© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pk)
(pk)
19.04.2022 11:38:46

Družbena omrežja so pomembna za prepoznavnost

Petja Klojčnik
Petja Klojčnik
PETER KASTELIC

Petja Klojčnik je mlada tekačica, ki prihaja iz AD Štajerska. Najraje tekmuje v teku na 800 metrov, v tej disciplini pa je lani uspešno nastopila na evropskem in svetovnem mladinskem prvenstvu.

Tudi za letošnje svetovno mladinsko prvenstvo že ima izpolnjeno normo, nastop v Kolumbiji bo tudi njen glavni cilj sezone. "Letos bodo oči uprte predvsem v nastop v Bogoti. Normo imam, tako da se osredotočam predvsem na to, da bom v začetku avgusta čim bolje pripravljena. Moj cilj je uvrstitev v finale," je povedala 17-letna Štajerka, ki bi se rada v teku na 800 metrov letos spustila pod mejo dveh minut in petih sekund: "Tudi to je cilj letošnje sezone, najpomembnejše pa je, da napredujem."



Z atletiko se je začela ukvarjati že v začetku osnovne šole. Starša sta jo v atletiko vpisala skupaj s starejšim bratom, ki je medtem že nehal trenirati. Petja še vztraja, vztrajnost ji je prinesla tudi odlične rezultate. "Na začetku smo trenirali vse discipline, meni pa je vedno šlo najbolje v teku na srednje proge. V petem razredu je že postalo jasno, da bom trenirala te discipline. Najraje imam tek na 800 metrov, psihološko pa mi je celo lažje tekmovati v teku na 400 metrov. Tudi v teku na 1500 metrov sem že in bom še kdaj nastopila, čeprav mi je to že kar mučenje," je v smehu dejala varovanka Maje Bezjak, s katero sodelujeta že dobro leto. Pred tem je bil njen trener Robert Rudelič.



V ženskem teku na 800 metrov je v Sloveniji izjemno močna konkurenca tudi med članicami. Anita Horvat, Jerneja Smonkar, Veronika Sadek in Klara Lukan so v lanski sezoni tekle hitreje od nje, ki je z osebnim rekordom 2:07,48, ki ga je postavila na domačem stadionu v Mariboru, sezono končala s petim rezultatom. "Meni se to zdi super, to me le dodatno motivira. Dekleta si na ta način pomagamo do boljših rezultatov. Ni mi treba potovati daleč na tekme, da bi imela dobro konkurenco, ker jo imam že na domačih mitingih," je razmišljala Klojčnikova, ki od tujih zvezdnic najraje spremlja Britanko Keely Hodgkinson, olimpijsko podprvakinjo iz Tokia: "Stara je komaj 20 let in dokazuje, da se že pri tej starosti lahko kosaš z najboljšimi na svetu. Lani je sezono končala na prvem mestu svetovne lestvice."



Petja je zelo aktivna tudi na družbenih omrežjih. Na Intagramu ima trenutno več kot 6000 sledilcev, ki lahko spremljajo tako njene atletske kot tudi prostočasne aktivnosti. "Samo od atletskih rezultatov je težko živeti. Če želiš, da te ljudje prepoznajo, moraš kaj narediti tudi sam, in to je dober način, kako se predstaviti svetu. S sledilci pridejo tudi sponzorstva. Ne bi rekla, da jih imam že veliko, a sem pa tja že sodelujem z določenimi podjetji. Nekateri še ne razumejo, da to dandanes spada zraven. Jaz tudi v tem uživam," je v koraku s časom atletinja, ki svojo strast brez težav usklajuje s šolo: "V šoli mi gre super. Sem v športnem razredu III. gimnazije Maribor, kjer so profesorji prilagodljivi, tako da uspem uskladiti vse."



Lani je nastopila na svetovnem mladinskem prvenstvu v Keniji. Tam je v teku na 800 metrov osvojila 14. mesto, kar je njen največji uspeh. Dober mesec pred tem je nastopila tudi na evropskem mladinskem prvenstvu: "V Talinu sem se še privajala na večja tekmovanja, v Keniji pa sem izkoristila priložnost in res uživala. Tu mi je bilo tudi najbolj všeč do zdaj, škoda le, ker je bilo zaradi koronavirusa veliko omejitev." Na obeh tekmovanjih je nastopila tudi v štafeti 4 x 400 metrov. V Estoniji je bila članica štafete tudi njena klubska kolegica in prijateljica Karolina Zbičajnik, s katero skupaj naredita kakšnega od treningov hitrosti. Slednja je namreč bolj osredotočena na tek na 400 metrov, medtem ko Petja za zdaj ostaja na dvakrat daljši razdalji. 



Gorski kronometer

Sara Bilban (Šmarnogorska naveza) in Maj Pritržnik (Kladivar) sta absolutna zmagovalca osme izvedbe gorskega kronometra Bukovca, ki je štel za državno prvenstvo v kategorijah od U-12 do U-20. Tekači so morali premagati traso v dolžini 1550 metrov z višinsko razliko 253 metrov (mlajše deklice ter mlajši dečki 860 m z višinsko razliko 114 m). Pritržnik je progo premagal v času 9:31 in postal državni prvak v kategoriji U-20. V starostni kategoriji U-16 je s časom 10:09 slavil Maj Repovž (Sevnica), v kategoriji U-14 pa s časom 10:34 Lukas Dovnik (Štajerska). V kategoriji U-12 je Anže Henigman (Šmarnogorska naveza) slavil s časom 5:46.



Bilbanova, najhitrejša med tekačicami, je zmagala s časom 11:08 in se približala rekordni znamki Lucije Medje (10:57) izpred treh let. Bilbanova je naslov državne prvakinje osvojila v kategoriji U-16. Njena klubska kolegica Anka Novak je bila s časom 11:48 tretja absolutno, a si je pritekla naslov državne prvakinje med mladinkami (U-20). V kategoriji U-14 je s časom 12:40 slavila Kiara Blatnik (Blanca), v kategoriji U-12 pa s časom 7:00 njena klubska kolegica Ajda Budna. 

Galerija
Petja Klojčnik