judoistka sveta Tina Trstenjak, je zmagala Andreja Leški iz Bežigrada, do 70 kg Anka Pogačnik iz Sankakuja, do 78 kg njena klubska kolegica Klara Apotekar, nad 78 kg pa Urška Urek s Ptuja.

Tudi v moški konkurenci so trije naslovi šli v celjski Sankaku, med borci do 60 kg je zmagal David Štarkelj, do 66 kg Rok Pešnik, do 100 kg pa Miha Žgank. Kategorija do 73 kg je pripadla Bežigrajčanu Martinu Hojaku, do 81 kg, kjer sta se pomerila brata iz kluba Bežigrad Matej in Janez Vidmar slednjemu, do 90 kg je zmago slavil Jesenko Četić, nad 100 kg pa Vito Dragić iz Impola, ki je v finalu ugnal domačina Damjana Frasa.

"Sankaku je znova osvojil precej naslovov, to me veseli. Uspešni smo bili tudi v mlajših kategorijah. Nisem pa najbolj zadovoljna z borbami Roka Drakšič in Adriana Gomboca. Čeprav sta nastopila v kategoriji višje, bi morala po mojem mnenju pokazati več. Res je, da smo v polnem treningu, pa vseeno, pričakovala sem več," je svoja varovanca ocenila trenerka Urška Žolnir, zlata olimpijka iz Londona 2012.

Državno prvenstvo je bilo nesrečno za ducat borcev, ki so poškodovani zapustili blazine, med njimi tudi za dolgoletnega reprezentanta Aljaža Sedeja, ki si je med borbo pri padcu poškodoval kolenske vezi. Sedej je nastopil v kategoriji do 100 kilogramov, prej je tekmoval med borci do 81 kg, in med borbo z Igorjem Spasojevićem nesrečno padel ter bržkone zaradi vnovične poškodbe že končal športno kariero.