© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(jz)
(jz)
11.07.2024 10:58:31

Vsak dan nekaj

Kristjan Čeh
Kristjan Čeh
PROFIMEDIA

Evropski prvak in svetovni podprvak Kristjan Čeh je na mitingu zlate serije v Szekesfehervarju na Madžarskem v metu diska zasedel drugo mesto, vrgel je 67,99 metra.

S 70,20 metra je zmagal svetovni rekorder Mykolas Alekna iz Litve, ki mu je Čeh prejšnji mesec v Rimu iztrgal evropski naslov. Tretji je bil Litovec Andrius Gudžius s 66,57 m, kar je najboljši izid sezone nekdanjega evropskega (2018) in svetovnega prvaka (2017). Aktualni olimpijski in svetovni prvak Daniel Ståhl iz Švedske je bil šele šesti s 63,36 m.

"To je bil soliden nastop. Za mano je lepa serija, ki pa ni bila stabilna. Tehnično namreč še nisem stoodstoten. V tehniki imam kar nekaj malenkosti, ki jih bom moral odpraviti do olimpijskih iger. Vsak dan nekaj. Desna noga mora biti postavljena malo bolj naravnost v krogu za izmet, imam pa jo preveč pokrčeno in to napako, ki je največja, delam že vso sezono," je po mitingu povedal Čeh, ki je zadnji nastop pred igrami v Parizu načrtoval 20. julija v Nemčiji. "O tem še razmišljam, mogoče bom tekmo celo odpovedal. Odločil se bom po posvetu s trenerjem v naslednjih dneh. S tem bom pridobil več časa za trening. Druge tekme pa ne bom iskal," je pojasnil Čeh in dodal: "Ståhl v tej sezoni ni stabilen. Če zadene disk, ta leti tudi 70 m in več, drugače pa lahko konča na 64, 65 metrih, ali pa še manj, kot na Madžarskem. Gudžius pa je vse boljši; vidi se, da se OI v Parizu bližajo in tam bo zelo močna konkurenca. To je dokazal tudi Alekna."

Memorial Istvana Gyulaia je začel s 64,80 in 64,12 m, med tretjo in peto serijo brez izida je v četrti njegov disk pristal pri 64,80 m. Slovenski rekorder je nato končal s 67,99 in 65,81 m. Alekna je največjo daljavo tekme zmogel v zadnji seriji, v peti je imel še 68,28 m.

Dvakratna svetovna prvakinja na 200 metrov, Jamajčanka Shericka Jackson, se spopada s poškodbo dobra dva tedna pred olimpijskimi igrami. Tekačica se je poškodovala med nastopom v Szekesfehervaru. Jacksonova je vodila, potem pa je hitro upočasnila tek in z obrazno mimiko nakazala, da jo je zabolelo. Z rokami na obrazu je nato odšepala do ciljne črte. Zmagala je Julien Alfred iz Sante Lucije. Jacksonova je doslej zabeležila drugi najhitrejši čas na 200 metrov v zgodovini, v lasti ima tri od štirih najboljših časov v tej disciplini. Osebni rekord 21,41 sekunde je dosegla ob zmagi na lanskem svetovnem prvenstvu. Jamajka bo v Parizu nastopila tudi brez tekačice Elaine Thompson-Herah, dvakratne olimpijske zmagovalke na 100 in 200 metrov, ki ni pravočasno pozdravila poškodbe ahilove tetive.

Sprehod po parku

Izvrstni norveški tekač na srednje proge Jakob Ingebrigtsen se bo na igre v Parizu odpravil v vlogi favorita za zlato odličje tako na 1500 kot 5000 metrov. Kot navadno samozavestni in skoraj arogantni Norvežan meni, da bo to zanj precej lahka naloga. Koliko ga bodo pri tem ovirale družinske težave? Jakobov oče Gjert, ki je pred leti treniral njega in njegova brata, je v preiskavi zaradi družinskega nasilja. »Če ne bo poškodb ali bolezni, potem bo to sprehod v parku,« je povedal Norvežan. Čeprav je doživel poraza na 1500 m na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, mu samozavesti ne manjka. Junija je tretjič zapovrstjo na evropskih prvenstvih osvojil zlato tako na 1500 m kot 5000 m. »Nikoli ne grem na tekmo z mislijo na stvari iz preteklosti. Vedno bom stremel k zmagovanju. Vedno je lepo prečkati ciljno črto prvi, posebej ob dobrih tekmecih.«

Če gre rezultatsko vse po načrtih, pa je Norveško razburil omenjeni družinski spor. Jakob ter njegova brata Henrik in Filip, oba evropska prvaka na 1500 m iz let 2012 in 2016, so pred dvema letoma prekinili stike z očetom. V trditvah, ki so šokirale Norveško, so bratje očeta obtožili nasilnega vedenja. »Odraščali smo z zelo agresivnim in avtoritarnim očetom, ki je uporabljal fizično nasilje in grožnje kot del vzgoje,« so bratje izjavili za časnik VG in dodali: »Še vedno čutimo nelagodje in strah, ki smo ju čutili v otroštvu.« Policija je odprla preiskavo o obtožbah in tožilstvo se je odločilo 58-letnega Gjerta obtožiti družinskega nasilja proti enemu od otrok. Neuradno naj bi bil to eden mlajših, ne eden od naštetih bratov. Gjert naj bi med letoma 2018 in 2022 žalil, grozil in udarjal otroka v obraz z roko ali brisačo, kar je vodilo h koncu "ekipe Ingebrigtsen". Takšen je bil tudi naslov dokumentarne serije, ki je spremljala družino med letoma 2016 in 2020. Gjert je sinove silil tudi k 170 kilometrov teka na teden, Filipu pa prepovedal odhod na dopust z izbranko. "Nočem biti jezni mož, hočem biti oče. Toda če za uresničitev njihovih sanj potrebujemo jeznega moža, potem sem pripravljen biti tudi to," je dejal Gjert, ki ga po vsem skupaj Jakob lani septembra ni povabil na poroko.

Po razhodu s svojimi sinovi je Gjert Ingebrigtsen presenetil norveško atletiko, ko je postal trener še enega tekača – Narveja Giljeja Nordasa. Norveški olimpijski komite pa je že pojasnil, da mu ne bodo odobrili akreditacije za OI v Parizu. 

Galerija
Jakob Ingebrigtsen